Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Влада сподівається на мільярдні податкові надходження

Влада хоче перевести торгівлю вживаними автомобілями до спеціальних салонів Фото: pixabay.com

В Україні хочуть зробити торгівлю уживаними автомобілями більш цивілізованою. Передбачається, що такі машини реалізовуватимуться через автосалони, які, у свою чергу, мають сплачувати з відповідних продажів податки. "Апостроф" з'ясовував, наскільки життєздатною є ця ініціатива, і чи подорожчають в результаті автомобілі.

Ринок зросте вдвічі

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9083, мета якого - полегшити для спеціалізованих підприємств торгівлю вживаними автомобілями. Суть документу в тому, що він дозволить таким підприємствам купляти автівки не як транспортні засоби, а як товар, що підлягає продажу, і це має спростити бюрократичні процедури, пов’язані з такими операціями.

"На сьогоднішній день автосалон може викупити автомобіль тільки як транспортний засіб, - пояснив в коментарі для "Апострофа" голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. - Це тягне за собою обов’язок зареєструвати його в ТЦК, а також в головному сервісному центрі МВС. А потім, коли на авто знаходиться покупець, потрібно знову зняти його з обліку і оформити на нового власника".

За словами експерта, всі ці бюрократичні процедури є досить обтяжливими, вимагають часу і коштують грошей. І через це майже всі підприємства, які займаються перепродажем автомобілів, не викуповують машини офіційно, а користуються "схемами", які дозволяють уникнути зайвих клопотів. Переважно вони беруть у продавця генеральне доручення на авто, яке дає право продати автомобіль від імені власника, або викуповують його на ім’я фізичної особи, як правило, когось зі співробітників фірми.

Читайте: Власникам авто можуть виписати штраф через колір машини: як уникнути покарання

Складність процедур реєстрації призводить до того, що на ринку вживаних автомобілів в Україні майже не присутні спеціалізовані підприємства, і практично всі машини продаються з рук в руки фізичними особами. Принаймні так виходить за документами, оскільки навіть якщо автодилер і займається перепродажем, він офіційно серед учасників угоди не значиться. Відповідно, автотрейдери не платять податків з цих операцій.

Тим часом, оподаткування продажів автомобілів на вторинному ринку могло б стати досить значною статтею податкових надходжень і підтримати національний бюджет у той час, коли міжнародна фінансова допомога Україні скорочується.

"В умовах війни надходження до державного бюджету України від автомобільного ринку стали другими за величиною після надходжень від бізнесу, пов’язаного з торгівлею нафтопродуктами, - написала в своєму телеграм-каналі народна депутатка Ірина Геращенко. - А обсяги торгівлі вживаними авто щонайменше у 18 разів перевершують продаж нових. При цьому в 97,8% випадків покупцями були фізичні особи".

Минулого року ринок вживаних авто сильно просів, однак в нинішньому він демонструє стрімке зростання. В пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що якщо торік в Україні було продано 780 тисяч автомобілів, то в нинішньому році продажі очікуються майже вдвічі більшими - на рівні 1,5 мільйона. І, звичайно, держава була б не проти отримати від цих операцій податки. За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, від продажу автівки "в білу" держава отримує в середньому 19,8 тисячі гривень, тоді як від продажу "в чорну" - нічого.

Передбачається, що в разі набуття чинності новим законом, автодилери отримають можливість показувати свої операції з купівлі-продажу вживаних автомобілів в офіційній бухгалтерській звітності і сплачувати з них податки. І це можуть бути досить значні суми.

Звичайно, отримати цього року податки з продажу 1,5 мільйона автівок не вийде, та й навряд чи машини продаватимуть виключно через аватосалони. Тому візьмемо для розрахунків більш реалістичну цифру – 500 тисяч. Якщо податкові надходження від продажу однієї автівки складають близько 20 тисяч гривень, отримаємо загалом 10 мільярдів гривень потенційних доходів бюджету.

Хто заплатить

Тим часом, поки влада підраховує майбутні прибутки, головне питання, яке хвилює власників і покупців автомобілів, полягає в тому, за чий рахунок буде поповнюватися бюджет, і як це зрештою відіб’ється на вартості автівок.

"Ймовірно ціни на авто в салонах будуть дещо вищими, ніж у перекупників чи приватних осіб", - сказав у розмові з "Апострофом" директор інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Утім, за його словами, від салонів можна буде очікувати на більш якісний сервіс.

"В салоні покупець знатиме, що авто перевірене на предмет того, що воно не знаходиться в угоні, що він зможе безпечно його випробувати, і що йому нададуть певні гарантії щодо підготовки його до продажу. А розрахунок можна буде здійснити через банк", - пояснює експерт.

У свою чергу Олег Назаренко вважає, що зростання цін на вторинному ринку авто не має статися.

"Цей закон не забороняє громадянам продавати автомобілі з рук в руки або користуватися послугами перекупників, як вони це роблять зараз, він тільки дозволяє автодилерам також долучитися до цього ринку, - пояснює експерт. - І зрозуміло, що якщо салони пропонуватимуть машини дорожче, ніж перекупники, то покупці до них просто не прийдуть. Тож навряд чи дилерам вдасться підвищити ціни".

Тож наразі дуже важко спрогнозувати, наскільки популярною стане в Україні ідея продавати і купувати вживані автомобілі через спеціалізовані салони. Тим більше, що за декілька десятиліть в країні були налагоджені дієві механізми відповідної торгівлі.

Крім того, українці загалом з підозрою ставляться до подібних ініціатив влади.

"Цей закон лобіюють автодилери та імпортери, які завжди виступають проти інтересів людей, - тих, хто хоче придбати в Україні доступні авто, - заявив "Апострофу" адвокат громадської організації "Авто Євро Сила" Іван Казачук. - Тож навряд чи цей закон спрямований на те, щоб надати цим людям додаткові можливості задовольнити свої потреби".

Таким чином, зовсім не виключено, що українці продовжать по-старому продавати і купувати вживані автомобілі – з рук в руки, а державний бюджет залишиться без мільярдних податкових надходжень.

Читайте: В Україні з 1 травня оновили ПДР: що треба знати водіям

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории