У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Російські війська наказ Путіна не виконали

Командир екіпажу БПЛА “Кара небесна” Андрій Отченаш Фото: wordpress.com

Російські окупаційні війська провалили наказ Путіна захопити Часів Яр до 9 травня. І тепер в Кремлі шукатимуть нову сакральну дату. Детальніше про ситуацію в Часовому Яру - в етері Апостроф TV розповів командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" четвертої бригади оперативного призначення "Рубіж" Нацгвардії Андрій Отченаш.

- Російські агресори продовжують штурмувати Часів Яр. Що відбувається станом на зараз?

- Ситуація достатньо складна, тим не менше Сили оборони України не дозволили ворогу зайти на територію Часового Яру. Тобто місто повністю під контролем Сил оборони і ми максимально знищуємо ворога на всіх підходах.

Читайте: Формула миру для України: три слова замість 10 пунктів

Втім з такою кількістю окупантів, яка наступає на цю територію, якісь певні локальні успіхи у них будуть. Але очевидним є те, що наказ путіна захопити Часів Яр до 9 травня фізично неможливий. І ми зірвали чергові плани ворога захопити або знищити місто до якоїсь їхньої сакральної дати. Що стосується сакралізму, вони просто шукатимуть якусь нову дату для того, щоб показати якісь умовні перемоги своєму електорату. Тобто будуть продовжуватися невдалі штурми росіян, які будуть приносити просто тисячі загиблих для російської сторони.

Росіяни намагаються не захопити місто, яке потім можна буде використовувати, а просто його знищити. Те саме відбувалося з Бахмутом і Авдіївкою. Тому вони використовують величезну кількість КАБів і ФАБів, щоб стерти місто з лиця землі.

- Щодо спроб перерізання наших логістичних маршрутів. Чи висока така ймовірність і яким чином даєте цьому раду?

- Це більше стосується Очеретиного. Мені важко говорити щось щодо цього напрямку. Втім я впевнений, що бійці 47-ї бригади і всіх підрозділів, які беруть участь в обороні на тому напрямку, дають достатньо гарячого жару для росіян. Щось більше щодо цього напрямку мені сказати важко.

- Ворог почав проводити тактику охоплення позицій безпосередньо з населених пунктів Іванівське та Богданівка. Чи продовжує він це робити нині і як часто намагається атакувати Часів Яр лобовими атаками?

- Лобові атаки тривають і з потужною силою. Результати ми бачимо у телеграм-каналах. Маю на увазі величезну кількість відео знищення російської техніки і особового складу. Тому, власне, це є черговим підтвердженням того, що вони намагаються будь-якими методами отримати якісь умовні перемоги. І ми бачимо, що ці перемоги на напрямку Часового Яру ворог не отримує. Принаймні у тому контексті, в якому росіяни хотіли б це бачити.

Читайте: План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

Очевидно, що з якихось територій Силам оборони доводиться відходити, але це коштує росіянам якихось невідповідних втрат. І я впевнений, що будь-яку країну світу, яка хоча б на краплиночку цікавилася б життям свого особового складу, це б давно зупинило. Та росіянам настільки байдуже на свій особовий склад, що вони посилають нові підрозділи на стирання об кулак оборони Сил оборони України, зокрема й бригади "Рубіж".

- З'являється інформація, що росіяни намагаються підтягнути під Часів Яр резерви, зокрема десантно-штурмові війська, а також підрозділи "шторм-z" і "шторм-v". Була також інформація, що росіяни сконцентрували на цьому напрямку до 25 тисяч особового складу. Як це відчувається на вашому відтинку фронту?

- Це цілком нормально для росіян. Згадаймо, що місто Авдіївку штурмували теж близько 20-30 тисяч осіб. Водночас за весь період часу штурмів на Авдіївку, розмір якої 37 км кв, вони втратили 17 тисяч особового складу вбитими. І це підтвердила безпосередньо російська сторона. І російські блогери після цього скоїли самогубство, бо вони розуміли, що подібні втрати є просто нераціональними при взятті такої невеличкої території.

Тому немає нічого дивного, що навколо міста Часів Яр, яке є стратегічно-важливим для обох сторін, може бути величезна кількість російських військ. І коли ми працюємо на наших позиціях, то бачимо, що ворог збільшує свою присутність. Вони підтягують резерви.

Можу також сказати, що ми зробимо все для того, щоб знищити ці резерви. І вже, в принципі, робимо. Нас кількість ворогів аж ніяк не цікавить. Хіба що цікавить лише кількість вбитих ворогів на нашій землі.

Бригада "Рубіж" показує надзвичайно хороший результат у знищенні ворога. І це можна бачити як на наших офіційних сторінках у соцмережах, так і на телеграм-каналах різних бійців бригади "Рубіж", які показують там свою результативність.

- Що з нашим резервом, зокрема по зброї і чи почалися надходження з американського пакету?

- Ще поки зарано за це говорити. Тим паче, такою інформацією я володітиму вже після того, як ми почнемо використовувати це озброєння.

Якщо говорити загалом про ситуацію з боєкомплектом. Порівнюючи з тим, що було чотири місяці тому - ситуація трішки покращується. Це помітно і з того, як Сили оборони, зокрема бригада "Рубіж", знищують ворога артилерійськими методами. Для того, щоби розуміти наявність боєкомплекту, потрібно дивитись рівень використання FPV-коптерів, а також мавіків DJ тощо - у порівнянні з використанням артилерії. Наразі артилерія працює достатньо добре. Відповідно це показник того, що боєкомплект є. І сподіваюсь, що він буде лише поповнюватися в десятки і сотні разів, тому що ті невеличкі поставки, які є зараз - їх надзвичайно недостатньо і потрібно в рази більше.

Читайте: Росіяни не сховаються навіть під землею: як працює нова потужна зброя ЗСУ

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории