RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пік епідемії попереду: як коронавірус допомагає в боротьбі з грипом

У медиків кілька версій, чому показники захворюваності на грип такі високі

У медиків кілька версій, чому показники захворюваності на грип такі високі Фото: unian

Новини про небезпечний китайський коронавірус ось уже кілька тижнів змушують панікувати українців, та й увесь світ. Але, на щастя, китайський коронавірус в Україні не було виявлено, а ось статистика захворюваності на сезонний грип у нашій країні вже давно перевищила епідеміологічний поріг. Сотні шкіл по всій Україні закриваються на карантин, і практично щотижня фіксуються смертельні випадки. Чим небезпечні штами грипу, якими заражаються українці в цьому сезоні, і як відбити атаку вірусу, розбирався "Апостроф".

Хворобливі рекорди

За даними Центру громадського здоров'я при МОЗ України, протягом п'ятого тижня 2020 року (з 27 січня по 2 лютого) ГРВІ "підхопило" 260 тисяч 871 осіб. Більшість хворих - 67%, діти до 17 років.

Інтенсивний показник захворюваності становив 682,2 на 100 тисяч населення, що на 43% більше за епідеміологічний поріг в Україні. Зауважимо, що за аналогічний період, п'ятий тиждень 2019 року, інтенсивний показник захворюваності становив 552,3 на 100 тисяч населення.

Більш того, такий високий показник захворюваності, як зараз, не було зафіксовано за жоден тиждень епідсезону 2018-2019. Це й не дивно, адже за прогнозами епідеміологів МОЗу, в цьому епідсезоні грип та ГРВІ перенесе від 4,8 до 6,7 мільйонів українців. За весь минулий епідсезон захворіло 5,4 мільйони українців. Таким чином, у цьому році кількість хворих може зрости, порівняно з минулим сезоном, більше ніж на мільйон осіб.

Пік захворюваності на грип та ГРВІ МОЗ прогнозував на четвертому тижні 2020 року, однак протягом четвертого тижня епідпоріг було перевищено всього на 1,4%, а зараз на 43% і, на жаль, це ще не межа.

"Забито всі відділення, кількість смертей збільшується, але ще піку захворюваності немає, - каже "Апострофу" завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська. - Це прогнозоване наростання захворюваності після того, як діти повернулися зі шкільних канікул. Зараз поки йде наростання, і, думаю пік буде всередині лютого".

У медиків кілька версій, чому показники захворюваності настільки високі.

"Зростання захворюваності пов'язано, на мій погляд, зі сприятливою для вірусів температурою навколишнього середовища і, звичайно ж, низькою кількістю вакцинованих", - зазначив у коментарі "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий.

За словами завідувачки відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алли Мироненко, такі високі показники захворюваності (682,2 на 100 тисяч населення) епідеміологами не очікується. Але є тут невеликий нюанс.

Вакцинація проти грипу в ДніпріФото: unian

"Це може бути пов'язано з тим, що люди під страхом коронавірусу стали частіше звертатися до лікарів", - пояснила "Апострофу" Алла Мироненко.

Чим хворіємо

Серед штамів грипу в цьому епідсезоні найбільш поширений H1N1, більш відомий у народі як "свинячий грип".

"Він абсолютно превалює. Для груп ризику (медики, вагітні жінки, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями, - "Апостроф") він небезпечний тим, що може дуже швидко розвинутися вірусна пневмонія", - додає Алла Мироненко.

"Він має високий ступінь контагіозності, тобто легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Його основна небезпека полягає в тому, що при ньому часто протягом 48-72 годин розвиваються вірусні пневмонії. Притаманні йому також ускладнення у вигляді уражень серцево-судинної системи. Особливо це відноситься до груп ризику, тому потрібно бути дуже уважними до свого здоров'я і не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів-спеціалістів", - зазначає Осадчий.

Утім, не "свинячим грипом" єдиним.

"Зрідка трапляється вірус В вікторіанської лінії, і зрідка трапляється H3N2", - резюмувала Алла Мироненко.

Як уберегтися

Із року в рік медики твердять, що найкращим захистом від грипу є вакцинація. В Україні на початку епідсезону завезли два типи вакцин: французьку "Ваксігрип" і південнокорейську "Джисі Флю". Вакцинуватися цими препаратами вже встигли 235 тисяч українців. Це, звичайно, краще, ніж у минулому році, коли за весь епідсезон щеплення від грипу зробило 161,5 тисячі українців (близько 0,4% всього населення країни), але все одно - вкрай мало.

Справа в тому, що вакцинація від грипу не стоїть у національному календарі щеплень, відповідно, це справа абсолютно добровільна. Найкраще, звичайно, робити щеплення від грипу перед початком епідсезону, щоб організм встиг виробити імунітет. Але якщо пік захворюваності, як стверджують інфекціоністи, ще попереду, чи є сенс вакцинуватися прямо зараз - у розпал епідемії?

"За стандартами ВООЗ вакцинуватися можна в будь-який час, але при цьому варто враховувати, що для того, щоб виник імунітет, потрібен час - близько двох тижнів для дорослого населення і до одного місяця - у дітей", - пояснює Андрій Осадчий.

"Але потрібно розуміти, що інкубаційний період у грипу - один день", - додає Ольга Голубовська. Таким чином, якщо людина вже встигла побувати в контакті з грипозним хворим, то щеплення мало чим допоможе.

Пасажирам київського метро роздають медичні маски, 2016 рікФото: unian

"Але зробити щеплення все ж краще, ніж не робити щеплення взагалі. А взагалі тим, хто відноситься до груп ризику, краще вакцинуватися заздалегідь, звичайно, погодивши з лікарем", - резюмував Осадчий.

Дійсно, епідсезон в Україні триває до середини весни, тому захистити себе від грипу хоча б на другу половину лютого, весь березень, квітень і першу декаду травня сенс є. Але...

Чи є вакцини?

"В аптеках є вакцини проти грипу. Українці можуть придбати вакцину в аптеці за власні гроші і зробити щеплення в закладі охорони здоров'я. Орієнтовна вартість вакцин від 250 до 350 гривень", - йдеться в повідомленні Центру громадського здоров'я.

Але це не зовсім так. А, точніше, зовсім не так. Наприклад, в аптеках Києва "Ваксігрип" годі й шукати, вакцина доступна тільки під замовлення. Є дози в аптеках Ужгорода, Львова, Харкова, Шостки, Олександрії, але лише кілька ін'єкцій. "Джисі Флю" залишилося ще менше: кілька доз в аптеках Львова та Рубіжного - за ціною 280 гривень і за ціною 2375 гривень за дозу - в Києві під замовлення.

І в цій ситуації особливих претензій МОЗ пред'явити складно.

"Міністерство не контролює це. Закупівлю вакцин роблять аптеки, які укладають договори з виробником вакцин від грипу. Вихід один - зв'язуватися з аптеками і шукати вакцини там. Змусити їх завезти ще вакцини, на жаль, неможливо. Адже це підприємці, це їх власний бізнес. Якщо є попит, вони замовляють вакцини, якщо попиту немає, то замовляти ніхто не буде, так як закінчаться терміни придатності, й аптеки їх просто не розпродадуть", - пояснили "Апострофу" на гарячій лінії МОЗ.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто