RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Індексація пенсій скасовується: чого чекати пенсіонерам

Очікуваний перерахунок пенсій не відбувся 1 березня

Очікуваний перерахунок пенсій не відбувся 1 березня Фото: Getty images

Індексації пенсій, якої в Україні чекали у березні, найближчим часом не відбудеться. Ситуація з пенсіями стала черговим провалом уряду Олексія Гончарука. Але відкритим залишається питання, чи зможе вирішити цю проблему нова команда Кабінету міністрів - адже український бюджет, не в останню чергу, зусиллями самого Кабміну тріщить по швах.

Українські пенсіонери серйозно розраховували на підвищення пенсій у березні. І це не дивно, так як, згідно із законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, щорічно проводиться перерахунок раніше призначених пенсій, так звана індексація, з урахуванням збільшення показника середньої зарплати в країні за попередній рік, а також показника інфляції - також за попередній рік.

Ще важливо врахувати, що щорічна індексація пенсій - річ дуже умовна, так як за фактом вона до сих пір була проведена лише одного разу - рівно рік тому. Тоді, нагадаємо, Кабінет міністрів Володимира Гройсмана ухвалив відповідну постанову 20 лютого 2019 року. І перерахунок пенсій відбувся вже в березні. До цього перерахунки щороку проводилися урядом, однак вони не були регламентовані законом.

Так, але ні...

Такого ж ходу подій чекали і в нинішньому році. Більш того, влада запевняла, що індексація обов'язково відбудеться.

Але ось тільки коли? Якщо ще на самому початку 2020 року практично ні у кого не викликало сумнівів, що перерахунок буде проведений з 1 березня, то до середини лютого така впевненість стала тьмяніти. І поступово перетворюватися просто на надію, яка, як відомо, вмирає останньою.

"Апостроф" питання добробуту українських громадян турбують насамперед, а тому ми звернулися за роз'ясненнями до Пенсійного фонду (ПФ) і Міністерства соціальної політики. Пенсійний фонд досить оперативно відреагував на запит (текст листа ПФ є в розпорядженні редакції). Втім, його відповідь не пролила світло на ситуацію.

У Пенсійному фонді зазначили, що перерахунок пенсій передбачений законодавством - вже згаданим законом про обов'язкове державне пенсійне страхування. При цьому розмір, дата і порядок проведення індексації визначаються в межах бюджету Пенсійного фонду України за рішенням Кабінету міністрів. Але, як зазначили в ПФ, на той час (а лист надійшов до редакції 27 лютого) такого рішення Кабміну не було.

Немає його і зараз, хочуть березень вже настав.

Мінсоцполітики знадобилося трохи більше часу для того, щоб відповісти на запит "Апострофа".

1 / 1
1 / 1

У відомстві, зокрема, повідомили, що постановою уряду від 24 січня 2020 року (№22) було затверджено бюджет Пенсійного фонду, і в ньому закладені кошти на індексацію пенсій в поточному році. Також в Мінсоцполітики повідомили, що перерахунок пенсій у 2020 році стосуватиметься 10,4 мільйона пенсіонерів. Разом з тим, у відповіді на запит видання йдеться про те, що "на сьогоднішній день (лист надійшов до редакції в самому кінці лютого) здійснюються розрахунки обсягу додаткових коштів, необхідних для проведення вищезгаданого перерахунку пенсій". І ось ця остання фраза якось спантеличує. Тобто виходить, грошей на виплату проіндексованих пенсій (або, принаймні, частини з них) немає? А що ж тоді затверджував уряд у бюджеті Пенсійного фонду?

Тим не менше, влада, як і раніше, не відмовляється від зобов'язань з проведення індексації пенсій. У Мінсоцполітики повідомили, що пенсії в нинішньому році будуть підвищені на 11%. До речі, у минулому році підвищення склало 17%. То у цьому році намічається зрада? Не зовсім. Справа в тому, що перерахунок пенсій проводиться за встановленою формулою - вона збільшується на 50% показника зростання середньої зарплати у минулому році у порівнянні з позаминулим роком плюс на 50% показника інфляції у минулому році. Середня зарплата в Україні в 2019 році зросла більш ніж на 18%, ріст цін склав 4,1%. Беремо по 50% від кожного показника - 9% і 2%, складаємо - отримуємо дійсно 11% (У 2018 році інфляція склала 9,8%, тому торішній коефіцієнт зростання пенсій був вищим).

Краще пізно...

Але справжня зрада полягає в тому, що пенсіонери так і не дочекалися підвищення пенсій у березні. І тепер незрозуміло, коли воно відбудеться, і чи буде взагалі.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу 2 березня повідомив, що рішення про індексацію пенсій ще не прийняте, але воно знаходиться в стані розробки. При цьому він додав, що відповідно до закону, таке рішення уряд повинен прийняти протягом року. А адже це може бути і 31 грудня, наприклад (ні, цього Гончарук не говорив).

Втім, в той же день, але дещо пізніше, міністр соціальної політики Юлія Соколовська написала в Facebook, що перерахунок пенсій запланований на вересень. За її словами, в середньому розмір пенсії зросте на 216 гривень.

Звідки взялася така цифра, теж не зовсім зрозуміло. Якщо врахувати, що середня пенсія в Україні станом на 1 січня 2020 року становила 3083 гривні, то, з урахуванням того, що, згідно зі згаданим вище повідомленням відомства, яке поки очолює Соколовська, коефіцієнт підвищення складе 11%, збільшення середнього показника пенсії має бути на рівні 339 гривень.

Перенесення підвищення пенсій на вересень - це досить сумно, а для багатьох українських пенсіонерів - просто критично. Адже, незважаючи на те, що середній показник зростання цін (як середня температура по лікарні) в минулому році склав скромні 4,1%, ліки і продукти харчування дорожчали дуже значними темпами. Настільки значними, що їжа в Україні вже дорожча, ніж в деяких європейських країнах (включаючи горезвісний "соціальний" хліб, який коштує дорожче, ніж "звичайний" хліб у Польщі).

Крім того, під великим питанням тепер підвищення пенсій працюючих пенсіонерів, а таких в країні приблизно 2,6 мільйона чоловік. Ця категорія громадян не підпадає під індексацію, яка очікувалася в березні. Але для них передбачений автоматичний перерахунок з 1 квітня. Однак з огляду на ситуацію, що склалася, чи буде він проведений? Упевненості в цьому немає, та й надій теж вже не багато.

Нова мітла по-новому мете?

Втім, якщо тверезо подивитися на те, що відбувається, стає очевидним, що нічого дивного не відбулося. Буквально днями "Апостроф" писав про те, що уряд провалив план з доходів держбюджету у 2019 році і продовжує йти тим самим шляхом уже в поточному році. Іншими словами, грошей в бюджеті немає.

Зрив індексації пенсій є величезним провалом уряду Олексія Гончарука, до якого є величезні претензії і крім цього. Слід згадати, що своєчасний перерахунок пенсій проводився не тільки прем'єром Володимиром Гройсманом, але навіть настільки нелюбимим урядом Арсенія Яценюка, хоча тоді війна на Сході перебувала в гарячій фазі, а країна в буквальному сенсі була на порозі дефолту.

Вже очевидно, що Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні 4 березня відправить уряд у відставку. Серед тих, хто втратить посаду, цілком заслужено повинна бути і голова Мінсоцполітики Юлія Соколовська.

Але в Україні з'явиться новий Кабінет міністрів, і це означає, що проблема індексації пенсій перейде до нього у "спадок". Чи збираються нові прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр соціальної політики Марина Лазебна в терміновому порядку займатися цим питанням, або відкладуть його до вересня, як планували "попередники"? Поки це риторичне питання.

Але, крім соціального у цього питання є й політичний аспект: відмова влади вирішувати проблеми пенсіонерів завдасть нищівного репутаційного удару, причому не тільки по уряду, а й по президенту. 13 мільйонів пенсіонерів - це колосальна сила, приблизно третина всього населення України і майже половина її електорату. А, значить, владі доведеться зважати на неї. І, якщо у неї ще зберігся інстинкт самозбереження, вона, ймовірно, все ж знайде кошти на індексацію пенсію вже найближчим часом. Єдине, хотілося б, щоб це було зроблено не за рахунок освіти чи охорони здоров'я.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто