RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перша смерть в Україні і тисяча в Італії: коронавірус-"вбивця" атакував світ з новою силою

Країни йдуть на радикальні заходи - закривають кордони і авіасполучення.

Країни йдуть на радикальні заходи - закривають кордони і авіасполучення. Фото: Facebook

Смертельний коронавірус з Китаю повною мірою вразив Європу - число повідомлень про хворих вже перевищує пікові дані Китаю, заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебрейєсус. Станом на п'ятницю, 13 березня, число хворих, які уражені коронавірусом, перевищило 136 тисяч. Інфекцію виявили в 123 країнах. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Стрімке поширення коронавірусу в Європі стало справжнім шоком як для простих громадян, так і урядів країн. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що зупинити COVID-19 неможливо.

"Коронавірус став найбільшим шоком для економіки ЄС, але він не повинен нанести їй перманентного збитку... Зупинити поширення коронавірусу в ЄС неможливо, можливо лише уповільнити його поширення, для чого буде потрібно уповільнення економічного життя Євросоюзу... Єврокомісія максимально пом'якшить правила надання держдопомоги підприємствам, які постраждали через коронавірус", - заявила вона.

Що відбувається у різних країнах

У Китаї епідемія коронавірусу пішла на спад, і новим головним епіцентром інфекції стала Італія. Починаючи з 8 березня, там фіксують не менше 900 нових заражених на день. Число жертв коронавірусу в Італії зросло за добу на 250 до 1266.

У лікарнях не вистачає ліжок, медичного обладнання та лікарів. Медики не в змозі надати допомогу всім, хто її потребує. А тому лікарям доводиться вибирати, кого лікувати (і вибір тут не на користь людей старшого віку, а також тих, у кого є супутні захворювання).

Влада Італії готова прийняти нові, більш жорсткі заходи по боротьбі з розповсюдженням коронавірусу, зокрема, посилити заходи безпеки.

За рішенням уряду Італії карантинні заходи були поширені на всю національну територію - введено заборону на переміщення громадян між різними населеними пунктами, за винятком випадків особливої необхідності. Влада закрила всі школи та інші навчальні заклади, кіно, театри, музеї, спортивні споруди, дискотеки, паби, заборонила всі масові заходи, закрила в'їзд для туристів у країну.

До 25 березня закрито всі торгові точки, включаючи бари та ресторани. Продовжують роботу лише продовольчі магазини і супермаркети, а також аптеки. Скорочено рух громадського транспорту.

В Естонії ввели надзвичайний стан до 1 травня. Школи в країні переходять на віддалене і домашнє навчання, в лікарнях і в'язницях вводиться заборона на відвідування. На кордоні, в аеропортах і портах діє санітарний контроль.

У Таллінні з прилавків магазинів почали зникати хліб і туалетний папір, а в популярних закладах немає відвідувачів. Тепер у Естонії заборонено всі публічні збори, концерти і спортивні змагання, закрито музеї та кінотеатри.

У Німеччині число підтверджених випадків зараження коронавірусом перевищило 2100 осіб, померли п'ятеро. Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала громадян країни "виявити солідарність" перед викликом, дотримуючись дистанції один з одним і знижуючи число соціальних контактів.

Порожній зал Баварської державної опери

За її словами, федеральні землі вже почали вживати дій, закриваючи школи, університети, дитячі сади. Бундестаг у рекордні терміни ухвалив пакет щодо неповної зайнятості.

У Великобританії загальна кількість підтверджених випадків захворювання коронавірусом зросла до 798. Представники Міністерства охорони здоров'я заявили, що, на їхню думку, фактичне число інфікованих може становити від 5000 до 10000 осіб. Через спалах смертельної хвороби в країні перенесли місцеві вибори, які повинні були відбутися у травні.

У Франції з 16 березня в країні відправляють на тритижневі канікули всі навчальні заклади. Підприємства по можливості повинні перевести співробітників на роботу з дому. При цьому держава бере на себе утримання людей, що опинилися в ситуації часткового безробіття через коронавірус. Число хворих через ураження коронавірусом у Франції зросло за добу майже на 800 осіб - до 3661, 18 осіб померли.

Рівень загрози коронавірусу влада країни не підняла до найвищого рівня, а це значить, що багато хто не має права працювати з дому і зобов'язаний йти на службу.

У Польщі готуються оголосити стан епідемічної загрози. Громадян закликають не відвідувати розважальні заклади і місця масового скупчення людей. Влада Польщі вводить контроль на кордонах, зокрема з країнами шенгенської зони, припиняє міжнародні авіаційні і залізничні пасажирські перевезення.

За словами представника Міністерства охорони здоров'я Польщі Войцеха Андрусевича, всі українці, які перебувають у Польщі, можуть розраховувати на безкоштовні тести на виявлення коронавірусу і безкоштовне лікування. На сьогодні в Польщі перебуває приблизно 1-1,5 мільйона трудових мігрантів з України.

В Іспанії за добу кількість нових випадків захворювання підскочила відразу на 40%. Влада прийняла рішення ввести в країні "стан підвищеної готовності" в зв'язку з ситуацією з коронавірусом.

За офіційними даними на п'ятницю, в країні 4,2 тисячі заразилися, померли 120 осіб. Найважча ситуація у Мадриді, де діагноз поставлено понад 2078 пацієнтам, 64 з них померли.

Уряд Чехії заборонив з 16 березня в'їзд на територію республіки іноземцям без дозволу на проживання. Жителям країни забороняються поїздки за кордон. Під виняток потрапляють громадяни, які працюють у прикордонних з Чехією районах.

За останніми даними, в Чехії є 117 пацієнтів з вірусом COVID-19. Напередодні влада країни ввела на місяць надзвичайний стан. Заборонено всі публічні заходи з числом учасників більше 30. Закрито всі розважальні заклади та установи культури, обмежено час роботи ресторанів.

У Словаччині з 12 березня почали діяти жорсткі обмеження на в'їзд на наземних КПП: у країну пускають тільки громадян країни, а також тих, у кого є дозвіл на постійне або тимчасове проживання.

Обмеження стосуються всіх пунктів пропуску, крім кордону з Польщею. Маленькі прикордонні переходи поступово закриються, на великих всім громадянам вимірюватимуть температуру, роздаватимуть інформаційні бюлетені та попереджатимуть про обов'язковий карантин. 14-денний карантин є обов'язковим для всіх, хто був за кордоном за останні дні.

Перший пацієнт помер від коронавірусу в Шотландії.

У США Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан через коронавірус відповідно до Закону Стаффорда, щоб надати додаткову федеральну допомогу штатам і населеним пунктам. Допомога буде виділена у розмірі 50 мільярдів доларів.

В Єгипті зафіксована друга смерть від ускладнень, викликаних коронавірусом, який жінка підхопила від одного з туристів, що застрягли на круїзному катері. Загальна кількість уражених досягла 81 людини.

Ситуація в Україні

В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу - померла жінка з Радомишля Житомирської області. За словами головного санлікаря України Віктора Ляшка, пацієнтці був 71 рік. Крім того, стало відомо про смерть від коронавірусу українки в Італії.

Увечері 13 березня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков анонсував повне обмеження авіасполучення через ситуацію з пандемією коронавірусу у світі. Пізніше його слова підтвердив президент Володимир Зеленський в своєму відеозверненні до українського народу.

Разумков додав, що наступного тижня відбудеться позачергове засідання парламенту, на якому будуть ухвалені закони, необхідні для забезпечення роботи різних установ.

Відомо, що в Києві не зареєстровано випадків захворювання на коронавірус, але біля інфекційного корпусу Олександрівської лікарні, яка призначена для надання допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19, почали чергувати поліцейські.

Прес-секретар департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Наталія Вишневська розповіла, що в медустанові перебувають на лікуванні двоє громадян Китаю. За її словами, їм зробили експрес-тести, які були негативними. Тепер очікуються результати більш ґрунтовного дослідження.

В Івано-Франківську двох людей госпіталізували в обласну інфекційну лікарню з підозрою на коронавірус. Крім того, ще двох людей зі схожими симптомами, які повернулися з-за кордону, везуть з Надвірної на Прикарпатті.

"Хворі не важкі, вони ізольовані, вони обстежуються, але не вимагають штучної вентиляції легенів. Це підозра, тому що вони повернулися з Іспанії з температурою. Ми зібрали всі аналізи. Відправили в лабораторний центр. Ми діємо згідно з алгоритмом", - розповіла заступник головного лікаря Любов Андрусишин.

Чутки про те, що в Краснограді Харківської області у заробітчанина, який приїхав з Чехії, запідозрили коронавірус, не підтвердилися. У приймальні медустанови заявили, що це відео "з навчань". У той же час місцеві ЗМІ пишуть, що це був розіграш місцевих підлітків. Вони спеціально викликали "швидку", прикинувшись хворими. А після приїзду медиків вже почали поширювати інформацію з різних медіа.

У Львівській області з підозрою на коронавірус COVID-19 госпіталізовано громадянина, який раніше повернувся з Італії. Його відправили медичним спецтранспортом до Львова для обстеження і встановлення діагнозу. Також в міськраді просять жителів району обмежити відвідування місць масового скупчення людей, дотримуватися правил особистої гігієни і зберігати спокій.

У Бердичеві та Полтаві є нові підозри на COVID-19 У двох чоловіків, один з яких нещодавно повернувся з Італії, а другий - з Єгипту, взяли аналізи на коронавірус.

У Кременчуці на Полтавщині з підозрою на коронавірус госпіталізований 21-річний студент. Як заявила "Апостроф" завідувачка відділенням профілактики інфекційних захворювань Кременчуцького лабораторного центру Лариса Коровіна, результат аналізів буде відомий через 3-4 дня.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні