RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Режим надзвичайної ситуації для жителів Київської області: чому це не страшно

На Київщині з 18 березня діє особливий режим

На Київщині з 18 березня діє особливий режим Фото: capital.ua

У середу, 18 березня, уряд ввів режим надзвичайної ситуації у Київській області. Приводом для цього стала інформація про підтверджені випадки зараження коронавірусом. Один з із постраждалих - нардеп Сергій Шахов. Що значить введення НС для жителів Київщини, - розбирався "Апостроф".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на території Київської області вводиться режим надзвичайної ситуації. Таку заяву він зробив після засідання уряду, 18 березня. Зазначимо, що на офіційному сайті Кабміну поки немає повідомлення про введення надзвичайної ситуації, але є рішення Київської обласної державної адміністрації (КОДА).

Таке рішення ухвалене 18 березня на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КОДА.

"Проаналізувавши епідемічну ситуацію на території Київської області, викликану вірусом Covid-19, вирішили класифікувати її як "Медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру регіонального рівня". Але тимчасово ввести на території Київської області режим надзвичайної ситуації", - йдеться в повідомленні.

Правовий режим надзвичайної ситуації регламентується Кодексом цивільного захисту України і може вводитися за рішенням уповноваженого органу державної влади або місцевого самоврядування. Для прикладу, режим надзвичайної ситуації вводиться у разі масштабних пожеж або техногенних катастроф.

Дивіться: Як в Україні працює громадський транспорт: фото і відео "карантину" в різних містах

Класифікатор ознак надзвичайних ситуацій встановлює, що медико-біологічною надзвичайною ситуацією природного характеру регіонального рівня є ситуація, коли загинуло від трьох осіб або було госпіталізовано від десяти чоловік. Додаткових обмежень прав і свобод громадян він не припускає на відміну від режиму надзвичайного стану, який вводить особисто президент країни.

Надзвичайна ситуації вводиться для координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, що пов'язана з техногенно-екологічною безпекою, захистом населення і територій, запобіганням і реагуванням на надзвичайні ситуації.

Як розповів "Апострофу" співрозмовник у Департаменті організації заходів цивільного захисту Державної служби надзвичайних ситуацій, додаткові обмеження для населення не вводитимуться.

"Це комплекс заходів, необхідний для оперативного реагування, запобігання або ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. В даному випадку буде працювати система цивільного захисту, яка згідно із законом є і функціонує на кожному підприємстві. Також проводяться навчання, відпрацювання ситуацій", - сказав чиновник, який побажав залишитися неназваним.

Читайте: Раду охопила паніка через перший випадок коронавірусу серед депутатів: що відбувається

Якщо говорити про режим надзвичайного стану, то він може бути введений указом президента України за погодженням з Верховною Радою. У законі про правовий статус надзвичайного стану йдеться про те, що на час його введення обмежується переміщення по території, вводиться комендантська година, для забезпечення якої залучається армія і поліція. Вводиться військове командування, яке діє разом з органами державної влади.

Крім того, вводиться повна заборона на проведення масових заходів, заборона страйків, примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб. Може бути введена карткова система на продукти харчування першої необхідності, евакуація населення.

Зазначимо, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виключає, що режим надзвичайної ситуації може бути введено і в Києві. Для цього необхідно ухвалення рішення у відповідній комісії міської адміністрації.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають