RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сам на сам із коронавірусом: як українських медиків перетворили на смертників-камікадзе

Із чим українська медицина вступає в бій із COVID-19

Із чим українська медицина вступає в бій із COVID-19 Медичний працівник в інфекційному відділенні, Бровари, 2020 рік Фото: УНІАН

Карантинні заходи в Україні, починаючи з 23 березня, значно посилилися: в регіонах, де було зафіксовано випадки захворювання на коронавірус, вводиться режим надзвичайної ситуації, рух громадського транспорту зупиняється, а МОЗ закликає президента і парламент ввести надзвичайний стан по всій країні. А між тим, українські медики, які перебувають на передовій боротьби з COVID-19, скаржаться, що елементарних засобів захисту в лікарнях катастрофічно не вистачає. Навіть експрес-тести надійшли в Україну тільки через 20 днів після реєстрації першого випадку захворювання. В якому стані українська медицина вступила в бій з епідемією, розбирався "Апостроф".

Дефіцит захисту

11 березня Кабмін прийняв рішення про виділення 100 мільйонів гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту від коронавірусу (маски, захисні костюми). Ці ЗІЗи мали піти на забезпечення потреб "міністерств, відомств і служб", а значить, і медиків. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 18 березня пообіцяв виділити ще 70 мільйонів на ці ж цілі. Однак медики стали масово скаржитися, що або взагалі не отримали від держави ніякої допомоги, або ті засоби захисту, які їм все ж дісталися, нікуди не годяться.

"Ми нічим не забезпечені. Нас залишили сам на сам. Із нас зробили смертників-камікадзе. Звертаюся до жителів Київської області: допоможіть, будь ласка, інфекційному відділення ЦРЛ Києво-Святошинської райради з протичумними костюмами", - написала на своїй сторінці в Facebook медсестра цієї лікарні Ніна Козловська.

Лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк додала, що лікарня здатна витримати лише поодинокі випадки захворювань.

"На перші випадки лікарня забезпечена всім необхідним, але це на початок, на поодинокі випадки, - запевняє "Апостроф" Вознюк. - Адміністрація замовила пошиття протиепідемічних комплектів, але обіцяють їх після 15 квітня. Якщо в епідемічному плані ситуація буде залишатися, як зараз, то ми впораємося. Якщо буде надходити більше пацієнтів, сумніваюся. Адміністрація десь пошила з марлі маски, так як закупити ніде. Старшим медсестрам видадуть з розрахунку 2 маски на добу одному медпрацівникові на зміні. Але наше інфекційне відділення забезпечують поки повністю одноразовими масками. Потреба є і в респіраторах - їх мало. Замовити ніде".

І така ситуація спостерігається практично у всіх регіонах України.

"Нам, звичайно, передали маски, але вони низького класу захисту, і при контакті з зараженим хворим - практично не захищають, - розповідає "Апострофу" терапевт однієї з лікарень Маріуполя. - Видають з розрахунку по три штуки на день, хоча за зміну їх потрібно витратити більш як десять. Хто зміг і встиг, купили респіратори самі. Але зараз - це дефіцит".

Нервують і медики Чернівецької області, де найбільше в Україні виявлених випадків захворювання на коронавірус. Так, днями співробітники Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги звернулися до всіх небайдужих із проханням про передачу в центр засобів індивідуального захисту й антисептиків.

Медичний працівник біля лікарні в КиєвіФото: Getty images

"Конкретно на сьогодні ми всім забезпечені: масками, респіраторами, одноразовим захисним одягом, який після кожного контактного виклику знезаражується і знищується, - розповіли "Апострофу" в Чернівецькому обласному центрі екстреної медичної допомоги. - Але ми прогнозуємо, що у нас буде набагато більше звернень та заражених, ми переживаємо, що нам просто не вистачить цих засобів захисту".

А витрачаються ЗІЗи неймовірно швидко.

"Наприклад, якщо ми їдемо на сумнівний, контактний виклик, із підвищеною температурою, бригада повністю екіпірується в одноразові костюми: фельдшер, санітар, лікар і водій", - додали в Чернівецькому обласному центрі екстреної медичної допомоги.

"На обслуговування одного хворого середньої важкості за добу у нас йде приблизно 15 костюмів, - зазначає Ольга Вознюк. - На сьогодні в інфекційному відділенні є 32 костюми. У реанімації - 200 костюмів. Коли вони закінчаться, реанімація готова передати нам 100 костюмів. На складі в аптеці лежить 100 костюмів, але нам не видають - лікарня за них ще не розрахувалася, так як постачальник ще не придумав, за якою ціною нам відпускати: за справжньою чи за спекулятивною. Якщо за нормальною ціною відпустять, то нам видадуть. А якщо за спекулятивною, то доведеться повернути назад. Я думаю, якщо держава втрутиться і зробить держзамовлення на всі наявні в Україні швейні фабрики і цехи, то запросто всю Україну можна забезпечити за тиждень засобами індивідуального захисту".

Але поки втручання держави немає, лікарям доводиться звертатися до волонтерів.

"Засоби дезінфекції у медиків є, а ось респіратори, костюми, ми передаємо. Закуповуємо матеріал і шиємо костюми. Щоб було зрозуміло, за добу йде близько 20 костюмів - це якщо підозра на зараження у одного-двох людей", - пояснив ситуацію "Апострофу" волонтер із Боярки Олексій Погрібний, який допомагає із забезпеченням ЦРЛ Києво-Святошинського району.

До речі, в деяких випадках тільки волонтери і можуть допомогти лікарням, навіть якщо гроші на закупівлю ЗІЗ є у адміністрацій медзакладів.

"Із "Епіцентру" волонтери трохи закупили нам респіраторів із достатнім рівнем захисту. Але лікарня в "Епіцентрі" замовити не може, так як це буде нецільове використання коштів. Тільки "вироби медичного призначення". Хоча, по суті, це ті ж респіратори. Але ось така юридична колізія".

Втім, в уряді запевняють, що засобів індивідуального захисту повинно вистачити на всіх, адже 23 березня в Україну прилетів борт із Китаю, який і привіз маски, респіратори, костюми.

Антисептик і маски, передані Україні КитаємФото: УНІАН

"Це тільки перша партія медичного вантажу з Китаю. На цьому тижні заплановано ще кілька рейсів", - зазначили в прес-службі Офісу президента.

Але проблеми медиків не обмежуються лише дефіцитом засобів захисту. Наприклад, у Києві, після зупинення громадського транспорту, лікарі скаржаться, що просто не можуть дістатися на роботу.

"Ми перебуваємо в Пущі-Водиці, а персонал живе по всьому Києву, і навіть в інших містах, - розповідає "Апострофу" лікар госпіталю ветеранів Роман Панюшкін. - Зараз туди тільки 12-й трамвай ходить, та й то - тільки вранці і, можливо, ввечері. Я не дочекався жодного. Замерз і поїхав на Bolt (сервіс перевезень, - "Апостроф"), за гроші, звичайно".

При цьому столична влада обіцяла, що досягли домовленостей із сервісами Bolt і Uber, які повинні перевозити медиків безкоштовно.

"Але в Uber відповідають, що розробляють програмне забезпечення і рекомендують стежити за сайтом. А Bolt на мій запит надіслали форму для отримання кодів за проїзд. Обіцяли добу розглядати", - додав Панюшкін.

Чи допоможуть апарати

Утім, дефіцит засобів захисту - лише верхівка айсберга пандемії, що насувається на Україну. Набагато серйозніша проблема з апаратами штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і апаратами екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО).

Справа в тому, що за даними ВООЗ, близько 5% людей (запам'ятаємо цю цифру) переносять захворювання на коронавірус у важкій формі: розвивається пневмонія, дихати самостійно стає неможливо, і таких пацієнтів потрібно підключати до апаратів ШВЛ, щоб підтримувати дихальну функцію, або до апаратів ЕКМО, які, взагалі, виконують роль штучних легенів. Однак такого обладнання, у зв'язку зі спалахом пандемії, гостро не вистачає в країнах ЄС, не кажучи вже про Україну.

Наприклад, в Києві, за словами мера Віталія Кличка, станом на кінець березня налічувалося близько 200 апаратів ШВЛ. Якщо брати до уваги дані ВООЗ про те, що апарати будуть потрібні приблизно 5% заражених, то в столиці не повинен бути перевищений поріг у 4 тисячі хворих, щоб ШВЛ вистачило на всіх. Якщо більше - столична система охорони здоров'я ризикує не впоратися. В інших великих містах країни апаратів ШВЛ ще менше: в Харкові - 160, у Дніпрі - трохи менше 200.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликає не панікувати, мовляв, по всій країні є понад 3,5 тисячі апаратів ШВЛ (на початку лютого екс-глава МОЗ Зоряна Скалецька озвучувала цифру 480), а значить, їх вистачить на всіх. Ну, як на всіх... якщо хворих буде не більш як 70 тисяч.

Для недопущення "італійського сценарію" влада використовує карантинні заходиФото: Getty images

Однак, за словами екс-міністра охорони здоров'я Олега Мусія, сама цифра кількості апаратів не означає нічого.

"Якщо ми будемо йти за європейським сценарієм, то апаратів не вистачить однозначно, - каже "Апострофу" Мусій. - Але справа навіть не в цьому. А які у нас апарати? Існує п'ять класів таких апаратів, і ті, які можуть врятувати життя в критичному стані, - це апарати екстра-класу і ЕКМО. А апаратів ЕКМО всього 15 на всю Україну. Апаратів ШВЛ екстра-класу і вищого класу, можливо, 600 і набереться, але вони не обладнані до кінця, наприклад, газовими аналізаторами. Для того щоб правильно налаштувати апарат, потрібно знати, скільки кисню в крові. Цих кисневих оксиметрів немає в більшій половині апаратів. А є ще оксигенатори, які додаються до апаратів ШВЛ і збільшують кількість кисню, що подається в легені. Тому апаратів, які реально працюватимуть і знадобляться при гострій пневмонії - штук 200. Все інше - дихальні апарати для наркозу. Ну, вони є, і що?"

Звичайно, в забезпечення регіонів і міст апаратами ШВЛ включається не тільки влада, а й бізнес, щодня докуповуючи дефіцитну апаратуру. Але купити інструменти ще не значить створити оркестр.

"Потрібні фахівці, які будуть обслуговувати ці апарати, які розуміються на них. А фахівців катастрофічно не вистачає", - додає Мусій.

Утім, навіть якщо всі 3,5 тисячі апаратів ШВЛ, про які говорить Ляшко, працюють так, як треба, і фахівці для їхнього обслуговування знайдуться, то в разі епідемії всі апарати просто фізично не вийде задіяти. Адже, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, в Україні підготовлено лише 12 тисяч ліжко-місць для інфікованих на коронавірус. 5% від 12 тисяч - це 600 осіб. Тобто, теоретично, апарати ШВЛ можуть підтримувати дихальну функцію для 600 осіб. Решта 2900 апаратів, якщо вони і знадобляться, будуть припадати пилом, бо їх просто ніде буде поставити, адже в уряді розраховують, що захворіє максимум 12 тисяч українців.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК