RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Свято наближається: чи варто чекати травневого "салюту" на Донбасі

Обстановка на фронті знову загострюється

Обстановка на фронті знову загострюється Український танкіст

На початку травня в зоні ООС можливі провокації. Це пов'язано з тим, що бойовики будуть "відзначати" травневі свята, а також зі спробами Кремля продавити свої умови на відеоконференції глав МЗС України, Франції, Німеччини та Росії 30 квітня. Однак до осені не варто чекати якихось серйозних змін на фронті. Таку думку висловив "апостроф" військовий оглядач Михайло Жірохов.

Головне управління розвідки Міноборони розкрило плани бойовиків з організації травневих провокацій. Повідомляється про активізацію обстрілів позицій підрозділів Об'єднаних сил на Авдіївському, Кураховському, Попаснянському та Новоайдарському напрямках. При цьому використовуються заборонені Мінськіми угодами артилерійські системи та міномети. На думку розвідки, в такий спосіб противник відволікає увагу від тих напрямків, на яких дійсно можливі провокації на травневих святах.

Це свідчить про те, що в найближчі дні слід чекати загострення. Адже щороку бойовики хочуть "відзначити" 1-9 травня. До того ж, скоро відбудеться ще одна подія - на 30 квітня запланована відеозустріч міністрів закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії. Але там можуть бути прийняті рішення тільки по трьом новим точкам розведення. Тому загострення можна очікувати ще й тому, що російська сторона хотіла б примусити Україну до подальших поступок. Тим більше, що у нас тільки пройшла ротація підрозділів - вона відбувається раз в 7 місяців - і поки нові підрозділи освояться на новому місці, вони мають обмежену боєздатність.

Читайте також: Росія не припинить військовий тиск на Україну, а у Зеленського серйозна проблема - генерал

Зараз інформації з лінії фронту практично немає. Представників ОБСЄ не пускають на територію, яка не підконтрольна Україні. Вірити офіційним джерелам теж не доводиться, бо кілька разів командування ООС було не завжди об'єктивним. І якщо втрати серед особового складу приховати неможливо - прізвища бійців з'являються в інформаційному полі швидше, ніж про смерті дізнаються рідні - то кількість обстрілів з "того боку" применшували, діючи в рамках "політичної доцільності".

Однак реальне загострення на Донбасі можливе ближче до осені, коли стане відчутним реальне падіння цін на нафту і кожен росіянин відчує його на власній кишені. Зараз Кремль ще здатний утримувати території, виплачувати соціалку. Але до вересня, коли почнеться падіння рівня доходів, а людей в промислових секторах економіки будуть виганяти на вулицю, тоді і з'явиться сенс у "маленькій переможній війні". Тому поки "холодильник" в Росії не переможе "телевізор", серйозних рухів на донбаському напрямку чекати не доводиться.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами