RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загибель нардепа, насильники в погонах і бійня під Житомиром: чому робота МВС викликає все більше запитань

Криміногенна ситуація в Україні погіршується

Криміногенна ситуація в Україні погіршується Фото: Getty Images

На вихідних відразу кілька трагічних подій підірвали інформаційне поле країни. У п'ятницю, 22 травня, стало відомо про масовий розстріл в Житомирській області, в результаті якого загинули колишні учасники Операції об'єднаних сил, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. У суботу, 23 травня, в туалеті у власному офісі був застрелений 47-річний народні депутат Валерій Давиденко, і хоча поліція заявляє про ймовірний суїцид, багато експертів і колеги покійного парламентаря сумніваються в цій версії. Про те, як в Україні змінюється криміногенна обстановка, а також про дії правоохоронної системи в даній ситуації, розбирався "Апостроф".

Занадто мало фактажу

Нещодавні події, кажучи професійним жаргоном правоохоронців - це "битовуха", вважає відомий український оперативник, засновник кримінальної розвідки Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Валерій Кур. І додає - резонанс цих двох подій пов'язаний тільки з їхнім контекстом - смерть депутата і вбивство колишніх учасників АТО і правоохоронців,

За словами Кура, через карантин на вулицях стало менше людей, що призвело до зменшення кількості грабежів та розбійних нападів. Однак різко зросли показники серед домашнього насильства.

"Проблема в тому, що профілактика злочинів серед населення сьогодні не проводиться. З 2014-го до правоохоронних органів прийшли "тіньовики", їм було не до цього. Політичній верхівці це не потрібно. Професіонали тільки констатують те, що трапилося і намагаються розкривати злочини, але завантаження занадто велике. Крім того, ніхто не стежить за зброєю, якою володіє населення. При чому, велика кількість зброї - це нагородна, особливо у можновладців", - зазначив Кур в коментарі "Апострофу". Нібито саме з такого пістолета застрелився Давиденко.

"Нагородна зброя перетворилася на механізм зловживання. Це ще один з фактів недоліків цієї системи", - говорить "Апострофу" глава Асоціації власників зброї України Георгій Учайкін.

З приводу смерті Давиденка, деякі керівники поліції висунули три версії - самогубство, доведення до самогубства та вбивство. Валерій Кур не виключає можливість самогубства, проте поки не бачить мотиву для цього і чекає результатів експертизи. За його словами, в першу чергу, слід приділити увагу тому, який психологічний стан був у Давиденка останнім часом, і чи не вживав він спиртне в день смерті. Однак найбільш вірогідною колишній правоохоронець вважає смерть в результаті необережного поводження зі зброєю.

"Кілери так не діють. Вбити людину в закритому приміщенні без звукоізоляції, завівши його силоміць в туалет, є великою складністю.

Однак є й інша думка. "Мені здається, що тіло Давиденка знаходилося в трохи неприродньому як для самовбивці положенні. Але робити висновки ми з вами не маємо права, тому що це прерогатива слідства", - говорить Георгій Учайкін. Він та Валерій Кур сходяться на тому, що фактажу, озвученого публічно, занадто мало для достовірної оцінки того, що сталося.

Досвідчений криміналіст може легко все встановити. При цьому Кур окремо відзначив, що слід враховувати, що після скоєння самогубства, пістолет може знаходитися де завгодно та лежати, як завгодно.

Чому аполітичний бізнесмен розстріляв нацгвардійців

"Захарченко, який влаштував стрілянину на Житомирщині, як мені здається, пацифіст за своєю природою. Йому все одно, що діється в Україні, йому головне займатися своїм бізнесом. Саме ця його позиція, відмінність його мислення від мислення національних героїв - він не пішов на АТО і не відправив туди своїх дітей - і стала причиною конфлікту з колишніми учасниками АТО і ООС. Присутні випили. АТОвці були розслаблені і відчували силу. А Захарченко був один проти них. Як завжди в таких випадках, він розумів, що в разі чого - вони його вб'ють. Думаю, загиблі не очікували, що ця людина здатна застосувати зброю, і не боялися. Але Захарченко сам по собі людина запальна, як сказала дружина, а коли люди вживають алкоголь, протиріччя загострюються. Це чисто злочин на побутовому грунті", - міркує Валерій Кур.

Фахівці розповіли і деталі. "За всіма ознаками стріляв майже впритул. На такій відстані навіть дрібна дріб летить кулею. Мінімальний заряд - від 24 грамів і вище. Все одно що ломом людину пробити. Але ще гірше - заряд свинцю має зупиняючу дію т внутрішній гідроудар. Це не твердою кулею з "калаша" калібром 5.45 мм проткнути. Там від пострілу в живіт, наприклад, мало того, що кишки порве, так ще й низку інших внутрішніх органів. Порожнина немов зсередини вибухає", - розповів "Апострофу" експерт, який побажав залишитися анонімним.

Також виникло питання щодо скорострільності зброї вбивці. Як-не-як, вбити таку кількість людей, тим більше тих, що воювали та мали досвід - доволі проблематично. "Якщо це двостволка ІЖ-27 з ежектором, то протягом 8 секунд досвідчений стрілок цілком може зробити 6 пострілів. Це щодо швидкості стрільби. Щодо гільз - якщо стріляв картеччю (або великим дробом з близької відстані - до 10 метрів) потрібно всього лише по патрону на людину. Скільки убитих, стільки і гільз повинно бути", - розповіло джерело.

Причина того, що сталося - відсутність профілактики та контролю з боку поліції. Якби все було, як належить, то дільничний дізнався б про збори людей біля ставка і сказав би нацгвардійцям здати зброю в збройову кімнату на час відпочинку, каже Валерій Кур.

"Дехто з МВС вже на наступний день заявив про "довічне ув'язнення йому!" Яке ти право маєш тиснути на слідство і на суд?", - обурюється Валерій Кур.

"У першу чергу потрібно висловити співчуття родичам загиблих, які не винні в тому, що трапилося і будуть відчувати біль ще багато років. Діти залишилися сиротами. Це горе в будь-якому випадку", - говорить Учайкін.

Що чекає Україну після карантину

Зараз і політичні групи, і простий народ відчувають недовіру до політичного керівництва МВС, вважають Валерій Кур та Георгій Учайкін. Це ставлення переноситься і на рядових співробітників.

"Професіонали вміють все, але до них зараз буде негативне ставлення, якими би не були результати слідства і рішення суду", - говорить Валерій Кур.

В обох випадках за слідством повинен бути ретельний громадський контроль з боку журналістів.

"Більшість людей зараз відчувають себе в небезпеці, їм потрібні якісь механізми самозахисту. Люди гинуть, а чиновники на себе не беруть ніякої відповідальності. У поліції зараз надзвичайно низький рівень довіри. Псевдореформа себе дискредитувала. Наприклад, зараз люди в Київській області не можуть оформити собі дозвіл навіть на мисливську рушницю - відповідна служба оголосила, що до 22 червня не буде працювати. Отже людина піде на чорний ринок", - скаржиться колишній засновник кримінальної міліції.

"МВС перемогло злочинність після "лихих" 90-х і сама стала "драконом". Після 2014 року воно стало найпотужнішим, підгребло під себе всі активи. Зараз в прокуратурі та СБУ вдалося змінити ситуацію, а керівництво МВС гальмує зміни та кидає тінь на всю правоохоронну систему. З точки зору професіоналізму, українська поліція працює не набагато гірше, ніж поліція в Іспанії. Але наші розкривають за принципом - лише дай завдання, і посадять кого завгодно", - вважає Валерій Кур.

При цьому Кур зазначає, що не бачить зараз різкої деградації суспільства, "але відбувається поступове формування в свідомості суспільства, що правова держава не склалася". "Коли люди бачать, що такі резонансні справи, як вбивство Павла Шеремета, не розслідуються, то починає проявлятися правової нігілізм, байдужість до всього. Це найгірша форма демократичного правління. Вертикаль влади стає слабкішою у всіх виразах. У нас ведеться боротьба із зовнішнім ворогом, а якість віддачі силових органів, які одержують величезні гроші, стає все нижчою. Тому у всіх з'являється бажання помститися державі", - говорить Валерій Кур.

"Люди доволі жорстко сприймають обидва випадки, про які йде мова. Дуже багато людей негативно ставляться до постраждалих під час стрілянини в Житомирській області. Це свідчить про те, що суспільство дуже наелектрезовано. У суспільстві починає з'являтися лють. Це пов'язано з фінансовим станом країни та відсутністю якихось очевидних перспектив. Люди впадають в маргінальний стан, стають більш жорсткими", - говорить Учайкін.

Під прикриттям політики та створення опозиційних рухів злочинні структури намагатимуться вирішити свої питання з МВС і створити більше негативу, вважає Валерій Кур.

"Після карантину суспільство почне повертатися до нормального життя і відбудеться сплеск злочинності. В першу чергу заявлять про себе "голодні" кишенькові злодії, грабіжники, розбійники", - говорить Валерій Кур. На його думку, правоохоронці та влада в цілому на тлі загострення ситуації вимагатимуть якомога більше повноважень та озброєння. Може бути навіть проведена серія вибухів або використані інші методи з кремлівського арсеналу, додає він.

На цьому тлі події, які відбулися днями в Кагарлику, де поліцейські катували і ґвалтували затриману, викликають додаткові питання до керівництва МВС. По-перше, чи потрібно справді розширювати повноваження поліції, яка дозволяє собі подібні речі? Адже, як показує практика, поліцейських практично ніколи не карають за свої злочини. Яскравий приклад - минулорічне вбивство 5-річного хлопчика в Переяславі, коли незважаючи на величезну кількість доказів поліцейські не понесли жодної відповідальності.

По-друге, виникають сумніви в тому, чи правильно проведена реформа в поліції, або ж ми маємо справу з черговою бутафорією. У зв'язку з цим виникає закономірне питання - хто понесе відповідальність за те, що відбувається в правоохоронній системі? І чи понесе взагалі...

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців