RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хула-хупи, антисептики і шампанське: як "засівають" на місцевих виборах

Кандидати активно "підгодовують" електорат, сподіваючись потрапити до владних кабінетів

Кандидати активно "підгодовують" електорат, сподіваючись потрапити до владних кабінетів Виборча дільниця Фото: УНІАН

До місцевих виборів в Україні залишається ще понад півтора місяці, однак уже зараз кандидати в мери і місцеві ради починають активно "доглядати" за своїм електоратом, адже як свідчить біблійна мудрість: "що посієш, те й пожнеш", а в умінні засівати свої округи українським політикам не відмовиш. На які хитрощі йдуть кандидати під час передвиборчої гонки, якими "благами" обсипають виборців і чи допоможе їм це зайняти жадані крісла, дізнавався "Апостроф".

Піар на дітях

Класика ведення передвиборчої кампанії по-українські, це різкий прояв "турботи" про дітей. Діти, звичайно, голосувати ще не можуть, а ось їхні батьки дуже навіть. На щастя, в календарі українських свят є дві дати, які особливо шанують політиками: День захисту дітей 1 червня і День знань 1 вересня. Але якщо на початку літа до виборів було ще далеко і "піклуватися" про дітей не було особливого сенсу (все одно до виборів забудуть), то в День знань не виявляв уваги до школярів тільки ледачий кандидат. І неважливо, що депутати на шкільних лінійках вже давно стали героями мемів в інтернеті: Facebook "гавкає", передвиборна кампанія йде.

У Полтаві відзначився екс-мер міста Олександр Мамай, який, за даними ЗМІ, буде йти на вибори під прапорами політичної партії "За майбутнє". На минулих парламентських виборах Мамай спробував свої сили по мажоритарці, та ще й як спробував! Екс-мер організував розіграш квитків на концерт Олега Винника. Але чи то Винник не "зайшов" полтавчанам, то чи "вовчиці" не оцінили креатив політика, але на виборах до Верховної Ради Мамай пролетів.

КанцеляріяФото: chesno.org

Цього разу Олександр Мамай подарував першокласникам канцелярські набори, не забувши вкласти в брендовані пакети листівку зі своїм фото та привітаннями. До речі, спочатку подарунки першокласникам готувала Полтавська міськрада і навіть оголосила тендер, але пізніше тендер скасували, адже набори від екс-мера виявилися не тільки ідентичними, але навіть налічували більше позицій. Ймовірно, Мамай істотно витратився на благодійність до 1 вересня, адже сума тендеру від міськради становила 1,44 мільйона гривень.

А от подарунки школярам від мера Харкова Геннадія Кернеса, точніше від його політичної партії "Блок Кернеса - Успішний Харків" виявилися куди більш скромними. У брендованих еко-сумках першокласники знайшли захисні маски, календар, гумовий браслет, блокноти та розмальовки, кілька ручок.

"Подарунки" школярамФото: facebook.com

При цьому, директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко в коментарі ЗМІ зазначила, що не вважає благодійність "Блоку Кернеса" політичною рекламою, мовляв, Кернес успішний мер успішного міста, так чому б йому передати школярам сувеніри? А й справді!

Правда, законом "Про освіту" гарантується "невтручання політичних партій в освітній процес", але то таке...

Школа в ХарковіФото: facebook.com

Утім, не будемо надто суворі до "Блоку Кернеса", адже політична партія напередодні місцевих виборів працює з дітьми виборців системно, а не тільки 1 вересня. Наприклад, активісти "Блоку Кернеса" влаштовують кінопокази під відкритим небом, свята, а також кружляють дітей в парках атракціонів. Незмінний атрибут усіх заходів - банер з символікою партії.

А ось депутат Київради Сергій Артеменко, який йде на місцеві вибори з "Європейською солідарністю", особисто відвідав столичну школу №234. Поряд з традиційними подарунками першокласникам, Артеменко запросив до школи мера столиці Віталія Кличка. Погодьтеся, цілий чемпіон світу набагато краще розмальовки.

Артеменко запросив до школи Віталія КличкаФото: chesno.org

У дев'ятій гімназії Черкас на свято першого дзвоника десантувався цілий загін місцевих депутатів: Сергій Воронов, Ігор Кривошеєв і Тарас Коломієць. Правда, подарунків чиновники не дарували, за них це зробив місцевий бізнесмен Араік Мкртчян, який ще в 2015 році балотувався по мажоритарці в Черкаську міськраду, але програв вибори. Ймовірно, на цих місцевих виборах Мкртчян сподівається реабілітуватися, а м'ячі і хула-хупи, подаровані школярам, повинні в цьому допомогти.

Крім того, за словами генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля, під час кампанії 2020 року з'явилася нова схема загравання з виборцями через дітей.

Фото: chesno.org

"На цих виборах ми зіткнулися з доволі цинічною технологією, коли політики збирають кращих випускників шкіл і крім дипломів роздають їм так звані стипендії. Іншими словами, в межах району політик може надати грошову винагороду, як мінімум, сотні дітей, і батьки цих дітей згадають про цю благодійність в день голосування", - пояснив "Апострофу" Кошель.

Піар на вірусі

Особливою прикметою виборчої кампанії 2020 року став фон пандемії коронавірусу. Ще навесні, усвідомлюючи наближення осінніх виборів, місцеві депутати активно забезпечили округи масками, захисними костюмами і навіть медичним обладнанням.

Так, у Львівській області "аграрну" передвиборчу активність проявляла "Європейська солідарність". Її партійці Володимир В'ятрович, Микола Княжицький, Олег Синютка роздавали від імені "Фонду Петра Порошенка" захисні костюми та окуляри.

Не втримався навіть ідейний натхненник "Голосу" Святослав Вакарчук. Ні, особисто музикант-політик звичайно нічого не дарував, але на його гроші партійці закупили для Львівської обласної інфекційної лікарні кисневі концентратори, про що з гордістю повідомили на сторінці "Голосу" в соцмережах.

У Рівненській області депутат Корецького райради Микола Бобровський подарував місцевій школі з використанням безконтактної технології термометри, а бізнесмен Віктор Щербачук від партії "За майбутнє" засіяв школи антисептиками.

Віктор ЩербачукФото: hoshcha.rayon.in.ua

Але був й зовсім вже креатив. Наприклад, в Чернігові член партії "Рідний дім", бізнесмен Віталій Гриць застрахував учнів молодших класів місцевого 32 ліцею від коронавірусу. Сума страхового поліса склала 10 тисяч гривень.

А в Дніпрі місцеві депутати з партії "Громадянська сила" піарилися на дезінфекції під'їздів. Люди в захисних костюмах із символікою партії обробляли під'їзди антисептиками, про що був навіть сюжет на місцевому ТБ.

Традиції

Утім, карантинні посіви це данина моді, а мода, як відомо, мінлива. А ось що дійсно вічно в українській політиці, так це посіви продуктові. Такою формою загравання з виборцями користуються практично всі партії України. Передвиборча кампанія 2020 не стала винятком.

Волонтери "Блоку Кернеса" з борту брендованого мікроавтобуса роздавали продуктові набори жителям населених пунктів Харківської області, які постраждали від недавніх лісових пожеж.

Взагалі тему лісових пожеж піарники Кернеса відпрацювали на "п'ятірочку". Ім'я тракториста Сергія Тесленка з села Гороб'ївка Харківської області стало відомо всій Україні після того, як працівник під час лиха зорав землю навколо будинків односельців, щоб вогонь не перекинувся на житлові будинки. Тесленко отримав від глави МВС Арсена Авакова медаль "За сприяння органам МВС", а активісти "Блоку Кернеса" підкинули трактористу грошенят, про що відрапортували на сайті політсили.

Тесленко отримав медаль від глави МВС Арсена АваковаФото: kharkiv1654.com

В принципі, продуктові набори роздають практично всі партії в Україні, проте зміст пакетів з їжею з року в рік залишається незмінним: макарони, гречка, соняшникова олія, кілька консервів, цукор, і на що ще вистачить фантазії кандидата. У Святогорську член команди ОПЗЖ Володимир Бандура вирішив розбавити нудний перелік продуктів... винцем. В пакетах від Бандури були бісквіти, листівка із зображенням кандидата і шампанське. Про це повідомляють спостерігачі "Опори".

Однак все кандидатські щедроти, так чи інакше, заборонені законом. Наприклад, згідно з частиною 6 статті 57 "Виборчого кодексу України", заборонено надання виборцям будь-яких матеріальних або нематеріальних активів, яке супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата. Більш того, днями НАЗК було надано роз'яснення, згідно з яким благодійна допомога від партії має ознаки непрямого підкупу виборців і карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років.

Проте політики відповідальності не бояться. Чому?

"Закон чудово деталізує, що вважається підкупом виборців, але ключова проблема в тому, що немає прецедентів притягнення до відповідальності за підкуп, - пояснює Олексій Кошель. - За результатами останніх виборчих кампаній, правоохоронні органи порушували низку проваджень, але переважна більшість цих справ або розпадалися в судах, або було символічне адміністративне покарання. При цьому, як правило, до відповідальності притягують не замовників, а рядових виконавців. Дуже важливо, щоб ми отримали десятки, сотні прецедентів за порушення законодавства".

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають