RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я видалив лист із планом евакуації: як іноземці допомагають у війні проти Путіна

Добровольці із 16 країн світу готові допомогти Україні відстояти свою незалежність

Добровольці із 16 країн світу готові допомогти Україні відстояти свою незалежність Фото:

Напад Росії на Україну спричинив гнівну реакцію світової спільноти. Різні держави активно допомагають нашій країні. І це не лише матеріально-технічна та гуманітарна допомога. Сотні добровольців зі всього світу з'їжджаються в Україну, щоб протистояти нацистському режиму РФ. Яка мотивація у цих людей воювати за нашу країну, скільки їх та яким чином добровольці можуть потрапити до іноземного легіону, дізнавався "Апостроф".

Як вступити

Днями Держспецзв'язку опублікувало інструкцію, як іноземцю поїхати в Україну для війни з окупантом. Для цього потрібно подати заяву до українського посольства у своїй країні (прийти, зателефонувати чи написати на пошту). Документи, необхідні для від'їзду до України - це паспорт, паспорт для виїзду за кордон та документи про проходження військової служби та щодо участі у бойових діях.

У посольстві будуть вирішені візові питання та написана заява про зарахування до територіальної оборони. Після цього доброволець отримає інструкції про те, як приїхати до України (бажано, зі власним спорядженням) та вступить до іноземного легіону територіальної оборони.

Особливих труднощів при перетині кордону в іноземців не виникатиме, адже президент Володимир Зеленський підписав спеціальний указ, яким запровадив безвіз для учасників іноземного легіону.

Тисячі заявок

Відповідно до законодавства багатьох країн, така діяльність може розцінюватися як найманство та каратися в кримінальному порядку. Проте чиновники в ЄС вже запевнили, що не застосовуватимуть санкції до своїх громадян за допомогу Україні.

"Український народ зараз бореться за свободу та демократію, не тільки для себе, але й для всієї Європи. Безумовно, якщо хтось хоче долучитися до цієї боротьби – я б підтримала їх у цьому", – зазначила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен зазначила, що громадяни її країни можуть без перешкод вступити до територіальної оборони України.

"Французький іноземний легіон, що складається з висококваліфікованих піхотинців, відпускає українців, які бажають захищати свою Батьківщину. При цьому їм залишають повне екіпірування", - йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО.

За повідомленнями ЗМІ Хорватії, велика група добровольців, які мають бойовий досвід, також вирушила захищати територіальну цілісність України.

А у Латвії дозвіл громадянам воювати за Україну було ухвалено на законодавчому рівні.

Крім того, як повідомляє "Голос Америки", 3000 американських добровольців "відповіли на заклик України приєднатися до служби у міжнародному батальйоні, який допоможе протистояти силам вторгнення Росії". Повідомляється, що на боці України готові виступити ветерани спецслужб Ізраїлю, а також 70 добровольців з Японії.

Загалом, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, в Україну їдуть добровольці з 16 країн світу. Російська пропаганда вже отримала кремлівські темники і називає іноземний легіон "неонацистами з усього світу". А у російського Міноборони навіть вистачило розуму поскаржитися, мовляв іноземні "нацисти" здійснюють нальоти на російські колони техніки та каравани підвезення матеріальних засобів. Але хто насправді ці люди?

Автомат замість кінокамери

Один із добровольців, який вирішив воювати за Україну – громадянин США MiroPopovich.

"У минулому я - піхотинець армії США, відслужив там три роки, а зараз навчаюсь у кіношколі в Лос-Анджелесі. Коли почалася пандемія, я взяв академвідпустку та приїхав в Україну на рік, а потім збирався повертатися, але плани змінилися", - розповідає. Апострофу" свою історію MiroPopovich.

За словами добровольця, з початком війни він навіть не думав про те, щоб повернутися до США, хоча й мав таку можливість.

"Яка моя мотивація? Я ненавиджу русню. Ні, я не шовініст, але я ненавиджу їхній довбаний імперіалізм і те, що вони роблять з Україною. По-друге, як я можу поїхати назад, коли у мене вдома, а Україна — це мій перший дім, йде війна, і я бачу як діти 19-20 років, які пороху ніколи не нюхали і крові ніколи не бачили, йдуть записуватися в територіальну оборону, а я військовий, який три роки служив у кращій армії світу - і я бігтиму? Якщо я можу хоч якось допомогти, то моє життя вже прожите недарма, і мій час, проведений в армії США, минув недаремно. І я почув фразу, яка описує моє ставлення: я люблю не себе в Україні, а Україну в собі. Мені це дуже подобається".

MiroPopovich додає, що міжнародна допомога, безумовно, мотивує військових, проте світ міг би ще активніше підтримувати Україну.

"Допомога з усього світу колосальна - всі нас підтримують. А якби все ж таки закрили небо і збивали їх ракети, то було б просто ідеально. Тоді б ми більш ефективно ї*ашили русю і було б менше жертв серед цивільних", – резюмував MiroPopovich.

Як допоможуть легіонери

Чи здатний потік іноземців, які готові битися зі зброєю в руках проти режиму Путіна, змінити ситуацію на фронтах на користь України? На думку військових експертів, опитаних "Апострофом" – так, здатний.

"Адже їдуть ті люди, які є професійними військовими, і вони не бачать свого життя поза межами війни. Їхній бойовий досвід для нас буде дуже гарною підмогою, якщо вони увійдуть до лав нашої армії і захищатимуть Україну разом з нами. Це дуже добре. І на сьогоднішній день це світова практика збройних конфліктів. Тим більше що ми їх офіційно легалізуємо і це будуть не найманці, а солдати", - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Крім того, за словами військового експерта Михайла Жирохова, іноземні легіонери будуть корисні Україні не лише завдяки своєму бойовому досвіду.

"Захід нам зараз передає величезну кількість техніки та зброї іноземного виробництва і нам конче потрібні люди, які виступали б як інструктори, але вже в польових умовах, і як люди, котрі можуть володіти цією технікою та зброєю", - зазначає Жирохов.

Ну і нарешті: "Це хороший елемент інформаційної війни як для зовнішнього, так і внутрішнього споживача, адже потік іноземних легіонерів показує, що нас підтримує весь світ", - резюмував Михайло Жирохов.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів