RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова хвиля мобілізації: як зміниться призов до ЗСУ у листопаді

Українська армія потребує фахівців

Українська армія потребує фахівців Фото: facebook

Менше місяця залишається до формального завершення мобілізації в Україні, адже термін спливає вже 21 листопада. Чи пролонгуватимуть парламентарії ці терміни, яких фахівців планується призивати до лав ЗСУ, що із призовом жінок і чи змінюватимуться правила мобілізації - з'ясовував "Апостроф".

Мобілізацію продовжать?

Масова могилізація, яка розпочалася на росії у вересні, поставила нові виклики перед Україною. Навіть незважаючи на те, що "чмобіків" на росії кидають у бій без підготовки, для подальшої утилізації - це все одно сотні тисяч людей зі зброєю в руках, які прийшли вбивати українців. Тому цілком логічно, що і ЗСУ треба продовжувати нарощувати "м'язи" призовом особового складу. Відповідно, мобілізація має продовжуватися. І буде продовжена. У цьому "Апостроф" запевнили нардепи, від голосів яких і залежить пролонгація термінів призову.

"Указ про продовження військового стану подає президент. Паралельно з військовим станом йде мобілізація. Оскільки військовий стан не закінчиться, то очевидно, що мобілізація триватиме надалі", - пояснив член парламентського комітету з питань нацбезпеки Роман Костенко.

Читайте: Повістки в Україні можуть вручати скрізь, але є два важливі нюанси

Призовуть більше?

Можливості для цього є: за даними оперативного командування Південь, у країні призвали близько 500 тисяч осіб і в разі потреби призовуть ще 500 тисяч.

"Проблем немає, і, якщо буде необхідність додаткової мобілізації, впевнений, що проблем і не буде", - зазначив секретар РНБО Олексій Данілов.

Читайте: Хто з чоловіків може виїхати з України для догляду за родичем: пояснення юриста

"Конкретну потребу в чисельності та представниках тих чи інших військово-облікових спеціальностей визначає Генштаб та ЗСУ. Вони відстежують та моніторять ситуацію у ворога, знають яку кількість людей мобілізує ворог, у які частини мобілізовані надходять, куди ці частини та з'єднання військ вирушають. У разі необхідності, Генштаб та ЗСУ збільшують чи коригують потреби в особовому складі", - пояснив "Апострофу" член комітету ВР з питань нацбезпеки Сергій Рахманін.

Така потреба вже є?

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, багато залежатиме від ситуації на фронті.

"Ми уважно відстежуємо, як процес мобілізації йде на росії. Що і як вони там збирають. Яку кількість відправлять на передній край. Як ця маса себе проявить. І вже саме від цього залежатимуть наші корективи, якщо вони будуть потрібні", - зазначив Подоляк.

Читайте: У військкоматі на вас не чекають: кого з українців мобілізація не стосується

"Закон про мобілізацію не вимагає призову 100% військовозобов'язаних. Закон надає право ЗСУ призивати людей. Головнокомандувач і міністр оборони, знаючи цілі та засоби росії, вирішуватимуть, чи потрібна додаткова мобілізація та яких фахівців", - додає Роман Костенко.

Втім, на думку військових експертів, українська армія на даний момент не потребує різкого збільшення чисельності особового складу.

"Сенс призивати мільйон людей? Щоб потім їх не було в що одягнути і нічим було озброїти?" - каже "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

А ось щодо насичення ЗСУ технікою – тут інша справа.

"Так, росія збільшує кількісний склад, але я вважаю, що нам збільшувати кількість не варто. Нам раціональніше збільшувати кількість засобів ураження: вимагати у партнерів більше техніки. Який сенс просто збільшувати особовий склад, адже ми не збираємося сходитися в кулачних боях на лінії фронту. Наше завдання - знищення армії противника, і для цього не обов'язково збільшувати кількість особового складу. Нових хвиль точно не потрібно", - додає полковник запасу ЗСУ Роман Світан, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Кого призовуть?

Втім, добирати військових до армії, звісно, будуть.

"Ми маємо збільшувати свій потенціал, нарощувати складову. Всі ми бачимо, що наше військо на певних напрямках впевнено веде наступальні дії. Звичайно, ми повинні мати велику кількість особового складу сил оборони", - запевнив начальник Київського міського центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Максимов.

Але ставка робиться не на кількість, а на якість, тобто на спеціалістів.

"Акцент зміщується на підготовку за західними стандартами - наші проходять навчання в Німеччині, Литві, Польщі, Великій Британії, Іспанії. Зараз є необхідність у кадрах, які близькі до техніки, та офіцерському складі, навіть без досвіду служби в армії", - зазначив радник Офісу. президента Олексій Арестович.

Лише одна Велика Британія, за інформацією міністра оборони Олексія Резнікова, готує 30 тисяч українських військових за сучасними стандартами.

"Механізовані підрозділи у нас укомплектовані, там вистачає людей, - додає Костенко. - Але може постати питання щодо виключно фахівців: артилеристів, водіїв, механіків-водіїв, механіків танків. Такі категорії військовозобов'язаних можуть призиватися у подальшому".

Що із призовом жінок?

У жовтні український парламент ухвалив, а президент підписав закон, яким наводиться лад у питанні мобілізації жінок. Тепер жінки, які мають спеціальність чи професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, можуть ставати на військовий облік за бажанням. Але! Якщо жінка має професію чи спеціальність, пов'язану з медициною, то стати на військовий облік не право, а обов'язок.

Таким чином, згідно з наказом Міноборони № 313, обов'язкова постановка на облік передбачена для жінок, які зайняті в області:

- біотехнологій та біоінженерії;

- громадського здоров'я, психологічної та фізичної реабілітації;

- обслуговування медичного обладнання;

- патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;

- стоматології, медсестринства, фармації, акушерства, медико-профілактичної справи;

- медичної діагностики та лікування.

Проте постановка на облік — це ще не мобілізація. Адже відповідно до мобілізаційного законодавства жінки можуть отримати відстрочку у разі, якщо:

- непридатні до служби за станом здоров'я;

- самостійно виховують дитину;

- постійно доглядають за особами, які цього потребують;

- мають на утриманні дитину з інвалідністю;

- є викладачами вузів, технікумів, коледжів, інститутів, науковцями, заброньованими закладами.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Новини партнерів