RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Виплати військовим, зростання тарифів та LED-революція: головні зміни в Україні з 1 січня

Зарплати у 2023 році не підвищать

Зарплати у 2023 році не підвищать Військовим платитимуть більше Фото: Міноборони України

2023 рік готує для українців цілу низку змін у соціальній та економічній сферах. Це і нові соціальні стандарти, і змінені правила оформлення пільг, і навіть нові тарифи. Що набуде чинності вже з 1 січня 2023 року і як законодавчі нововведення змінять життя простих українців – з'ясовував "Апостроф".

Соціальні виплати

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2023 році залишаться незмінними: 6700 та 2684 гривні відповідно. Ці показники були передбачені у бюджеті на 2023 рік, набули чинності ще у грудні, і протягом усього року не зміниться. Що й очікувано – у країні війна.

Крім того, з 1 січня 2023 року в Україні більше не буде Фонду соціального страхування. Його функції інтегруються до Пенсійного фонду. За оцінками уряду, такий крок дозволить заощадити 2-3 мільярди гривень на рік і ефективніше нараховувати українцям субсидії.

Тарифи

Національний регулятор НКРЕКУ ухвалив рішення підняти тарифи на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів.

Так, з 1 січня до 31 березня тариф "Укренерго" на передачу електроенергії складе 380,28 грн/МВт-год (зростання на 10%). З 1 квітня до 30 червня 430,25 грн/МВт-год (зростання на 13%), і з 1 липня до 31 грудня 485,10 грн/МВт-год (зростання на 13%).

Для побутових споживачів, тобто для населення, "електричний" тариф залишиться незмінним - 1,44 грн/кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць і 1,68 грн/кВт-год за споживання понад 250 кВт-год. місяць. Однак зростання тарифів для бізнесу, очевидно, позначиться і на собівартості кінцевого продукту, а отже, і на гаманцях українців.

Крім того, НКРЕКУ ухвалив рішення підняти тарифи на воду та водовідведення для місцевих водоканалів. Але за день до Нового року постанова про підвищення тарифів на воду була надіслана на доопрацювання.

Виплати військовим

З 1 січня в Україні запроваджується новий вид соціальної допомоги: виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Це українці, яким з 2014 року було надано:

- звання Герой України;

- нагорода ордену Богдана Хмельницького, княгині Ольги, "За мужність" трьох ступенів.

Ці категорії громадян отримуватимуть щомісячні виплати від держави. Герої України у розмірі трьох мінімальних зарплат (20 100 грн.), кавалери ордена Богдана Хмельницького дві мінімалки (13 400 грн.), кавалери ордена княгині Ольги та "За мужність" – одну мінімалку (6700 грн.) на місяць.

Крім того, такі щомісячні виплати належать і членам сім'ї (дітям, батькам, подружжю) загиблого українця, що має особливі заслуги перед Батьківщиною. Родичам держава платитиме по одній мінімалці на місяць.

LED-революція

З 1 січня в Україні стартує масштабна державна програма із заміни ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Як це працює?

За інформацією Кабміну, кожен повнолітній українець зможе безкоштовно обміняти 5 ламп розжарювання на 5 LED-ламп. Для цього потрібно буде залишити заявку на порталі "Дія", а потім прийти до відділення "Укрпошти" та здійснити такий обмін.

Загалом в уряді планують видати 50 мільйонів світлодіодних ламп, із них заміну 30 мільйонів профінансує ЄС. Навіщо це потрібно?

"Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може заощадити країні в піковий годинник до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 мільйонів LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактора атомної електростанції", - зазначила міністр економіки Юлія Свириденко.

Заміна грошей

З 1 січня 2023 року Нацбанк затіяв велику заміну грошей.

Так, паперові 5 та 10 гривень НБУ взагалі вилучатиме з обігу. Натомість готівкова маса насичуватиметься монетами відповідного номіналу.

Також замінять старі банкноти номіналом 20 та 100 гривень (зразка 2003-2007 року) на банкноти відповідного номіналу нового покоління. Для чого це робиться.

По-перше, для того, щоб вилучити з обігу застарілі банкноти, а по-друге, щоб українці могли уникнути плутанини в банкнотах одного номіналу, але різного дизайну і, таким чином, економили час при розрахунку готівкою.

При цьому паперові 5, 10 гривень та "старі" 20 та 100 гривень залишатимуться дійсними платіжними засобами та спеціально міняти їх не потрібно.

Нові тарифи пошти

Найбільший приватний оператор послуг поштового зв'язку "Нова пошта" з 1 січня підвищує тарифи.

Так, за відправку посилки до 2 кілограмів у межах одного населеного пункту доведеться заплатити 50 грн (раніше 40 грн), а посилка Україною коштуватиме 70 грн (раніше 60).

Посилка від 2 до 10 кілограмів коштуватиме 80 грн, якщо відправляти містом (раніше 60 грн), і 100 грн (раніше 80 грн) якщо відправляти Україною.

Ну і, нарешті, посилки від 10 до 30 кіло вже обійдуться у 120 грн по місту та 140 грн по Україні (раніше 80 та 120 грн відповідно).

Нові правила торгівлі

Згідно із Законом України "Про платіжні послуги", торговці зобов'язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги). У липні 2022 року Кабмін визначив чіткі терміни, в які продавці мають укластися, щоб забезпечити свої торгові точки платіжними терміналами для безготівкової оплати.

Так, з 1 січня 2023 року, торгові точки в населених пунктах, де проживає понад 25 тисяч осіб (не рахуючи районів бойових дій), будуть зобов'язані надавати можливості безготівкового розрахунку за товари та послуги. Від такого обов'язку звільнено ФОП першої групи, торговці, які продають власноруч вирощену або вигодовану продукцію, або ведуть виїзну торгівлю. Але з 1 січня 2026 року і вони повинні мати термінали.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів