RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Правила виїзду чоловіків з України не змінюються - речник Держприкордон­служби

Щоденно держкордон перетинають до 90 тисяч осіб

Щоденно держкордон перетинають до 90 тисяч осіб Андрій Демченко Фото: ДПСУ

Ситуація у прикордонних районах України залишається напруженою – особливо у Сумській, Харківській та Чернігівській областях, оскільки росіяни постійно обстрілюють населені пункти цих регіонів. Водночас на кордоні України з Білоруссю ситуація контрольована. Українські прикордонники час від часу нагадують білоруським колегам, як живе Україна, зокрема, вмикаючи там повітряну тривогу. Детальніше про обстановку на північному та східному кордонах, кількості прикордонників, які боронять Україну на фронті, а також ситуацію з в'їздом та виїздом з України - розповів речник Державної прикордонної служби АНДРІЙ ДЕМЧЕНКО.

- Що можете розповісти щодо оперативної ситуації на російсько-українському кордоні?

- На жаль, є обстріли. Фактично щоденно – українська територія в межах Чернігівської, Сумської, Харківської областей піддається обстрілам, які країна-терорист веде зі своєї території. Застосовуються і артилерія, і міномети, і стрілецька зброя. Не поодинокі випадки застосування і авіації для того, щоб наносити удари по українському прикордонню цих деокупованих областей, а також по лінії державного кордону.

Читайте: "Росія забрала в мене все – цим усім був мій Андрій": захисниця "Азовсталі" дала перше інтерв’ю після полону

Власне, щоденно кількість обстрілів може сягати і 10-20 разів на добу. На жаль, росія не припиняє це вже довгий час – ще з квітня минулого року, коли ворога було відкинути за межі кордону на напрямку Чернігівської і Сумської областей, а в подальшому – і в межах частини Харківської областей.

- Які регіони найбільше потерпають від російських ударів біля кордону?

- Найбільше, що ми фіксуємо – Сумська область. Звісно, ворог намагається вислідити українські сили оборони на цих напрямках і наносити удари по підрозділам і Державної прикордонної служби, Збройних сил України, Національної гвардії, які посилюють оборону на цих напрямках. Але ракети й снаряди влучають і будинки мирних жителів, нищиться інфраструктура, що загрожує життю також і мирних людей.

- Чи бувають випадки, коли намагаються незаконно перетнути кордон ДРГ чи інші якісь верстви населення – російського чи білоруського?

- Спроби порушення кордону практично не фіксуються. Росія намагається використовувати диверсійно-розвідувальні групи. Останнім часом менш активно, до цього ми фіксували більшу активність ДРГ ворога, особливо в межах Сумської та Харківської областей. Але наші захисники їх виявляють, одразу наносять по них вогонь, і вони з втратами відступають за лінію державного кордону.

Читайте: Захист кордону на Сумщині посилено: генерал Наєв відвідав оборонців північних рубежів і жителів прикордоння

- Щодо кордону з Білоруссю, яку ми маємо інформацію стосовно угрупування військ там.

- По-перше, зазначу, що ситуація на кордоні з Білоруссю залишається повністю контрольованою. Звісно, ми маємо бути готові до розвитку будь-якої ситуації і на цьому напрямку зокрема, також укріплювати наші оборонні спроможності як по лінії кордону, так і прикордонню. Що і робиться, адже на території Білорусі продовжують залишатися російські війська. А сама країна сприяє агресору у тих діях, які вчиняє росія проти України.

На щастя, останнім часом ми фіксуємо зменшення російського угрупування на території Білорусі. На даний момент, за нашими даними, близько 2800 військовослужбовців російської федерації знаходиться на території Білорусі. До цього ця кількість була значно більшою і могла досягати 10-11 тисяч військових.

Також ми прогнозуємо, що і на даний момент може бути подальше зниження кількості російських військових на території цієї країни, адже ми розуміємо що росія продовжує використовувати Білорусь як такий майданчик для навчання своїх військових, а в подальшому вони виводяться на територію росії, щоб поповнити сили російської федерації на тих напрямах, де ведуться активні бойові дії на території України.

- Українські прикордонники пранкують білорусів: вмикають сигнал повітряної тривоги, щоб жителі сусідньої країни мали уявлення, що українці переживають щодня. Тривога лунає на ділянках Житомирського та Рівненського прикордонних загонів. Ми бачили опудало, бачили біло-червоно-білий стяг, який ненавидить білоруська влада. Для чого такі кроки робляться, і чи мають вони якісь ефект та вплив на білоруських прикордонників?

- По-перше, зазначу, що Україна загалом не є країною-агресором. Ми навпаки обороняємося, але по той бік кордону Білорусь активно підтримує росію у розв’язаній повномасштабній кривавій війні проти України. І ми добре пам’ятаємо, звідки заходили російські війська. Білорусь так люб'язно відкрила свій кордон. Тому Сили оборони України і Державна прикордонна служба, і Збройні Сили України просто демонструють і показують Білорусі, в яких умовах перебуває Україна, щоб вони не забували. Бо зараз вони намагаються повністю відповідальність перекинути саме на Україну – начебто ми становили загрозу Білорусі. Але це не так. Тому ті дії, які показують військовослужбовці України, демонструючи, що чекає на загарбників на нашій території. Тому це виключно таке попередження або нагадування по той бік кордону, щоб вони не намагалися підтримувати в подальшому росію, адже вони також понесуть свою заслужену відповідальність.

- Прикордонники не лише стережуть кордони, а й беруть активну участь у бойових діях на всій лінії фронту. В яких точках перебувають бійці Держприкордонслужби, і про яку актуальну обстановку вони доповідають?

- Більше половини особового складу Державної прикордонної служби перебуває в оперативному підпорядкуванні Генерального штабу Збройних Сил України і діють в складі Сил оборони нашої країни, зокрема і на найбільш гарячих напрямках – це Бахмутський, Авдіївський, Мар’їнський, Лиманський. Також наші хлопці і дівчата обороняють південний напрямок.

Звісно, що найбільш гаряча ситуація на сході нашої країни – особливо на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Зокрема, прикордонники ефективно утримують свої позиції в місті-герої Бахмут, де ворог щоденно фактично намагається вибити українських захисників зі своїх позицій. Але попри те, що навіть дуже складно, хлопці дають гідну відсіч окупантам, завдаючи їм втрати в стрілецьких боях. Активно діють наші мінометні розрахунки, а також іде повна координація з аеророзвідниками, які не лише наносять удари по ворогу, а й власне коригують мінометні розрахунки, коригують також артилерію Збройних сил України для того, щоб спільними діями завдати ворогу максимальних втрат і не допустити їхньої подальшого просування. Така ж ситуація і на Андріївському напрямку.

- Днями усі проживали дуже втішну інформацію про повернення військовополонених із території країни-агресора. Одинадцятьох прикордонників повернули додому серед 42 захисників України. Скільки загалом прикордонників, які були у полоні, вже повернулися додому?

- Загалом з полону, на щастя, вже вдалося повернути додому більше 240 наших військовослужбовців. Це і хлопці, і дівчата, які знаходилися в російському полоні, фактично їх утримували заручниками. У більшості стан, на щастя, задовільний, але звісно були і хлопці, які мали поранення.

Всі ті, хто повертається з полону, одразу направляються до наших медичних закладів, щоб з ними попрацювали лікарі, надали всю необхідну медичну допомогу. Працюють з ними психологи для того, щоб вони якомога швидше відновилися. Ми бачимо радість наших хлопців і дівчат, які повертаються з полону, що вони все ж таки мали змогу повернутися додому і, на щастя, ті жахі полону, які їм вдалося пережити, вже позаду.

- Що можете розповісти по ситуації з в'їздом та виїздом з України?

- Я хочу нагадати, що є обмеження щодо виїзду за межі України для чоловіків від 18 до 60 років. Звісно, є й винятки, кому можна перетинати кордон з цієї категорією осіб. Вони чітко зазначені в постанові уряду №57, і вже довгий час не змінювалися. Тому раджу громадянам ознайомитися з цими правилами для того, щоб потім не стати такими заручниками ситуації, коли вони хочуть виїхати, але не можуть, оскільки вони не підпадають під можливість перетину кордону.

Загалом зараз пасажиропотік коливається десь на рівні 85-90 тисяч осіб на добу. Напередодні Великодніх свят ця кількість могла бути більшою, тоді пасажиропотік більше спрямовувався в бік України. Ми добре відчували, що українці повертаються з-за кордону для того, щоб бути в Україні, бути вдома на ці свята. Після завершення Великодніх свят ми бачимо зараз певну перевагу виїзду з України. Але все ж таки вона значно менша, ніж тоді, коли українці поверталися додому. Здебільшого кордон перетинають також жінки, діти, люди похилого віку, які не обмежені в праві перетину державного кордону як на в’їзд, так і на виїзд.

Читайте: Маскарад не допоміг: прикордонники затримали ухилянта, одягненого в жінку

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів