RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові тарифи на воду, плюс до пенсії та чистка субсидій: що зміниться в Україні з 1 липня

Також триває мобілізація, а зарплату не збільшать

Також триває мобілізація, а зарплату не збільшать Тарифи на холодну воду зростуть з 1 липня Фото: comments.ua

Перша половина 2023 року позаду і починається, дуже хотілося б вірити, останнє півріччя у стані війни. Але вже з 1 липня на українців чекає низка змін. Зокрема, очікується подорожчання частини комунальних послуг. Також очікується підвищення ціни на автомобільне пальне. Про головні зміни з 1 липня розповідає "Апостроф".

Холодна вода у гаманці

У липні зростуть тарифи на холодне водопостачання та водовідведення. Вартість кубометра холодної води може зрости загалом на 30%. Як пояснюють у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тарифи на водопостачання значно відрізняються залежно від водоканалу, і підвищення також буде різним: у когось може подорожчати на 10%, а у когось – на 40%.

Читайте: Вже з 1 липня: водоканали хочуть підвищити тарифи на воду

Регулятор пояснює підвищення тарифів тим, що на 12-13% зросли витрати водоканалів на електроенергію і на 20-29% збільшилися витрати на оплату праці. Але, як запевняють у НКРЕКП, тарифи на холодне водопостачання та водовідведення точно залишаться незмінними у прифронтових областях – у Миколаївській, Харківській та Херсонській.

Платіжки із новими тарифами за воду українці побачать у серпні.

Анонсоване підвищення цін на електроенергію для бізнесу поки що не відбудеться. НКРЕКП планувала підвищити на 35,7% максимальні граничні ціни на ринку електроенергії. Тарифи "на добу вперед" та на внутрішньодобовому ринку мали становити 5428 грн за МВт-годину для максимального навантаження в мережі (з 7:00 до 23:00) та 2714 грн за МВт-годину для мінімального (з 23:00 до 7:00).

Втім, як заявив член і колишній голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, регулятор завжди зможе переглянути тарифи у разі потреби.

Вартість електрики для населення, яка становить 2,64 грн/кВт-годину, не планують змінювати як мінімум до кінця 2023 року.

Автомобілістам доведеться розщедритися

З 1 липня очікується повернення ПДВ 20% та довоєнні акцизи на пальне. Принаймні, 30 червня закінчився пільговий період на акцизи та ПДВ, а про новий не заявлено. І якщо податки все ж таки повернуть, ціни на заправках зростуть від 3 до 10 грн за літр.

Читайте: В Україні з 1 липня подорожчає пальне: якою буде ціна за літр бензину та дизелю

На думку головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Геннадія Рябцева, якщо говорити про повернення лише ПДВ 20%, то вартість бензину та дизельного палива на АЗС може зрости на 2–3 грн., а автогазу – на 1 грн. Якщо говорити про повернення акцизного податку на довоєнний рівень, то це зростання може бути суттєвішим: щонайменше 10 грн для бензину та дизпалива, і приблизно 2–3 грн для автогазу.

Плюс до пенсії, але не всім

На липень запланована вже третя та остання за 2023 рік індексація пенсій. Виплати підвищать тим, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом. Це колишні чиновники, науковці та працівники місцевих органів самоврядування. Виплати збільшать на 19,7%, а сума залежатиме безпосередньо від пенсії. Тобто підвищення може коливатися від 100 до 1 тисячі гривень.

Субсидіанти, бережись

Деякі категорії громадян можуть втратити субсидії. Причини наступні. Велика житлова площа – понад 130 квадратів для квартир та 230 – для приватних будинків. Здійснено велику купівлю (на суму понад 50 тис. гривень), придбано земельну ділянку або іншу нерухомість.

Читайте: Перевірити призначення субсидії можна, не виходячи з дому: покрокова інструкція

Крім того, борги за комуналку – понад три місяці. У власності більше одного житла чи автомобіля. На рахунку – понад 100 тисяч. Якщо у сім'ї є повнолітні, які не працюють. Громадяни, які не повернули надлишок перерахованої субсидії. Ті, хто є боржником з аліментів.

Зарплату не збільшать

Мінімальної заробітної плати підвищено не буде. Законопроект, який передбачає підвищення мінімалки у два етапи – з 1 липня (до 8,1 тис. грн) та з 1 жовтня (до 8,92 тис. грн), досі перебуває у профільному комітеті Верховної ради.

Потрібно зазначити, що мінімальну зарплату українцям хотіли підвищити ще з квітня – до 7,37 тис. грн, проте документ не було винесено на голосування. Наразі мінімалка становить 6,7 тис. грн на місяць і не змінюватиметься до кінця року – у бюджеті дефіцит коштів.

Питання мобілізації

У липні триватиме мобілізація в умовах воєнного стану через повномасштабну війну, розв'язану росією. Загальній мобілізації підлягають військові, які проходили термінову службу, офіцери запасу і резервісти, громадяни, які проходили військову службу, і навіть обмежено придатні за станом здоров'я.

Читайте: Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження: у ТЦК дали пояснення

Необхідно наголосити, що повістку законно вручати лише особисто, під підпис військовозобов'язаного.

Нагадаємо, що 30 травня було знижено нижній поріг мобілізації – з 27 до 25 років. Військовозобов'язані з подвійним громадянством, які виїжджають за кордон на місце проживання, мобілізації не підлягають.

Читайте: Загальна мобілізація в Україні: чи вручатимуть повістки українцям за кордоном з 1 липня

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів