RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військово-техні­чний роман: що ще країни НАТО дадуть Україні

Може бути посилено авіаційний компонент

Може бути посилено авіаційний компонент Фото:

Президент США Джо Байден схвалив підготовку українських пілотів на винищувачах F-16 на території країн Європи. Про це в інтерв’ю CNN заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. За словами речника командування Повітряних сил Юрія Ігната, пілотів будуть відправляти на навчання групами. Очікується відправлення першої групи. Розв'язання питання щодо навчання на F-16 стало одним із наслідків вільнюського саміту НАТО, щодо надання Україні чергових пакетів допомоги. Про військово-технічні підсумки саміту розповідає "Апостроф".

Читайте також: Байден схвалив навчання українських пілотів на F-16: коли і як будуть проходити тренування

Вільнюський саміт НАТО, попри різні оцінки, з точки зору продовження військової допомоги Україні від західних союзників був доволі продуктивним. Дев’ять країн заявили про надання чергових пакетів допомоги. І все це можна розділити на декілька напрямків.

По-перше, це боєприпаси. США в новому пакеті на $800 млн передають більше ніж 28 млн набоїв для стрілецької зброї, високоточні авіаційні боєприпаси, 105-мм та 155-мм артилерійські снаряди, ракети для ЗРК Patriot, HIMARS, протитанкові ракети TOW, а також артилерійські касетні снаряди. Мова йде про 155-мм касетні активно-реактивні снаряди М864 випуску 1980-1990-х років (серійне виробництво було розпочато в 1987 році), кожен з яких споряджений 72 кумулятивними суббоєприпасами. Цей снаряд має дальність ураження цілі до 28,4 км.

Ці касетні снаряди розроблялись для ураження цілей, які знаходяться на відкритій місцевості, а тому будь-яке укриття зменшує бойовий ефект. Тому цю передачу варто розглядати виключно як тимчасову заміну осколково-фугасних снарядів, виробництво яких лише розгортається на території США та їхніх союзників.

Також 20 тисяч артилерійських снарядів зобов’язалась передати Німеччина, 100 тисяч – Чехія (очевидно серед них є і снаряди "радянських калібрів"). До "боєприпасної" коаліції приєдналась Болгарія, яка є потужним виробником снарядів радянського зразка. Британія передає додаткові боєприпаси для танків Challenger 2, яких до речі ми ще не бачили на полі бою.

По-друге, це підсилення ППО на фоні постійних ударів росіян по критичній інфраструктурі та військовим об’єктам по всій території країни. Німеччина передає відразу дві установки Patriot, що підвищить можливості нашої протиповітряної оборони в боротьбі з балістичною загрозою в стратегічному плані. Ще два комплекси NASAMS, які передає Норвегія, це підсилення можливостей на середніх дистанціях. Можливо найближчим часом ми побачимо результати боротьби з російською тактичною авіацією, яка зараз влаштувала справжній авіаційний терор прифронтових територій за допомогою корегованих бомб калібру 500-кг та 250-кг.

Варто сказати й про бронетехніку, якої на фронті завжди мало. Отже, Пентагон передає 32 бойові машини піхоти Bradley та 32 бронетранспортери Stryker, Німеччина - 25 танків Leopard 1A5, 40 бойових машин піхоти Marder; Австралія, яка не входить до НАТО, але була представлена на саміті, пообіцяла ще 30 панцерників Bushmaster (таким чином їх чисельність в ЗСУ буде доведена до 120 одиниць, що досить пристойно), Канада – додаткову кількість панцерників Roshel Senator (станом на травень 2023 року в українському війську їх вже було 500).

З урахуванням цього нового пакету військової допомоги, загальна кількість переданих американцями Україні БМП М2А2 Bradley досягла 186 одиниць (плюс чотири машини передових артилерійських спостерігачів та передового авіанаведення М7А2 Bradley Fire Support Team), а загальна кількість БТР Stryker - 157 одиниць.

Відносно незначне підсилення отримає артилерія – американці передають 31 155-мм гаубицю (мабуть, М777, якщо так, то загалом США передали їх 180 одиниць), ще 16 колісних САУ Zuzana прийдуть зі Словаччини.

Окремо зазначимо підсилення інженерних можливостей нашого війська задля прориву ешелонованої оборони противника. Американці передають 37 одиниць логістичної техніки (це машини для евакуації, а також для буксирування та транспортування обладнання). Німці передають додаткову кількість БРЕМ Bergepanzer 2, британці – десятки одиниць логістичної техніки (в документах понад 70).

Суттєве підсилення очікує безпілотну авіацію. Так, Пентагон передає апарати Penguin компанії Edge Autonom (дальність польоту – до 180 км, час знаходження в повітрі – 25 годин), Норвегія – ще тисячу мікродронів Black Hornet (такі апарати вже використовуються на фронті, але поки що не користуються популярністю).

Судячи з всього, зрушив з мертвої точки процес передачі Україні літаків західного виробництва. У неділю, 16 лютого, стало відомо, що президент США Джо Байден схвалив підготовку українських пілотів на винищувачах F-16 на території країн Європи. Також Чехія віддає свої останні бойові гелікоптери Мі-24В. Разом з не оголошуваними постачаннями польських апаратів наша армійська авіація буде суттєво підсилена. Звісно, це не західні зразки, але для цих гелікоптерів є вся необхідна інфраструктура, підготовлений льотно-технічний персонал, а також озброєння, як радянського, так і західного зразка.

Дуже важливим елементом підсилення потужності Повітряних Сил стане передача із США додаткової кількості авіаційних ракет класу "повітря – поверхня", "повітря – повітря" та керованих бомб JDAM. А також 50 ракет SCALP із Франції – це аналог британських Storm Shadow, які вже досить потужно заявили про себе на фронті. Останнім часом таких ракет поменшало (втім як і російських складів боєприпасів та пунктів управління), тобто такі постачання є дуже доречними саме зараз.

Читайте також: Бухарестський синдром: що показав саміт НАТО у Вільнюсі

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів