RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Багато хто збанкрутує: є дві тенденції, які хвилюють людей у Криму

Росіяни більше не хочуть їхати на окупований півострів - курортний сезон зірвано

Росіяни більше не хочуть їхати на окупований півострів - курортний сезон зірвано Фото:

У тимчасово окупованому Криму дедалі частіше лунають вибухи. 17 липня було завдано другого удару по незаконно збудованому "Кримському мосту" – він отримав суттєві ушкодження. Днями міст "рятували" димовою завісою – окупанти повідомляли про "збиття" ракет, тоді як над самою переправою було видно чорний дим. Такі випадки, як і той факт, що ледь не кожного дня росіяни зупиняють рух мостом, призводять до панічних настроїв – черг до окупованого Криму вже немає, проте на виїзд машини стоять. Яка зараз ситуація в Криму та що з курортним сезоном – розповів в ефірі Апостроф ТВ голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

Читайте також: Сезон "бавовни" у Криму: два головні завдання для України

Рух цивільного транспорту зазнав дуже великих змін після черги підривів мосту і вибухів у Кіровському, Джанкойському районі. Ці прильоти, використання надводних дронів і проти кораблів Чорноморського флоту рф, і проти Новоросійського порту призвели до того, що зараз людей, які хотіли б вʼїхати з території рф до Криму, практично немає. Я промоніторив їхній канал, що описує ситуацію на мосту. Там зазначається, що з боку Тамані в напрямку окупованого Криму взагалі немає жодної машини, яка стояла б у черзі. Але з боку Керчі – на виїзд з Криму – є черга. Це говорить про те, що люди, які залишились в Криму та заїхали до цих підривів, зараз намагаються його покинути.

Курортний сезон в Криму

Я вчора говорив з людьми, які мають пряме відношення до цієї курортної схеми. Вони сказали, що це найгірший період з 2014 року. Я процитую одного з затятих "колоністів" в Криму. Не хочу йому робити рекламу і називати прізвище, але по цих його публічних оцінках можна зрозуміти, що відбувається в Криму. Наведу кілька речень (російською мовою):

"Автобусы ходят из Коктебеля в Симферополь пустые. Водители в шоке. Аналогичная ситуация и в Феодосии. Большинство рейсов пустые, перекидывают пассажиров всех рейсов в один бусик. Говорил с водителями – довозят в лучшем случае до точки сбора в Симферополе и пересаживают пассажиров в один бус. Крымский мост стоит пустой, пробок нет. Возникают случаи перекрытия. Коктебель будет два года пустой, многие разорятся".

Ця людина – один із російських "колоністів". Він переїхав незаконно в Коктебель, намагається там облаштовуватися. Це його оцінка ситуації, яка склалась в курортній сфері в Криму.

В умовах російської окупації, яка триває вже десятий рік, коли відсутні інші сфери виробництва, Крим одразу став "сірою зоною". Значна кількість країн дотримується санкційних обмежень. Тому велика частина населення була переорієнтована на прибутки, повʼязані з обслуговуванням рекреаційної сфери. Ці люди могли жити в північному Криму, десь під Херсонською областю, в Джанкойському районі. В доокупаційні часи, коли Крим розвивався, рекреаційна сфера – особливо влітку – вимагала залучення потужностей інших областей України, бо дуже багато людей приїжджало. Сподіваємося, що зі звільненням Криму все це повернеться.

Загальна ситуація в Криму

Ми бачимо, що відбувається з падінням рубля. Якоюсь мірою окуповані території в порівнянні із самою росією, будуть під особливою опікою Кремля. Але не тому, що вони хотіли б думати про добробут тих людей, які живуть на окупованих територіях, а тому що їм треба буде забезпечувати військову спроможність на цих територіях. В Криму вони побудували десятки мікрорайонів, де розмістили своїх військових, це каральні структури, це десятки тисяч людей. І якщо щось буде вкладатися в цивільну інфраструктуру, це все одно буде повʼязано з обслуговуванням цих людей, які колонізують Крим, і які покликані, як вони кажуть, "боронити" Крим, коли прийде час його звільнення.

Долар по 100 рублів в Криму вже відчули. Люди намагаються виживати в цій ситуації, є цілі пабліки, де люди купують і продають валюту. Є дві тенденції, які дуже хвилюють людей в Криму – це падіння рубля і обмеження пального. Дехто в паніці, що пальне взагалі може дозуватися. Це призводить до того, що ті, хто можуть, купують про запас. Місцева окупаційна влада весь час закликає людей не робити цього – мовляв, забезпечення не перерветься і Крим буде з пальним. Постачання пального до Криму – одне з таких слабких місць. На це треба звертати увагу. Знову ж повертаємося до логістики – до керченського мосту та суходольного коридору, який проходить через окуповані території в Херсонській та Запорізькій областях.

Читайте також: Рятувальний круг кинуто: чому російський рубль продовжує тонути

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами