RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Десант на лівий берег Дніпра: як ЗСУ змінюють хід війни

Висадка морпіхів на північ від Олешок сплутала окупантам усі карти

Висадка морпіхів на північ від Олешок сплутала окупантам усі карти ЗСУ вже на лівому березі Херсонщини Фото: novynarnia.com

Другий день у російських пабліках точаться розмови про те, що підрозділи Збройних сил України форсували річку Дніпро і зайняли позиції на окупованому лівому березі Херсонщини. У щоденному звіті американського Інституту вивчення війни йдеться про те, що підрозділи морської піхоти прорвали російську оборону, зайнявши Пойму та позиції біля Піщанівки північніше Олешків. Яке значення має прорив оборони росіян на лівобережжі Херсонщини - в етері Апостроф TV пояснив капітан І рангу, керівник військових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

Форсування лівобережжя Херсонщини

Оскільки наші офіційні джерела мовчать, то багато про це не скажеш. Якщо слідкувати за російськими блогерами, які верещать про кожен наш успіх, то вже другий день вони верещать про те, що начебто підрозділи 35 і 36 бригад морської піхоти висадились на лівому березі Дніпра в районі залізничного мосту і там вже створено плацдарм.

Читайте: Буде нова Чорнобаївка: Росія отримала серйозний удар на фронті

Швидше за все, так і є. Вже не вперше наші військові проводять там розвідку боєм. То південніше були спроби, то в районі Олешків, трохи північніше, а тепер центр уваги переміщається ще на північ.

Справа в тому, що Дніпро в тому місці трохи меншим став після підриву росіянами Каховської ГЕС і подолати його можна. Втім це дуже складна операція, якщо така й відбулася - і нам всім треба тримати кулаки за наших хлопців.

Читайте: Це остання частина війни: чого чекати найближчим часом, відео

Чому це дуже важливо? Якщо там зав'яжуться серйозні бої, вони відтягнуть частину сил ворога з Запорізького напрямку. А тут ще й цікава деталь в тому, що раніше ворог з лівобережжя Херсонщини перекинув резерви на Запорізький напрямок. Тож там позиції росіян зараз не дуже потужні.

Острови у дельті Дніпра

Справа у тому, що острови дають певну фору по відстані. Острови часто використовуються для позицій мінометних батарей, які значно збільшують радіус використання артилерії на протилежний берег. Це перше.

І друге. Створення плацдарму на тому чи іншому березі не може бути здійснене, якщо не убезпечити себе по руслу Дніпра, не вибити ворога з відповідних ділянок дніпровських островів. Це важливий фактор як для ведення розвідувально-диверсійної діяльності, так і для оперативно-тактичних десантів.

Читайте: Після цього буде оголошена перемога: коли в Україні закінчиться війна

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами