RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заборона УПЦ МП: як проросійські депутати намагаються зірвати процес

Група нардепів хоче заблокувати закон про заборону проросійської церкви

Група нардепів хоче заблокувати закон про заборону проросійської церкви Деякі нардепи не хочуть закривати УПЦ МП Фото: zahid.com

Епопея з забороною відверто проросійської церкви УПЦ МП, яка тягнеться роками, ніяк не може добігти кінця. Протягом багатьох років нардепи взагалі не бралися за фактично філіал РПЦ в Україні, у якого було потужне лобі серед найвищих політичних кіл. І лише повномасштабна війна надихнула парламентарів взятися за справу. Зрештою законопроект №8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" був проголосований у першому читанні. Але тут частина депутатів засумнівалася в доцільності документу і просить направити його на Венеціанську комісію. Про перспективи цієї ініціативи, скажімо прямо, антинародних депутатів - з'ясовував "Апостроф".

Гроші не пахнуть

Законопроект №8371, розроблений з метою запобігання діяльності в нашій країні релігійних організацій, керівний центр яких перебуває у державі, яка здійснює збройну агресію проти України, 19 жовтня було ухвалено у першому читанні 267 голосами представників законодавчої влади. Проти було 15 осіб, не голосувало 17, утрималися від голосування двоє.

Читайте: Вони точно на боці України? Священники УПЦ МП їздять лінією фронту і викладають фото в мережу

Якщо законопроект буде ухвалено, діяльність проросійської УПЦ МП в Україні буде заборонено. У пояснювальній записці до законопроекту, підготовленого урядом України та внесеного до парламенту 19 січня 2023 року, зазначається, що документ необхідний для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів. І, слід зазначити, що Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій підтримала розгляд закону про заборону діяльності будь-яких релігійних організацій із центрами впливу в РФ.

Та певній групі депутатів цей законопроект муляє - і дуже сильно. Згадаймо, з якими сутичками його ухвалювали у першому читанні і як окремі депутати, які є "шанувальниками" цієї проросійської структури, яку і церквою назвати важко, лізли у бійку. Один з ярих прихильників УПЦ МП, нардеп від "Батьківщини" Валерій Дубіль. Він є відомим поборником московського патріархату і на своїй сторінці у Facebook залюбки публікує фото настоятеля Києво-Печерської лаври Павла, відомого у народі як "Паша-Мерседес". Той же Дубіль в інтересах російської православної церкви тиснув на благодійника, який збудував новий храм в селі Красний Колядин на Чернігівщині. Завершилася ця історія тим, що благодійник побудував цей храм на прохання громади, однак Дубіль завів у нього московський патріархат. Також Дубіль активно відвідував усі великі заходи московського патріархату в Україні, зокрема хресну ходу.

Те, що під листом підписалися одіозні колишні "регіонали", як Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс, Олександр Фельдман – теж не викликає сумнівів.

Або ж такі народні депутати, як, наприклад, "слуга народу" Данило Гетманцев, чи член депутатської групи "Довіра" Борис Приходько, що, будучи першим заступником голови НБУ, у 2014 році був затриманий Генеральною прокуратурою України за підозрою в розкраданні коштів Аграрного фонду.

Та з'явилося ще 28 депутатів, які раніше начебто були не проти законопроекту, але ось тепер у них зненацька з'явилися сумніви – а чи відповідає документ нормам права. Пишуть, що мета законопроекту – обмежити громадян України у праві на свободу світогляду та віросповідання. І вимагають, щоб Європейська комісія за демократію через право (ще її називають Венеціанською комісією за місцем проведення сесій) зробила свій висновок.

Перелік всіх нардепів, які підписали листа:

1. Андрій Мотовиловець – "Слуга народу"
2. Данило Гетманцев – "Слуга народу"
3. Артем Культенко – "Слуга народу"
4. Ольга Савченко – "Слуга народу"
5. Максим Бужанський – "Слуга народу"
6. Павло Халімон – "Слуга народу"
7. Георгій Мазурашу – "Слуга народу"
8. Маргарита Шол – "Слуга народу"
9. Павло Фролов – "Слуга народу"
10. Євген Брагар – "Слуга народу"
11. Максим Ткаченко – "Слуга народу"
12. Сергій Литвиненко – "Слуга народу"
13. Максим Павлюк – "Слуга народу"
14. Степан Чернявський – "Слуга народу"
15. Сергій Бунін – "Слуга народу"
16. Максим Перебийніс – "Слуга народу"
17. Микола Галушко – "Слуга народу"
18. Сергій Северин – "Слуга народу"
19. Юрій Бойко – "Платформа за життя та мир"
20. Артем Дмитрук – "Відновлення України"
21. Євген Шевченко – "Відновлення України"
22. Григорій Суркіс – "Платформа за життя та мир"
23. Олександр Качний – "Платформа за життя та мир"
24. Сергій Льовочкін – "Платформа за життя та мир"
25. Віктор Чорний – "Платформа за життя та мир"
26. Валерій Гнатенко – "Відновлення України"
27. Олександр Лукашев – "Відновлення України"
28. Олександр Пузанов – "Платформа за життя та мир"
29. Анатолій Бурміч – "Відновлення України"
30. Вікторія Гриб - позафракційна
31. Микола Скорик – "Платформа за життя та мир"
32. Антоніна Славицька – "Відновлення України"
33. Сергій Кузьміних – "Слуга народу"
34. Сергій Магера - позафракційний
35. Олександр Фельдман – "Відновлення України"
36. Сергій Ларін – "Платформа за життя та мир"
37. Василь Німченко – "Платформа за життя та мир"
38. Віталій Борт – "Платформа за життя та мир"
39. Михайло Папієв – "Платформа за життя та мир"
40. Юлій Іоффе – "Платформа за життя та мир"
41. Валерій Дубіль – "Батьківщина"
42. Ганна Скороход – "За майбутнє"
43. Борис Приходько – "Довіра"

"Росія вже зрозуміла, що "підірвати" законопроект №8371 зсередини не виходить, і вирішила діяти через Захід. Наскільки мені відомо, Новинський (не сам, звичайно, а через "прокладки") найняв досить багато юристів, які "копають" під законопроект. Найняв лобістів у західних політичних структурах. Тепер, судячи з усього, взявся за депутатів. Крім тих, які й так проросійські. А раптом Венеціанська комісія знайде якусь крамолу в документі, спрямованому насправді проти резидентури ФСБ у рясах", – каже "Апострофу" політолог Олег Лісний.

Передбачувана реакція

Лист на ім'я Руслана Стефанчука – своєрідний лакмусовий папір, а список підписантів чітко показує особи учасників небезпечної для України проросійської групи депутатів.

"На жаль, проросійські політики, лобісти московського патріархату є у всіх фракціях Верховної ради. Пан Дубіль із "Батьківщини" давно був помічений у симпатіях до УПЦ МП, яку складно розглядати як релігійну організацію: вона захищає політичні інтереси росії. Давно був помічений у деструктивній антиукраїнській діяльності Гетьманцев, який у своєму телеграм-каналі не приховує своїх проросійських поглядів та заграє з ватним електоратом. Артем Дмитрук, теж із фракції "Слуга народу", писав до СБУ та у поліцію звернення на користь московського патріархату, намагаючись блокувати перехід громад. Цей лист є спробою затягнути розгляд закону. Мовляв, який можна розглядати без Венеції. А в цей час вони штампуватимуть спам-поправки. Але я вірю, що Руслан Стефанчук буде на державній позиції, не конфліктуватиме з президентом і не дасть листу подальший хід", – каже "Апострофу" релігіознавець Андрій Ковальов.

А такий розвиток подій – із листом, адресованим Венеціанській комісії, фахівці прогнозували давно.

"Цілком очікувана реакція. Вони, ці депутати, відпрацьовуючи гроші Новинського, кажуть, що новий законопроект суперечить закону, який був ухвалений у 1991 році. Так закон має відповідати життю, а не навпаки. Йдеться не про свободу совісті, а про нашу незалежність, про саме існування України. Цих би депутатів і священиків – на фронт, в окопи. А на злодії шапка горить. Чомусь законопроект не викликає жодного занепокоєння у греко-католиків, римо-католиків чи п'ятидесятників. Лише в УПЦ МП", – каже "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

На думку члена комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, колишнього голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, надходження до Венеціанської комісії листа щодо вивчення законопроекту №8371 небажане.

"Я б не сказав, що Венеціанська комісія – антиукраїнська, але там досить сильне проросійське лобі, є проросійські позиції. Це показали рекомендації комісії щодо закону про національні меншини. Підсумок може бути не на нашу користь", – пояснює у розмові з "Апострофом" Володимир В'ятрович.

Але, на його думку, Руслан Стефанчук може не підписати листа. І, відповідно, до Венеції він не потрапить. З ним погоджується і Олег Лісний.

"Для Стефанчука настає момент істини. Краще не підписувати, тим паче, що депутатів там не так і багато. Але якщо він захоче "пограти в демократію", мовляв – все чинно, ми хочемо розібратися у питанні досконало, то це погано: якщо у законопроекті візьмуть паузу, то у росії буде ще більше часу для підкупу, для лобіювання своїх інтересів у справі УПЦ МП", – каже політолог.

Втім рішення Венеціанської комісії, яким би воно не було б – не вирок.

"Комісія дивиться насамперед на відповідність документу конституції. У даному випадку – конституції України. І цілком може виявитися, що якісь рекомендації можуть бути нам корисні. Але ще не факт, що комісія, якщо лист і прийде, вирішить це справу розглядати. Враховуючи, що питання досить заполітизоване. Це для них можуть бути політичні ризики. І в будь-якому разі: рішення комісії – лише рекомендації. Остаточне рішення буде за Верховною радою – чи прийме вона ці рекомендації, чи ні", – каже "Апострофу" виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Втім цей лист має і невеликий плюс.

"Дехто з депутатів продемонстрував своє справжнє обличчя", – підбиває підсумок Володимир В'ятрович.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів