RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Не буде людей, самі підете воювати": Залужний жорстко звернувся до нардепів

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час першого обговорення проєкту закону про мобілізацію на засіданні комітету з нацбезпеки Верховної Ради закликав знайти людей для армії, оскільки Росія збирається посилити військо ще кількома сотнями тисяч осіб.

Про те, що відбувалося на засіданні, повідомляє із посиланням на джерело у комітеті видання NV.

Читайте також: Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроєкту

За словами співрозмовника, з деякими запропонованими нормами він жорстко не погоджувався. Зокрема, виступив проти норми про залучення у Збройні сили ув’язнених та судимих. Інакше - запропонував народним депутатам самим ставати до оборони.

"Він каже: армія це що, для поганих людей? Це не так. Але він також сказав: мені треба люди, росіяни вже призвали 400 тис. і на червень готують ще декілька сотень тисяч, до 400 тис. Ким мені воювати? Або звертатись до світу і там просити людей або ви йдіть воюйте, якщо не забезпечите", - повідомляє джерело.

Водночас, Залужний наголосив, що кожне життя в українській армії будуть намагатися зберегти.

"На кожного призваного по 80 днів навчання буде. Але дайте мені людей", - цитує головнокомандувача співрозмовник.

Інше джерело стверджує, нардепи від Слуги народу пропонують створити альтернативний комітетський законопроєкт. Натомість інша частина депутатів виступають за те, щоб у документ внесли зміни, й уряд вніс оновлену версію з правками, не перекладаючи відповідальність на парламент.

Очікується, що засідання профільного комітету ВРУ триватимуть до суботи включно.

Як відомо, 4 січня парламентський комітет з нацбезпеки та оборони спільно з керівництвом ЗСУ та Міноборони почали розглядати урядовий законопроєкт про мобілізацію. Зокрема, почали обговорювати спірні моменти законопроєкту: щодо норм про мобілізацію осіб з третьою групою інвалідності, електронних повісток.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше прикордонники роз'яснили, чи випускають з України інвалідів 3 групи.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Нелегальний виїзд чоловіків за кордон: скільки зараз коштують "послуги"