RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Демони виснажуються: коли Києво-Печерська лавра остаточно позбудеться "русского міра"

Промосковські попи всіляко чинять опір поверненню лаври державі

Промосковські попи всіляко чинять опір поверненню лаври державі У Нижній Лаврі досі сидять ченці УПЦ МП Фото: lb.ua

Ось уже майже рік відбувається очищення Києво-Печерської лаври від представників проросійської УПЦ МП. У лютому 2023 року міжвідомча робоча група встановила, що чоловічий монастир багаторазово порушував умови договорів оренди, укладених із Національним заповідником "Києво-Печерська лавра", а у березні заповідник направив монастирю попередження про розірвання цих договорів. Але віз, як то кажуть, і нині там: промосковські ченці цьому процесу всіляко опираються. Коли святиня українського православ'я остаточно вийде з-під контролю "русского міра", з'ясовував "Апостроф".

Справи суддівські

Ще 30 червня 2023 року комісія Міністерства культури з прийому-передачі майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" державі завершила свою роботу, і 4 липня за справу взялася комісія самого заповідника. Яка, власне, і повертала у фізичному плані об'єкти та споруди монастиря державі – проводила інвентаризацію, опечатувала об'єкти, які не використовуються ченцями та парафіянами з релігійною метою.

Читайте: У Києво-Печерській лаврі відкрили унікальне місце: пускатимуть туристів

Ці законні дії, на жаль, викликали просто шалений опір з боку вищого "генералітету" монастиря і відверто промосковськи налаштованої частини ченців. Приміщення закривалися зсередини, роботі комісії чинилися всілякі перешкоди. Ішла робота "на картинку": все знімалося на відео, зйомки потім транслювалися російськими телеканалами, з коментарями – мовляв дивіться, які гоніння на церкву, порушення прав віруючих.

"За рішенням міжвідомчої комісії, монастир має передати заповіднику 79 об'єктів. Але значна частина з них – це печери, підземні споруди, фортечні мури, підпірні стіни, архітектурні форми. Лише 40 об'єктів – це повноцінні споруди: релігійні, житлові, технічні. З них на даний момент ми повернули дванадцять (тобто 30%), і повністю їх контролюємо", – розповідає керівник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

За його словами, нормальному процесу передачі об'єктів та споруд монастиря державі заважають апеляції, зустрічні судові позови, які постійно подає монастир.

"Вони намагаються "заговорити" процес, але це їм не вдасться. Їхні позови юридично нікчемні, а ми працюємо в правовому полі. 15% об'єктів монастиря - самобуди (міні-готелі, торгові точки, різні підсобні приміщення). І зараз ми готуємо судові позови, які стосуються фактично незаконного захоплення землі. Виб'ємо у них ґрунт з-під ніг у буквальному розумінні. Впевнений, що після цього процес передачі піде набагато швидше", – каже Максим Остапенко.

Природним шляхом

Повернення храмів, прибудов та інших об'єктів Києво-Печерської лаври державі відбувається і в іншій площині – суто людській.

Станом на жовтень 2023 року, з початку повномасштабної війни СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів було 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

"Всі, хто працював на РФ і зрадив Україні, повинні понести передбачену законом відповідальність. І ми ще побачимо не один арешт "ділків" московського патріархату", - говорив тоді "Апострофу" релігієзнавець Андрій Ковальов. Його прогноз блискуче виправдався.

Дивіться: Тут молилися за російських військових: з'явилося відео з колишньої резиденції Онуфрія в Лаврі

9 лютого стало відомо про обшук СБУ в монастирі Києво-Печерської лаври, в келії ієродиякона Павла (Музичука). Зокрема, адвокат та протоієрей Микита Чекман повідомив, що ієродиякону вручено повідомлення про підозру, що він координував постановочні акції протесту під час передачі майна монастирського комплексу Лаври державі.

Микита Чекман відмовився "Апострофу" прокоментувати ситуацію. Але відомо, що ієродиякону Павлу повідомлено підозру за ч.1 ст. 436-2 КК – "Виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників". Це карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Звичайно, подібні дії деяких ченців Лаври не сприяють зміцненню авторитету проросійського монастиря серед розсудливих парафіян. І лише прискорюють безпроблемне повернення об'єктів монастиря державі. До речі, релігійні об'єкти Нижньої Лаври для богослужінь нині недоступні.

"Вони закриті для вільного доступу, щоб не було таких провокацій, як навесні-влітку. І богослужіння зараз проводяться лише у храмах Верхньої Лаври", – каже Максим Остапенко.

До речі, є ще одна причина, яка сприяє якнайшвидшому та остаточному виходу з-під контролю "русского міра" святині українського православ'я. Якщо ще минулого року у монастирі було близько 200 ченців, то зараз їх залишилося не більше 40 – кількість зменшилась уп'ятеро. А немає ченців – немає й монастиря.

"Проблема може вирішитися найприроднішим чином. Хтось перейшов у ПЦУ, хтось виїхав. Залишилися тільки "упороті", фанатичні прихильники російської церкви, і ті, кому просто нікуди подітися. І таких все одно залишається все менше", - каже "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

Тому, на її думку, остаточно Лавру буде повернуто під юрисдикцію України вже цього року.

"Наша держава не зацікавлена у загостренні проблеми, ми діємо в рамках закону. І поступово повертаємо своє. Step by step, як кажуть, крок за кроком", – резюмує Людмила Філіпович.

Читайте: Києво-Печерська лавра переходить на новий календар: озвучено дату

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів