RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повернення чоловіків в Україну: чи спрацює заборона на видачу паспортів за кордоном

Багато українців за кордоном забули про свої обов'язки

Українські чоловіки у Варшаві Українські чоловіки штурмують паспортний сервіс у Варшаві Фото: скріншот з відео

Український інфопростір заполонила тема щодо обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном і є військовозобов'язаними. І вже є реакції західних країн - так, Польща зацікавлена допомогти Україні вирішувати питання з такими чоловіками, а от у Німеччині заявили, що це жодним чином не вплине на статус біженців. Чи піде заборона видачі паспортів українцям за кордоном на користь Україні і до чого це зрештою призведе - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

Потрібно діяти згідно чинного законодавства. Бо якщо ухвалюється закон, під нього прописуються певні порядки, інструкції, постанови. І зараз ми бачимо, що робота вже ведеться. Це перший момент.

Читайте: Обмеження видачі паспортів за кордоном: по кому "вдарить" це рішення і якими будуть наслідки для агентури РФ

Другий полягає в тому, що для багатьох громадян України за кордоном створюються певні труднощі. Зокрема для чоловіків, які напевно незаконно перетнули кордон. Їм доведеться стати на військовий облік. А багато чоловіків у відеороликах вихвалялися, які вони молодці, що вони заплатили гроші і перетнули кордон, чи як вони гарно перепливали Тису тощо. Там є цілі групи, які хизуються, що нічим не зобов'язані Україні. Але чомусь зараз виявилося, що вони потребують послуг і підтримки України. При цьому слід розуміти, що наявність паспорта - це не лише права й можливості, щоб отримати статуси за кордоном, але й обов'язок захищати країну і бути законослухняним.

Також це дуже вдарить і по російській мережі. Адже росіяни зуміли на окупованих територіях понабирати паспортів України і під різними приводами вивезти за кордон свою агентурну мережу. А тепер буде створено єдину базу і стануть зрозумілі обставини переміщення тієї чи іншої людини.

Читайте: Припинення консульських послуг за кордоном: реакція біженців і юристів на рішення МЗС

Плюс це також викличе невдоволення тих посадових осіб, які, будучи відповідальними за охорону кордону, віддавали перевагу незаконній винагороді.

Насправді цю проблему давно потрібно було вирішувати і систематизувати. Зараз це запрацює, але на це потрібен ще певний час. Лише тепер ми можемо визначити, скільки громадян виїхали, який у нас внутрішній ресурс, який за кордоном, на що ми можемо розраховувати і чого очікувати. І кожен українець за кордоном має усвідомлювати, що ми у стані війни і будуємо свою політику від воєнних викликів.

Читайте: Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але не всі: список винятків

З іншої сторони, всі громадяни, які перебувають в європейських країнах, повинні усвідомлювати, що вони українці. Бо те що ми бачимо - це проблема. Коли ці люди з лайкою кричать, що Україна їм нічого не дала і вони не зобов'язані, коли лунають прокльони на адресу України або ж коли вони розповідають, що хай воює хтось інший, але тільки не вони - все це впливає на стосунки між громадянами України по різні боки кордону. Плюс ці люди, які викрикали у держустановах в тій же Варшаві, сприяють і російському інфопростору. Росіяни постійно підхоплюють такі історії, перекручують і подають як їм зручно.

Це також привернуло увагу і іноземних країн. Бо якщо такі люди не поважають свою державу, то як вони поважатимуть ту державу, де вони зараз знаходяться, отримуючи соціальну допомогу і підтримку.

Читайте: 180 тисяч багатодітних чоловіків можуть мобілізувати: у Мін'юсті назвали причину

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають