RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бойовиків використовують на Донбасі для політичного впливу на Україну, є багато сценаріїв - Георгій Тука

Бойовики будуть провокувати ЗСУ перед виборами

Бойовики будуть провокувати ЗСУ перед виборами Фото: Дарья Давиденко / Апостроф

Відведення військ у Станиці Луганській є позитивним кроком на шляху до повного розведення військ по всій лінії розмежування на Донбасі. Водночас варто чекати провокацій від незаконних збройних формувань до парламентських виборів, які відбудуться 21 липня.Таким чином, Росія намагається чинити політичний вплив на ситуацію в Україні. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій ГЕОРГІЙ ТУКА.

- Що зараз відбувається у Станиці Луганській?

- Станиця живе своїм спокійним життям. Ніяких надзвичайних ситуацій за останні дні не відбулося. Життя триває.

- Розведення військ дійсно відбулося?

- Так. І ми можемо контролювати свою сторону. А щодо сторони супротивника, то у цьому випадку ми покладаємося виключно на доповіді Моніторингової місії ОБСЄ.

- Чи були вже спроби наступу на українські позиції, звідки ми відвели зброю?

- Не було.

- А що з укріпленнями? Їх залишили чи демонтували?

- Українська сторона вже демонтувала, а супротивна сторона – ще ні. Але тут є велика різниця. У нас всі укріплення були зроблені з залізобетонних конструкцій – приїхали крани, підняли і все вивезли. А у них стоять монолітні залізобетонні споруди, які вони заливали протягом цих років. Тому там зараз буде вирішуватися питання, яким чином це демонтувати.

- А як ви взагалі оцінюєте рішення про відведення військ у Станиці?

- Без жодного сумніву, це позитивне рішення. Це пілотний проект, на якому обидві сторони будуть відпрацьовувати подальші дії для того, щоб провести розведення військ по всій лінії розмежування. Але у людей дуже знервований настрій, бо усі чудово пам’ятають провокації 2016 року, коли бойовики на спинах цивільного населення перетнули Сіверський Донець і облаштували блок-пост на березі річки, яка контролюється українською стороною. Тому самі мешканці все ж побоюються.

- Які перспективи у мосту, який збираються будувати через річку?

- Він буде відбудований. Уся дискусія триває навколо двох питань – максимальна ширина мосту і вантажопідйомність. Це виключно з питань безпеки.

- Які параметри щодо будівництва мосту зараз обговорюються?

- Цього я не можу повідомити – це службова інформація.

- Про що взагалі була нарада у Станиці Луганській за вашою участю, яка відбулася 2 серпня?

- Піднімалося багато питань – більше десяти. В першу чергу говорили про облаштування КПВВ, щоб зменшити черги, щоб не створювати для людей зайві клопоти.

Також були питання компенсації за зруйноване житло, за загибель цивільного населення, за поранення цивільного населення під час військових дій.

Георгій Тука: "В першу чергу говорили про облаштування КПВВ, щоб зменшити черги, щоб не створювати для людей зайві клопоти" Фото: GettyImages

Були питання щодо землевпорядкування, бо є багато випадків, коли, наприклад, фортифікаційні споруди були розташовані на розпайованих землях. А людям втрату частини пая ніхто ніяким чином не компенсує.

- Які подальші кроки плануються?

- Кроків попереду дуже багато, як і питань. Ось зараз триває нарада по Сєвєродонецьку (розмова відбулася 3 липня). Тут питання дещо іншого загальнообласного порядку – це і питання мовлення українських телерадіокомпаній, і питання організації безперебійного доступу до інтернету тощо.

- Чи можливі провокації з боку бойовиків, зважаючи на близькість парламентських виборів?

- Так, можливі. У першу чергу, цього бояться місцеві мешканці, бо близько 100 людей опинилися у демілітаризованій зоні.

Постає досить актуальне питання, яке піднімають працівники Національної поліції – застосування зброї в разі виникнення кризової ситуації, наприклад, злочину чи насильницьких дій у тих будинках, які знаходяться у сірій зоні. Справа в тому, що за домовленостями навіть працівники поліції не можуть туди заходити зі зброєю. Але реагувати на виклик про насильницькі дії і відправляти поліцейських неозброєними – це дуже великий ризик і треба над цим попрацювати. Можливо, треба у Мінську розробити механізми термінового реагування, щоб це не викликало контраверсійних дій з боку незаконних збройних формувань і вони розуміли, що працівники національної поліції вирушають у сіру зону зі зброєю тому, що там відбуваються якісь побутові насильницькі дії тощо.

- А якщо брати всю лінію фронту, то які місця є найбільш ймовірними для провокацій?

- Таких місць безліч, починаючи від першого кілометру і закінчуючи останнім. На будь-якій ділянці можна очікувати.

- А для чого взагалі бойовикам зараз йти на провокації?

- Наприклад, питання розведення військ у Станиці Луганській не вирішувалося протягом трьох років, бо обов’язковою передумовою для цього є дотримання семиденного терміну повного припинення вогню. Але жодного разу не було такого випадку, щоб протягом семи днів бойовики не здійснювали обстріл нашого берегу у Станиці Луганській. Вони використовували різне озброєння – стрілецьку зброю, міномети тощо. І кожного разу вони порушували цю передумову, і таким чином блокували розведення. Тому тут можна багато сценаріїв навигадувати.

- Для чого це робилося?

- Скоріше за все, не було політичного і військового бажання (на припинення вогню) з боку РФ.

- Так, але навіщо зараз бойовикам провокації?

- Це все політичний вплив. Тут можна розробити безліч сценаріїв – починаючи від підігравання Медведчуку, який волає, що тільки він голуб миру, а всі навколо в лайні, закінчуючи зривом виборчого процесу на тих чи інших ділянках.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі

Судді загрожує до 10 років за ґратами - речниця ДБР про нічну ДТП, в якій загинув нацгвардієць

У Державному бюро розслідувань розповіли останні новини у справі про смертельну ДТП за участю судді Тандира