RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Затримання російського танкера, який блокував українських моряків: всі подробиці

Російський танкер затриманий в українському порту Ізмаїл

Російський танкер затриманий в українському порту Ізмаїл

Служба безпеки України затримала 25 липня російський танкер NEYMA, який брав участь в листопаді 2018 року в блокуванні українських військових кораблів у Керченській протоці. В результаті Росія взяла в полон 24 моряків і захопила три кораблі ВМС України - "Нікополь", "Бердянськ "і" Яни Капу".

Танкер був затриманий після того як він зайшов в український порт Ізмаїл.

Слідчими СБУ за фактом російської агресії в протоці проводиться розслідування. Заочно повідомлено про підозру 15 посадовим особам вищого військового керівництва РФ, в тому числі одному контр-адміралу, двом віце-адміралам і генерал-полковнику.

24 липня біля українських прикордонників з'явилася інформація про захід в порт Ізмаїл під прапором РФ танкера NEYMA під новою назвою NIKA SPIRIT. В СБУ повідомили, що зміна назви була зроблена власниками з метою приховування причетності судна до агресії.

На танкері були проведені обшуки, вилучені документи, записи радіопереговорів під час конфлікту і бортові журнали. Також був допитаний екіпаж танкера. Затримане судно визнано речовим доказом, готується клопотання про його арешт.

СБУ обпуліковало фото затримання танкера.

Пізніше було оприлюднено відео.

На борту танкера знаходилося не менше семи російських громадян. Їх морехідні книжки опублікував в Facebook головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Тим часом джерело "РИА Новости" говорить, що чисельність екіпажу може досягати 16 осіб.

Реакція Росії

У МЗС РФ заявили, що з'ясовують обставини події: "Якщо мова йде про захоплення росіян в заручники, це буде кваліфіковано як грубе порушення міжнародного права і наслідки не змусять себе чекати".

Заступник голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров назвав затримання незаконним. За його словами, це значно погіршує перспективи налагодження двосторонніх відносин: "Якщо Київ хоче трохи поліпшити наші відносини, вони повинні негайно відпустити танкер".

Пізніше компанія-судновласник затриманого танкера заявила, що екіпаж судна в безпеці і відправляється додому. Однак посольство Росії в Києві не підтвердило цю інформацію.

Незабаром капітан Ізмаїльського порту Михайло Тихонов заявив, що моряків з російського танкера, затриманого СБУ, відпустили на свободу. З них взяли зобов'язання з'являтися на допити за викликом слідчого. Ця обставина не заважає їм виїхати з України, оскільки у справі моряки проходять як свідки. Саме судно поки залишається в Ізмаїлі.

Відомо, що в листопаді 2018 року саме танкер "NEYMA" сів на мілину в Керченській протоці, через що українські кораблі не могли дістатися до порту Бердянська. Але згодом з'ясувалося, що танкер пропустив для проходу 3 російські кораблі. Зрозумівши, що росіяни навмисне блокують український флот, ВМС України вирішили повернути свої кораблі в пункт базування в Одесі.

У блокуванні кораблів брали участь танкер NEYMA і буксири "Швидкий", "Гандвік" і "Ельтиген". Всі судна належать компанії "Юванс-Транс". Засновниками цієї фірми є Ярослав Анатолійович Народицький (65%), Анатолій Леонідович Народицький (25%) і Олег Володимирович Васенко (10%). Всі троє проживають в Керчі. Народицький є також засновниками багатьох фірм в Росії і Україні. За даними волонтерів міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, "Юванс-Транс" займається контрабандою і систематично порушує режим санкцій щодо Криму.

Згідно з указом президента України від 19 березня 2019 року щодо компанії "Юванс-Транс" на три роки введені економічні санкції. Компанія є власником Керченського судноремонтного заводу, на якому до моменту блокування Керченської протоки знаходився танкер, а також здійснювала лоцманську проводку морських суден.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити