RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тиша крізь гуркіт мін: що не так з планом Зеленського на Донбасі

Бойовики не залишають спроб спровокувати ЗСУ на бійню

Бойовики не залишають спроб спровокувати ЗСУ на бійню Фото: unian

У зоні ООС на Донбасі ще з 21 липня оголошено перемир'я, яке згідно з планом президента Володимира Зеленського має стати сталим. Разом із тим, новини з фронту не дають приводу для оптимізму: Україна продовжує нести бойові втрати, а бойовики нарощують обстріли.

Разом з тим, і штаб ООС, і силові структури, можливо, намагаються штучно створити видимість перемир'я і тиші на Донбасі. "Апостроф" розповідає, що відбувається в зоні ООС на початку вересня.

Голосніше тиші

Серпень закінчився на Донбасі масовими обстрілами. Бойовики російсько-окупаційних сил здійснили 20 обстрілів позицій сил ООС в останній день літа. При цьому проти українських захисників використовувалося зброю, заборонену Мінськими угодами, до виконання яких Україну активно схиляє Москва. Обстріли велися з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм і 82 мм, а також озброєння БПМ, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. В результаті атак бойовиків важке поранення отримав український захисник.

Першого вересня ситуація знову була напруженою. Бойовики 15 разів атакували позиції ЗСУ. На щастя, обійшлося без поранених.

Обстріли знову велися з використанням забороненої зброї - мінометів калібру 82 мм, а також озброєння БПМ, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї.

У понеділок, 2 вересня, погані новини прийшли з самого ранку. 24-річний захисник Повітряних сил ЗСУ з села Бохоники Вінницької області Андрій Проценко загинув від ворожої кулі.

У зв'язку з цим українська сторона СЦКК заявила про "неприпустимий факт підлого і підступного порушення режиму припинення вогню". Ворог обстрілював позиції ЗСУ з 6:10 до 6:50. Зазначалося, що бойовики вели вогонь з мінометів калібру 82 мм і 120 мм. Всього по українським захисникам було випущено 24 міни. При цьому сам обстріл вівся з боку населеного пункту Ужівка. Ймовірно, таким чином бойовики намагалися спровокувати ЗСУ на обстріл житлових будинків.

У той же день під вогонь бойовиків потрапило селище Гранітне. Бойовики в момент обстрілу знаходилися в районі населеного пункту Тельманове, застосувавши заборонену артилерію калібру 122 мм (3 снаряди) і міномети 120 калібру (7 мін).

В цілому за добу бойовики 15 разів обстрілювали українських захисників. Крім одного загиблого в ООС також повідомили про одного пораненого українського військового.

3 вересня бойовики знову влаштували нічну провокацію, відкривши вогонь в бік українських військових. Повідомлялося, що обстріл вівся з району населеного пункту Калинове. Бойовики використовували міномети 82 калібру, випустивши по українським захисникам 5 мін.

Всього за добу 3 вересня бойовики здійснили 10 обстрілів. Противник вів прицільний вогонь із заборонених мінометів калібру 120 мм і 82 мм. Також обстріли здійснювалися з використанням гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї.

В результаті обстрілу бойовиків були поранені четверо українських військових.

У середу, 4 вересня, бойовики продовжили порушувати перемир'я. Вранці бойовики знову влаштували масовану атаку на позиції ЗСУ. Були задіяні міномети 82 калібру (10 мін) і міномети 120 калібру (1 міна). На щастя, обійшлося без постраждалих.

Але вже ввечері стало відомо про загибель одного військовослужбовця зі складу Об'єднаних сил, який отримав смертельне поранення в результаті ворожого обстрілу.

І, нарешті, вночі і вранці 5 вересня, збройні формування Російської Федерації і її найманці тричі обстрілювали наші позиції. Противник відкривав вогонь із заборонених калібрів озброєння. Крім того, стрілянина велася з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На щастя, жоден з українських бійців не постраждав.

Що не так з фіксацією обстрілів

Волонтери й раніше зазначали, що цифри обстрілів, зафіксовані штабом ООС і СЦКК ОБСЄ, відрізняються. Як показує статистика спостережень, ОБСЄ завжди фіксує набагато більше обстрілів, ніж штаб. З чого можна зробити висновок, що керівництву ООС була дана команда створювати на папері видимість перемир'я.

За останніми даними волонтерів InformNapalm, з 19 по 25 серпня різниця в зафіксованих обстрілах становить майже 30%. Особливо активно штаб ООС замовчував ситуацію 23 і 24 серпня, коли були зафіксовані 3 і 5 обстрілів, при тому що ОБСЄ помітили 13 (і 8 одиночних) обстрілів і 16 (і 3 одиночних) обстрілів.

Крім того, волонтери виявили, що з 27 серпня англомовна версія сайту Міноборони припинила публікувати звіти про атаки бойовиків, створюючи видимість тиші на Донбасі. Аналогічною виявилася і ситуація з сайтом ГУ розвідки Міноборони. Остання публікація на сайті була зроблена ще 2 серпня, після чого на Донбасі нічого не відбувалося.

Фото і відео наслідків перемир'я з бойовиками

4 вересня штаб ООС опублікував відео, на якому видно, як бойовики обстрілюють населений пункт.

Також був опублікований фоторепортаж про зафіксовані українською стороною СЦКК обстріли житлових будинків бойовиками.

Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1
Обстрелы на Донбассе штаб ООС
1 / 1

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити