RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рік без Каті: чому замовники вбивства Гандзюк досі на свободі

Справа Гандзюк весь час розслідувалася лише завдяки тиску суспільства

Справа Гандзюк весь час розслідувалася лише завдяки тиску суспільства Фото: unian

У понеділок, 4 листопада, виповнюється рівно рік з дня смерті херсонської активістки і правозахисниці Катерини Гандзюк. Справа Гандзюк прогриміла на всю країну і стала маркером верховенства закону, як для минулої влади, яка так і не довела розслідування вбивства до кінця, так і для влади нинішньої, яка обіцяла знайти і покарати всіх винних, але так цього досі й не зробила. Як зараз просувається розслідування вбивства активістки, і чому ймовірні організатори злочину – досі на свободі, розбирався "Апостроф".

Хто вже сидить

Напад на Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні: дівчину облили сірчаною кислотою, внаслідок чого вона отримала близько 40% опіків тіла. Катерина три місяці боролася за життя, перенесла понад 10 операцій, але 4 листопада 2018 року померла в лікарні.

Одразу після нападу на активістку правоохоронці кваліфікували справу за статтею "хуліганство". Потім, під тиском суспільства, справа Гандзюк стала розслідуватися як нанесення "умисних тяжких тілесних ушкоджень", потім як "замах на вбивство", а коли Катерина Гандзюк померла, справу перекваліфікували у "вбивство".

Вже 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали двох підозрюваних у причетності до нападу на Гандзюк - екс-учасників АТО Володимира Васяновича та Сергія Торбіна. Майже через рік судових розглядів Васянович отримав 4 роки в'язниці, а Сергій Торбін - 6,5 років позбавлення волі.

На 6 років "закрили" Микиту Грабчука, який і вилив близько літра сірчаної кислоти на Гандзюк. Ще два співучасники нападу: В'ячеслав Вишневський та Віктор Горбунов отримали 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно.

Кого підозрюють

Однак, посадивши виконавців, правоохоронці досі так і не змогли розібратися з замовниками і організаторами вбивства і притягти їх до відповідальності. Як саме виглядає весь злочинний ланцюжок, ще на початку року розповідав екс-генпрокурор Юрій Луценко.

Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1

Отже, за словами Луценка, "вершиною" злочинної схеми, тобто замовником вбивства, є виконуючий обов'язки голови Херсонської облради Владислав Мангер. За версією слідства, чиновник звернувся до своїх знайомих: Олексія Левіна (Москаленко) та Ігоря Павловського для організації замаху на Гандзюк. Левін - відома фігура в Херсоні. Разом зі своїм батьком він був неодноразово судимий за організацію вбивств, розбої та грабежі на території регіону. Ігор Павловський - екс-помічник нардепа від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука. Херсонські активісти приписують Павловському причетність до кримінального світу.

У свою чергу Левін і Павловський звернулися по допомогу в скоєнні злочину до Сергія Торбіна. Той залучив ще чотирьох людей: В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича та Микиту Грабчука.

Однак Левін, якого слідство називало "ключовою фігурою" у справі, 19 серпня 2018 року залишив Україну і зараз перебуває в міжнародному розшуку.

"Службою безпеки України спільно з Інтерполом і спецслужбами деяких країн вживаються всі необхідні заходи, щоб встановити його місцезнаходження, затримати і доставити в Україну", - заявив у неділю, 3 листопада, на брифінгу начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар.

Владиславу Мангеру в лютому 2019 року ГПУ повідомила про підозру в організації вбивства. Чиновника затримали, але через три дні відпустили під заставу в сумі 2,5 мільйона гривень. А в липні 2019 року стало відомо, що слідство у справі призупинено.

Владислав Мангер Фото: unian

До речі, сам Мангер на суді стверджував, що організатор вбивства Катерини Гандзюк - генерал СБУ Данило Доценко. Нібито Доценко був "дахом" для кримінальних груп регіону і конфліктував із Нацполіцією. Для дискредитації поліцейських, за версією Мангера, генерал СБУ і організував напад на активістку.

Ігоря Павловського звинувачують у "приховуванні тяжкого злочину" (ч. 1 ст. 396 КК України). Зараз він на волі в Україні, проте на засідання суду в Одесі не ходить.

Ще два можливих замовники замаху на Гандзюк - екс-глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і колишній заступник голови ОДА Євген Рищук. За словами батька Катерини, Віктора Гандзюка, в причетності саме цих чиновників до нападу на доньку у нього немає сумнівів.

У СБУ зазначають, що Гордєєва і Рищука перевіряють на причетність до злочину, проте достатніх доказів для того, щоб пред'явити нові підозри в справі, у правоохоронців поки немає.

У свою чергу, Віктор Гандзюк у жовтні в інтерв'ю ЗМІ зазначив, що доказів провини Гордєєва і Рищука немає, саме тому що їх навмисно знищили.

"Коли справа потрапила в Генпрокуратуру, не без участі Порошенка докази зі справи щодо його однопартійців були вилучені. По суті, лінія Гордєєва-Рищука, завдяки Петру Порошенку, взагалі залишилася не розробленою", - підкреслив батько убитої активістки.

Що далі?

Що ж стосується президента Володимира Зеленського та його команди, то ще в період ведення виборчої кампанії вони дорікали екс-президенту Петру Порошенку і колишньому генпрокурору Юрію Луценку в небажанні вплинути на швидке розслідування справи.

Зараз Зеленський стверджує, що робить все можливе.

"Я поміняв генерального прокурора, і ми прийняли закон про реформу ГПУ. Все це приведе до можливості повного розслідування, і можливості знайти реальних замовників і вбивць Катерини Гандзюк", - підкреслив президент під час свого прес-марафону.

Сам Руслан Рябошапка також встиг дати ЗМІ кілька гучних обіцянок.

Руслан Рябошапка Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

"У нас будуть дуже гарні просування у цій справі. І, можливо, навіть на наступному тижні ми дещо зможемо повідомити суспільству", - заявив генпрокурор 1 листопада.

Утім, на думку журналіста з Херсона і друга Катерини Гандзюк Сергія Нікітенка, чекати якихось гучних затримань замовників вбивства найближчим часом - наївно.

"Із тих обіцянок, які ми чуємо, все звучить дуже красиво, але ми ж бачимо, що пройшов рік, і особливих зрушень у слідстві немає. Тому особливих надій на правоохоронців немає. Надія - більше на українське суспільство, яке фактично за цей рік змусило правоохоронців розслідувати цю справу хоча б так", - зазначив "Апострофу" Нікітенко.

Однак адвокат Масі Найєм дотримується іншої точки зору.

"Перспективи справи є, тому що фігуранти, принаймні, не з пов'язаних партій - не з "Слуги народу" Гордєєв і Рищук, яким не вручили підозри", - говорить "Апострофу" Найєм.

Більш того, за словами Найєма, той факт, що Олексій Левін перебуває в бігах, ще не означає, що слідство - в глухому куті.

"Він - не ключова фігура. Це вигадка незрозумілих людей, яку неправильно почули співробітники СБУ і п'ять разів вже перекрутили цю інформацію в ЗМІ. Він не ключовий, він організатор, а це не ключова роль. Ключова роль - у замовника. Левін - просто хлопець, який втік у серпні, про що зізналися в СБУ, що це їхній провал", - резюмував Найєм.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити