RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київський торт: як Єрмак і Кличко "нарізали" столицю

Райони столиці поділені між людьми Зеленського і мера міста

Райони столиці поділені між людьми Зеленського і мера міста Фото: Апостроф / Колаж

Новий керівник президентської адміністрації Андрій Єрмак зумів вибудувати тісний діалог з мером міста Віталієм Кличком заради того, щоб контролювати столицю разом. Про те, як ділили сфери впливу на Банковій і Хрещатику, а також чому даний пакт про ненапад, швидше за все, ніхто зі сторін не порушуватиме, дізнавався "Апостроф".

Не секрет, що після запаморочливих успіхів на президентських і парламентських виборах в команді Володимира Зеленського серйозно подумували над тим, щоб провести третю кампанію - цього разу організувавши позачергові місцеві вибори. Однак дуже скоро виявилося, що незважаючи на надзвичайно високі рейтинги Володимира Зеленського у "слуг" були абсолютно не готові до виборчих перегонів через катастрофічний брак кадрів. І дуже скоро вирішили зменшити апетити. Основним завданням для Банкової стало отримання влади в Києві, де було вирішено "посунути" Віталія Кличка, який, заради справедливості, не особливо вражає своєю діяльністю в столиці.

Скандальні заяви, які зробив влітку минулого року тодішній глава Офісу президента Андрій Богдан про "смотрящих за містом" і запропоновані йому хабарі, очевидно, повинні були стати каталізатором проведення позачергових виборів в Києві, а також вплинути на підтримку Віталія Кличка в Києві. Тоді ж були спроби звільнити Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Проте, подання на звільнення пройшло всі інстанції і вже з минулої осені чекає на підпис президента. Однак відносно високий рейтинг мера Києва, відсутність рейтингових кандидатів і "тіньова" підтримка з боку Єрмака, на той час помічника президента, дозволили Кличку зберегти свої посади. А Олександр Ткаченко, не встигнувши висунути свою кандидатуру на пост мера Києва, вже опинився в ранзі "збитого льотчика".

Як розповіли "Апострофу" співрозмовники в Офісі президента, Єрмак і Богдан конфліктували через ситуацію зі звільненням голови КМДА. "Ідея Богдана була змінити главу КМДА, отримавши контроль над всією вертикаллю влади в Києві. У якийсь момент Кличку вдалося отримати підтримку у Єрмака, частиною цих домовленостей став майбутній поділ впливу в районах міста. Люди, близькі до Єрмака, вже отримали контроль над двома районами, зараз переговори тривають", - говорить співрозмовник видання.

Всього, за інформацією "Апострофа", під контроль команди Єрмака мають перейти 5 з 10 районів столиці. Тут варто нагадати, що відповідно до закону про місцеві державні адміністрації, голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду президентом за поданням Кабміну на строк повноважень глави держави. Кандидатури на посади голів районів вносяться до Кабміну головами відповідних обласних державних адміністрацій. Можна застосувати цю норму і для столиці.

У липні 2019 року президент Зеленський підписав низку розпоряджень про звільнення голів районних державних адміністрацій (РДА) в Києві. В результаті своїх посад позбулися голови семи з десяти районів: Солом'янського, Святошинського, Голосіївського, Печерського, Оболонського, Деснянського і Дарницького району.

На сьогоднішній день виконуючим обов'язки керівника Солом'янської РДА є Олена Горпинченко, яка раніше обіймала посаду заступника. Виконуючими обов'язки стали перші заступники Деснянської РДА Сергій Снопков і Печерської РДА Павло Бабій. Голова Оболонської РДА Олександр Цибульщак після звільнення продовжив виконувати обов'язки.

Цікаві події відбулися в листопаді 2019 року, коли, здавалося, що Богдан і команда олігарха Ігоря Коломойського вже продавила перевибори в Києві. Несподівано виконуючими обов'язки голів низки районів стали чиновники, які до цього не працювали в апараті адміністрацій. Так, в Святошино був представлений Андрій Трамбовецький. Він, до речі, є однокласником народного депутата від "Слуги народу" Миколи Тищенка - кума Єрмака. В.о. голови Голосіївського району став Сергій Садовий - колишній глава Управління контролю за благоустроєм Києва. Це управління в 2012 році займалося демонтажем кіосків. Якраз в той час Єрмак був головою правління ГО "Асоціація малого бізнесу та МАФів". Також в Голосіївському районі (округ №211) нардепом від СН став Олександр Юрченко, якого пов'язують з близьким соратником Єрмака, власником мережі МАФів, нардепом Андрієм Холодовим. В.о. глави Дарницької РДА став Ярослав Лагута, який до цього працював в Житомирській обласній державній адміністрації.

Навіщо потрібні виконувачі обов'язків, а не повноцінні керівники районних адміністрацій в Києві? Як пояснив "Апострофу" колишній народний депутат, столичний мажоритарник Борислав Береза, чиновники, котрі призначені керувати районами з приставкою "в.о", не несуть ніякої відповідальності за свою діяльність на посаді.

"Ці в.о. взагалі не несуть ніякої відповідальності. Відсутність повноцінних голів РДА вказує на те, що у центрів впливу біля Зеленського, є бажання розставити скрізь своїх людей. Контроль за потоками і ресурсами продовжує залишатися основою української політики", - говорить Береза.

Як вже раніше писав "Апостроф", в Офісі президента після звільнення Богдана переговори про конфігурацію влади в Києві помітно активізувалися. Зокрема, обговорюється роздільна участь команд Коломойського і Зеленського на місцевих виборах. Також днями стало відомо, що вибори від "Слуги народу" в Києві будуть курирувати народні депутати Олександр Корнієнко та Микола Тищенко. Останній, до слова, розглядається на Банковій кандидатом в мери Києва від СН.

Політолог Ярослав Макітра зазначає, відсутність критики київської влади і розмов про дострокові вибори вказує на наявність переговорного процесу. За його словами, у оточення Єрмака і Кличка є дотичні інтереси.

"Високий рейтинг Кличка і спільні інтереси в місті стали основою переговорів. Якщо Богдан тиснув на КМДА, то у Єрмака знайшли свій взаємовигідний підхід. Я думаю, якщо будуть досягнуті домовленості, на майбутніх виборах глави районів будуть працювати і на Кличка, і на Зеленського" , - говорить він "Апострофу".

За словами політолога Петра Олещука, нова конфігурація влади в Києві може стати свого роду "пактом про ненапад" між Банковою та Хрещатиком.

"Чутки про те, що КМДА і Офіс президента ділять повноваження влади в районах, напевно, є тим випадком, коли це може бути правдою", - сказав він виданню.

Олещук зазначає, що відсутність глав районів в Києві є не поодиноким випадком. За його спостереженнями, нові голови РДА не призначені більш ніж в половині областей України. Це говорить про іншу проблему команди Зеленського: відсутність кадрового резерву.

На тлі загального зниження рейтингу президента Зеленського і політичної партії "Слуга народу", існує ймовірність, що команда президента зможе посприяти Кличку переобратися мером Києва. "Апостроф" вже раніше звертав увагу на те, що у чинного голови міста поки немає сильних конкурентів.

Політолог Денис Богуш вважає, що переговорна позиція Кличка сильніша, ніж у Офісу президента. Вона дозволяє йому диктувати умови.

"Соціологія по Києву показала, що тут тільки один лідер. На цьому тлі вони і знайшли спільну мову з Єрмаком. Думаю, він домовиться з Кличком на виборах мера, при цьому у нього буде своя фракція в Київраді", - говорить він "Апострофу" .

"У Зеленського немає кадрів на місцях... Президент упустив часовий люфт, коли на високому рівні підтримки потрібно було проводити місцеві вибори", - вважає Макітра.

Читайте також