RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кияни та коронавірус: що можна робити за тотальної заборони

Столиця опинилася у стані облоги

Столиця опинилася у стані облоги Фото: Getty Images

Світова епідемія коронавируса призвела до серйозних наслідків на всій планеті. Падіння акцій світових компаній, обмеження авіасполучення і закриття кордонів - все це кардинально позначиться на житті українців. Не залишилася осторонь і столиця: вже з 17 березня в Києві запровадили низку обмежень. "Апостроф" розібрався, що зміниться в житті киян і як карантин вплине на життя міста.

Робота і транспорт

Найближчі два тижні Україна проведе в ситуації неоголошеного надзвичайного стану. З усіма наслідками. Нагадаємо, в понеділок, 16 березня, звернення президента Володимира Зеленського щодо ситуації з коронавірусом призвело до запровадження низки заборон на загальнодержавному рівні. В цей же день на засіданні Кабміну було ухвалено рішення зупинити роботу авіа-, залізничного та автобусного сполучення між містами і областями України.

Утім, в Києві є свої нюанси. Наприклад, певна затримка сталася з зупинкою метрополітену, як цього вимагав уряд. Але на відміну від заяв мера Харкова Геннадія Кернеса, який публічно заявив, що не виконуватиме вказівки уряду, в КМДА зрештою ухвалили рішення про те, що метро в столиці буде закрито вже 17 березня о 23.00. Підземка не працюватиме до 3 квітня, якщо, звичайно, карантин не продовжать.

Окремий нюанс - поїздки в наземному громадському транспорті. "Міські перевезення можуть здійснюватися в режимі: до 10 осіб - в маршрутних таксі та таксі, і до 20 чоловік - у тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая", - сказав президент Володимир Зеленський в своєму відеозверненні. Але на даний момент не було запропоновано реального механізму контролю за дотриманням цих рекомендацій.

У зв'язку з цим, очевидно, просто вирішили скоротити кількість транспорту. Наприклад, міська електричка з сьогоднішнього дня теж змінила графік роботи. З 17 березня до 3 квітня будуть курсувати тільки два маршрути, тільки вранці та ввечері.

Уже з 12:00 18 березня припиняються також залізничні, авіаційні, автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення в Україні. З передмістя до столиці на громадському транспорті дістатися буде неможливо.

Подібні заходи можуть безсумнівно озолотити працівників таксі, але приведуть до істотного погіршення життя киян. А також гостей столиці, багато з яких не тільки можуть залишитися без роботи (особливо це стосується сфери обслуговування), але і без коштів для оренди житла. Це може привести до серйозного відтоку людей з Києва, а також інших великих міст, де вводяться практично аналогічні заходи. Тим більше, що на думку експертів, є висока ймовірність того, що владі доведеться продовжити дію обмежень. За інформацією "Апострофа", вже зараз в Кабміні, в зв'язку з небезпекою епідемії, обговорюють можливість продовження карантину до кінця квітня. Все це, без сумніву, вдарить по значній кількості городян.

При цьому, експерти вважають, що дії влади можуть призвести до серйозних проблем. Справа в тому, що обмеження кількості одиниць транспорту призведе до збільшення кількості пасажирів, незважаючи на всі заборони. В результаті обмеження призведуть до зворотного процесу - підвищення захворюваності.

У цілому, це призведе до паралічу всього транспорту. Більшість людей опиняться відрізаними від "великого світу".

Плутанина вийшла і через використання масок. У МОЗ публічно порадили українцям не використовувати їх для здорових людей, бо вони здебільшого не захищають від проникнення вірусів під час дихання. Водночас в КМДА з якихось причин розпалюють настрої. Так, заступник Кличка Микола Поворозник заявив про те, що пасажирів не пустять в громадський транспорт без масок. З огляду на наявність дефіциту масок для обличчя, ці слова чиновника лише підсилюють панічні настрої.

Закриття міста

Місць для дозвілля в столиці не залишилося. На даний момент в Києві продовжують працювати банки, аптеки, автозаправки, а також продуктові та господарські магазини. Навіть будівельні магазини пішли на карантин. До того ж з 17 березня в Києві максимально обмежується проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів з масовою участю громадян.

Обмежено роботу місць громадського харчування. Заборона діє на заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари. Вони зможуть приймати тільки онлайн-замовлення на доставку їжі. У соціальних мережах деякі ресторатори висловлюють обурення з приводу обмеження роботи закладів громадського харчування, проте підтримують рішення, розуміючи, що збитки неминучі.

"Хлопці, дуже хотів би, як пристойний ресторатор, написати гарний маркетинговий пост про те, що я закриваюся через соціальну відповідальність і ще пару "мимими" для чутливих людей, а не тому, що ж..па і простіше закритися, ніж зазнавати збитків або не тому, що завтра-післязавтра і так примусово закриють, але просто закрився на ремонт", - напівжартома зазначив відомий київський ресторатор Ян Монастирський.

Утім, є і позитивний момент: незважаючи на активне обговорення наслідків епідемії в соцмережах, паніки в столиці не спостерігається. У магазинах людей приблизно стільки ж, скільки і зазвичай. На тлі гарячих повідомлень про повністю "вичищені" супермаркети в Західній Європі, поведінка українців не може не викликати поваги. Єдиний неприємний сигнал - в деяких торгових мережах трохи - на 10-20% - зросли ціни на певні позиції товарів. На жаль, у нас завжди знаходяться ті, хто хоче заробити на неприємності ближніх - або під час війни, або під час коронавірусу...