RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Врятувати нерядового Трампа: які шанси на імпічмент президенту США

Питання буде вирішуватися після оприлюднення запису розмови Трампа та Зеленського

Питання буде вирішуватися після оприлюднення запису розмови Трампа та Зеленського Фото: Getty Images

Політичний скандал в США навколо деталей розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського 25 липня набирає обертів. Вже дійшло до того, що представники Демократичної партії США розпочали в Конгресі процедуру імпічменту президента Трампа. Тим не менш, допоки не буде оприлюднений власне текст розмови американського та українського президентів і не відбудеться зустріч Трампа та Зеленського, хоч якось спрогнозувати розвиток ситуації в США неможливо. Такі тези висловив "Апострофу" дипломат, колишній радник-посланник Посольства України в США Сергій Корсунський.

Наразі абсолютно неможливо передбачити результати розпочатої процедури імпічменту Дональда Трампа. Питання буде вирішуватися після оприлюднення запису розмови Трампа та Зеленського, яка і стала підставою для порушення теми імпічменту. І лише тоді стане зрозуміло, наскільки обґрунтовані звинувачення проти Трампа та як саме можна інтерпретувати деталі розмови. Зазвичай, коли в Штатах відбуваються подібні речі, то вони добре продумані, їх ініціатори мають серйозні підстави для таких кроків. З іншого боку, скелети в шафах є у обох сторін, і невідомо, до чого в підсумку призведе війна копроматів. А те, що така війна почнеться, немає жодних підстав сумніватися.

Трамп висловив готовність опублікувати стенограму розмови із Зеленським, але це не свідчить, що йому нічого боятися. Адже питання не стільки в тому, чи вважає Трамп, що в його розмові із Зеленським немає нічого компрометуючого, а в тому, яким чином ця розмова буде інтерпретована. Це серйозні юридичні речі. США — країна юристів, і саме вони через інтерпретації кожної букви розмови будуть вирішувати цю проблему. Скоріше за все, Трамп погодився на публікацію запису розмови через те, що в нього по суті немає іншого виходу. По американським стандартам справа дуже серйозна. І відмова оприлюднювати розмову буде фактичним визнанням провини для Трампа.

Читайте: Між Трампом і Байденом: як Зеленському уникнути втрат

У разі, якщо результати аналізу розмови Трампа і Зеленського сформують серйозну основу для звинувачення президента в грубих порушеннях і процедура імпічменту вийде на наступний рівень, гарантій що республіканська більшість в Сенаті горою стоятиме за Трампа немає. Звісно, захищати Трампа в умовах відсутності іншої кандидатури на вибори 2020 року — цілком логічна стратегія для Республіканської партії. Але окрім виборів президента в 2020 році, будуть ще й проміжні вибори в парламент. Республіканці вже втратили Палату общин, і в разі серйозних підстав для імпічменту Трампа, вони будуть вимушені захищати не Трампа, а партію.

Лунають тези, що якщо ж процедура імпічменту згасне і не піде далі, то це дасть Трампу серйозні електоральні переваги на виборах 2020 року. Але це не зовсім відповідає дійсності. Адже американських виборців більше хвилюють питання економіки та внутрішньої політики, ніж зовнішні відносини. І те, що там Трамп говорив Зеленському під час розмови, навряд чи викличе значний інтерес американського виборця і чинитиме великий вплив на майбутні вибори. До яких ще дуже багато часу.

В будь-якому разі, прогнозувати розвиток ситуації зараз неможливо. Потрібно чекати оприлюднення розмови і в навіть більшій мірі — зустрічі Трампа і Зеленського. Адже за результатами цієї зустрічі цілком можуть прозвучати тези і зроблені кроки, які повністю знімуть питання імпічменту з порядку денного. Там паче, що американська політична практика цілком допускає такі швидкі та різкі завершення політичних конфліктів.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним