RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На межі війни: що відбувається між Туреччиною і Росією щодо сирійського питання

Між Росією і Туреччиною назріває серйозний конфлікт через Сирію

Між Росією і Туреччиною назріває серйозний конфлікт через Сирію

У ніч на п'ятницю, 28 лютого, щонайменше 33 турецьких військових загинули в сирійській провінції Ідліб в результаті авіаударів армії президента Сирії Башара Асада та російських військ. У зв'язку з великими втратами Туреччина провела переговори з союзниками, а також готується до радикальних заходів, в тому числі до перекриття проток.

"Апостроф" зібрав свіжі подробиці щодо конфлікту в Ідлібі.

Розмова Путіна і Ердогана

Президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент РФ Володимир Путін домовилися активізувати контакти. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Розмова була детальною, вона була присвячена необхідності зробити все, щоб виконати початкові домовленості щодо зони деескалації", - сказав Лавров.

"Обговорювалася і можливість найближчим часом провести необхідні контакти на тому чи іншому рівні. Буквально півтора години назад повідомили, що російські й турецькі переговорники, які вчора і позавчора працювали в Анкарі, домовилися продовжити роботу сьогодні", - підкреслив Лавров.

Путін і Ердоган також домовилися опрацювати можливість проведення найближчим часом зустрічі на вищому рівні.

Що кажуть в США і НАТО

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу провів в четвер увечері телефонні переговори з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом. За підсумками розмови представник глави альянсу Оана Лунгеску заявила, що Столтенберг засуджує удари армії режиму Башара Асада по Ідлібу і закликає покласти край нападам: "Всі сторони повинні сприяти зниженню напруженості, запобіганню подальшого посилення цієї дуже небезпечної обстановки і страхітливої гуманітарної ситуації, які склалися в регіоні".

У Брюсселі вже стартувало екстрене засідання Ради НАТО на рівні послів через ситуацію в Ідлібі.

Також ситуацію в Ідлібі обговорили по телефону міністри оборони США Марк Еспер і Туреччини Хулуси Аакар.

"У ході бесіди сторони обговорили грубу агресію режиму Асада в Ідлібі, яку підтримують Росія і Іран, і яка призвела до гуманітарної кризи на північному заході Сирії", - йдеться в повідомленні Пентагону.

"Ми вивчаємо можливості того, як Сполучені Штати можуть разом працювати з Туреччиною і з міжнародою спільнотою", - заявив глава Еспер.

США оцінюють найбільш ефективні способи підтримки Туреччини на тлі кризи в Ідлібі.

"В Ідлібі ми хочемо, щоб Туреччина захищала там народ від Асада... Туреччина - наш союзник. Ми на одній стороні в багатьох областях, але в Сирії особливо, ми стурбовані всім тим, що робить Асад, нападаючи на Ідліб, на людей в Ідлібі знову", - сказала постпред США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон.

Вона також висловила надію, що сирійський удар в Ідлібі змусить Анкару переглянути свої відносини з Росією і відмовитися від російських систем С-400.

"Я сподіваюся, що президент Ердоган побачить, що ми союзники їх минулого і їх майбутнього і їм потрібно відмовитися від С-400. Вони бачать, що таке Росія, вони бачать, що вони роблять зараз. І якщо вони нападають на турецькі війська, то це повинно переважити все інше, що відбувається між Туреччиною і Росією ", - сказала вона.

Реакція Росії

Російський сенатор вже зробив заяву, що РФ не хоче війни з Туреччиною.

У свою чергу Міноборони РФ заявило, що під обстріл в Ідлібі 27 лютого потрапили турецькі підрозділи, які виявилися "в бойових порядках загонів терористів", а Анкара не попереджала про місцезнаходження своїх військових.

"При цьому згідно з переданими турецькою стороною російському Центру примирення координатами, ніяких підрозділів турецьких збройних сил в районі населеного пункту Бехун не було і не повинно було знаходитися", - йдеться в заяві.

"Протягом минулої доби представниками російського Центру примирення ворогуючих сторін постійно запрошувалися і підтверджувалися у турецьких колег координати місцезнаходження всіх підрозділів збройних сил Туреччини, що знаходяться поруч з районами бойових дій терористів. Відразу після отримання інформації про постраждалих турецьких військовослужбовців російською стороною були вжито вичерпних заходів для повного припинення вогню сирійськими військами, забезпечена безпечна евакуація загиблих і поранених турецьких військовослужбовців а територію Туреччини", - заявило Міноборони РФ.

Щось пішло не так

Міністерство оборони Туреччини заявило, що удари по позиціях турецьких військових в Ідлібі завдали незважаючи на координацію дій з російською стороною, якій Анкара заздалегідь вказала місця дислокації своїх частин.

"У момент повітряного удару по позиціях турецьких військових в Ідлібі, в цьому секторі не перебували ніякі збройні угруповання опозиції", - заявило Міністерство оборони Туреччини.

Міністр Хулуси Акар зазначив, що удари тривали незважаючи на попередження Анкари. При цьому мішенями стали навіть військові машини швидкої допомоги.

У свою чергу глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що між військовими РФ і Туреччини налагоджений постійний контакт з ситуації в Ідлібі.

"Передані Туреччиною Росії координати по Ідліб не містили дані про турецьких військових, які зазнали удару сирійських військових", - сказав Лавров.

При цьому він додав, що Москва приносить співчуття Анкарі в зв'язку з загибеллю військових.

Перекриття Босфору і Дарданелл і російські С-400

Туреччина розглядає можливість перекриття проток Босфор і Дарданелли для проходу військових кораблів. Рішення про перекриття проток може бути прийнято на підставі статей 20 і 21 Конвенції Монтрьо 1936 року про режим проток, які наділяють Анкару таким правом в разі "загрози безпосередньої військової небезпеки".

Також Туреччина може відкласти розгортання російських зенітно-ракетних систем (ЗРС) С-400, яке раніше було заплановано на квітень.

Заступник голови комітету Держдуми з оборони Юрій Швиткін сподівається, що Туреччина не піде на крайні заходи, такі як перекриття Босфору і Дарданелл для російських військових кораблів.

"Я думаю, що Туреччині в даний час потрібно утриматися від агресивних планів, від різних військових дій і військової риторики стосовно нашої держави або будь-якої іншої держави, зокрема, щодо Сирії в даний момент", - сказав він.

Швиткін не виключає, що "баражування якесь в Босфорі буде".

Біженці йдуть на захід

Прес-секретар правлячої Партії справедливості і розвитку Омер Челік заявив, що Туреччина більше не буде перешкоджати сирійським біженцям в їх спробах дістатися до Європи:

"Міграційна політика Туреччини залишається незмінною, проте ми більше не в змозі стримувати біженців".

У мережі вже з'явилися відео, як сирійські біженці перетинають кордон Туреччини і Греції.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним