RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Захід помилився: як НАТО допоможе Україні у війні

Західні військові зрозуміли, що треба готуватися до війни

Західні військові зрозуміли, що треба готуватися до війни У Норвегії НАТО навчатиметься відбивати атаки російських військ Фото: NATO/X

У лютому в Норвегії відбудуться наймасштабніші навчання країн НАТО, в яких буде відпрацьовуватися сценарій нападу Росії на території країни-члена Альянсу. Також західні військові кажуть про ймовірність нападу військ РФ впродовж найближчих років. Однак усіх цих розмов можна було уникнути, якби Захід не зволікав з допомогою Україні і вчасно постачав би в ЗСУ техніку та озброєння. Про важливість цих навчань і їх значення для України - в етері Апостроф TV пояснив Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Росія не здатна атакувати НАТО сьогодні. Але взаємні штучні накручування пішли у такий бік, що зараз ми бачимо розгерметизацію війни на планеті. Ми бачимо багато нових гарячих точок - це ескалація війни в Ізраїлі, зараз взаємні обстріли між Іраном і Пакистаном, напружена ситуація між двома Кореями. Та й навколо Тайваню і Філіппін може бути більше напруженості. Тобто створюється загальна потужна небезпечна ситуація.

Читайте: Промінь надії: чи зможе Європа озброїти Україну без США

Ще у 2022 році британці заявляли про те, що можлива війна в Європі. Але тоді це сприймалося у такому контексті, що Лондон йде попереду у визначенні стратегічних небезпек. Але військові все більше почали казати про ймовірність війни. І вже зараз адмірал НАТО Роб Бауер каже, що у найближчі 20 років можлива війна з Росією. Тому й починаються масштабні навчання сил НАТО, які є не лише очікуванням війни, а й фактично психологічною підготовкою і ментальним розумінням того, що між росією і Західним світом існує поки ще невидимий мур. І фактично цей цивілізаційний розлом проходить посередині України.

Плюс військові зараз стимулюють політиків, які дуже сильно відстають. Адже ті ж Макрон, Шольц - вони дуже зволікають і не можуть ухвалити важливі рішення.

Чому військові НАТО активізувалися саме зараз? Тому що мертва точка для росії була у травні-червні 2023 року. Коли восени 2022 року Штати не підтримали ідею Залужного, щоб атакувати росію потужно - це була паліативна ситуація, коли ще росія не могла оговтатися від усіх ударів, завданих ЗСУ у 2022 році, і була на межі поразки. Але ця ситуація пройшла.

І тепер військові зрозуміли, що Захід припустився стратегічної помилки, не підтримавши Україну своєчасно. Помилка була з розрахунками контрнаступу. Бо багатьом хотілося, щоб зі старою західною зброєю 70-80 років українці проклали шлях до моря тілами своїх вояків. Слава Богу, військове командування відмовилось від такої авантюри. Але західні військові тепер усвідомили, що путінська чума починає до них наближатися. Ось чому вони нарощують усі можливості, проводять навчання.

У цьому є певні шанси і для нас. Та ж Франція, яка дуже слабо підтримувала Україну, почала активніше нам допомагати, даючи і крилаті ракети, і авіабомби, і значною мірою збільшила кількість техніки. Щоправда, ці зміни відбуваються дуже повільно. А нам же потрібно різко збільшити кількість високоточних ударів по російських об'єктах - як на окупованій території, так і на території самої росії. Якщо б ми отримали зараз кілька сотень крилатих ракет, плюс американські ATACMS - це дозволило б нам ізолювати Крим. Бо без ізоляції Криму і знищення угруповань ворога на півострові казати про будь-які наземні операції буде легковажно і нелогічно з огляду на ресурси, можливості і стратегію, притаманну українській армії.

Читайте: "Це треба зробити швидко": Байден поставив Конгресу ультиматум через Україну

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним