RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Венесуела близька до війни: втручання США може стати фатальним - британський журналіст

Переворот у Венесуелі зайшов у глухий кут

Переворот у Венесуелі зайшов у глухий кут Фото: EPA/UPG

Старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (CEPA) у Вашингтоні та екс-редактор британського видання The Economist Едвард Лукас прокоментував "Апострофу" ситуацію двовладдя, яка склалася у Венесуелі в результаті громадянського конфлікту, і спрогнозував подальший розвиток подій.

Очевидно, що режим президента Мадуро побудований на значних стражданнях людей: мільйони біженців, жахлива криза охорони здоров’я, зубожіння населення в країні, яка мало б бути дуже заможною. І зрозуміло, що причина не в американських санкціях та інших заходах, а в некомпетентності, фундаментальних провалах соціалістичної ідеології режиму.

Тому я бажаю венесуельській опозиції всіляких успіхів у їхніх спробах змінити стан справ. Не певен, що тактика американців спрацює. Думаю, визнання голови Національної асамблеї президентом – добре, з символічної точки зору, але не змінює владу на місці. І я боюся, що все завершиться глухим кутом, чи, може, ще гірше – громадянською війною.

Читайте: Переворот в Венесуелі: є два виходи, але Путін не допоможе

І як і в багатьох інших ситуаціях, пов’язаних з адміністрацією Трампа, підозрюю, що цю тактику добре не обдумали і запитання "Що далі?" ніхто, ймовірно, не ставив.

Генерал Меттіс вже не в Пентагоні, і мене хвилює можливість військових авантюр. Досвід військових вторгнень США в Латинській Америці не дуже обнадійливий. Тому я був би дуже обережний і, радше, заохочував інші латиноамериканські країни частково взяти на себе військове, гуманітарне чи якесь інше вторгнення.

Однак такі речі дуже легко почати та іноді - вкрай складно завершити. Тому на місці США я підходив би до цієї проблеми зі значною обережністю.

Повну версію інтерв'ю з Едвардом Лукасом читайте на "Апострофі" у найближчі дні.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною