RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий удар по Трампу: чому Парнас зрадив господаря Білого дому

Про новий скандал в США і його наслідки для України

Про новий скандал в США і його наслідки для України В центрі фото - Лев Парнас Фото: Getty images

Резонансний американський політичний скандал, який в ЗМІ охрестили "Українагейтом", набирає обертів. У день передачі справи імпічменту Трампа в Сенат несподівано на стороні обвинувачення вирішив виступити соратник адвоката президента США Рудольфа Джуліані Лев Парнас. У його свідченнях Україна та українські політики відіграють далеко не останню роль. "Апостроф" спробував розібратися, чому Парнас вирішив зрадити команду Трампа, і яке значення його показання мають для США та України.

Зрада "по-американськи"

Справа про імпічмент Трампа добиралася до Сенату досить тривалий час. Ще перед Новим Роком нижня Палата представників проголосувала за двома статтями звинувачень проти Трампа, але лише в середині січня матеріали врешті-решт пішли нагору - в Сенат, який і буде виносити остаточний вердикт президенту США. За випадковим, а може й не дуже, збігом подій, саме в день передачі справи в Сенат піти на зустріч слідству вирішив Лев Парнас, одіозний бізнесмен та "адвокат" "адвоката" Дональда Трампа Рудольфа Джуліані.

Парнас передав стороні обвинувачення купу документів, серед яких - переписка між Парнасом і низкою українських високопосадовців — екс-генпрокурором Юрієм Луценком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, головою СБУ Іваном Бакановим, а також помічниками президента Сергієм Шефіром і Андрієм Єрмаком.

А в інтерв'ю американським ЗМІ Парнас не пошкодував "гарячих" слів на адресу Трампа і Джуліані, повідомивши, що був свідком всіх неправомірних дій президента та його довіреної особи. Мовляв, Парнас особисто, на "власні очі" бачив прямі розпорядження Трампа звільнити посла США в Україні Марі Йованович і навіть передавав "ультиматум" Україні про припинення будь-якої допомоги, в разі, якщо офіційний Київ не розпочне розслідування відомої історії з Байденами і компанією Burisma. Також він повідомив, що Білий дім активно працював з Петром Порошенком, обіцяючи йому підтримку на президентських виборах, у разі якщо той допоможе "накопати" інформації на конкурента Трампа.

Свідчення без свідчень

Примітно, що "вибухові" свідчення Парнаса у США сприйняли доволі спокійно, і це пояснюється низкою причин. По-перше, всі заяви Парнаса потребують підтвердження, адже поки що прямих доказів неправомірних дій Трампа серед переданих Парнасом документів опубліковано не було. А вірити персонажу з вкрай неоднозначною репутацією на слово не поспішають навіть затяті противники Трампа.

По-друге, якщо зв’язок Парнаса з Джуліані очевидний, то контакти з самим Трампом — під питанням. Сам Трамп вже заявив, що особисто не знає Парнаса, а спільні фото зроблені на благодійних заходах, які відвідував президент (це звична справа в США), і він не пригадує, щоб хоч раз розмовляв з Парнасом. Хоча заради справедливості, в одному з відео, опублікованих в Інтернеті, можна побачити, як Трамп разом з оточенням і Парнасом перебуває на якомусь заході. Але знову ж таки - це непереконливий доказ.

І, нарешті, по-третє, сам Парнас фігурує в розслідуваннях щодо корупції, фінансових махінацій. А заодно ще й судиться з олігархом Ігорем Коломойським. Враховуючи наявність у нього значних проблем, він кровно зацікавлений у співпраці зі слідством, і може перебільшувати свою значимість у діяльності Трампа та Джуліані.

Тому не дивно, що серед експертів поширена думка, що Парнас пішов на "злив" Джуліані та Трампа через власне скрутне становище.

"Зараз слідчі органи США займаються перевіркою наведених фактів, але схоже, що серйозного впливу на процес розгляду справи по імпічменту в Сенаті його заяви не матимуть. Республіканська більшість в Сенаті серйозно налаштована захищати президента, і навіть кілька "перебіжчиків", якщо такі з’являться, ситуації не змінять", - висловив переконання у розмові з "Апострофом" Сергій Галака, американіст, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ще одним важливим моментом є те, що свідчення Парнаса чи будь-кого ще вже не будуть враховуватися Сенатом, адже Палата представників США проголосувала за ряд конкретних звинувачень проти Трампа.

"Незрозуміло, чи дозволять республіканці Сенату врахувати нові докази на першій фазі судового розгляду, чи це буде розглянуто після того, як сенатори матимуть можливість допитати керівників відділів та захисників Трампа. Сенатори також можуть вирішити не включати нещодавно розкриті документи до справи взагалі", - зазначило американське видання The Hill з посиланням на сенатора Лізу Мурковськи.

Зе-команда і Парнас

Таким чином, заяви та свідчення Лева Парнаса в США стали резонансним, але аж ніяк не поворотним моментом в історії з імпічментом Трампа. Але до окремих частин свідчень Парнаса варто придивитися в Україні. Зокрема, до опублікованої Постійним комітетом з питань розвідки Палати представників США електронної кореспонденції між Парнасом та українськими політиками і посадовцями.

Показово, що в усіх випадках, окрім екс-генпрокурора Юрія Луценка, українці після короткої переписки, в якій Парнас сипав різними ініціативами, припиняли відповідати на повідомлення і уникали американського бізнесмена. Лише колишній генпрокурор виявився продуктивним співрозмовником, який не жалів нецензурних слів на адресу Йованович, дострокового звільнення якої добивався всіма мислимими і немислимими методами.

Лише колишній генпрокурор виявився продуктивним співрозмовникомФото: unian

Звісно, "гаряча любов" Луценка до Йованович та його "заманливі" натяки американцям про наявність компромату на Байдена вже давно не новина. А от характер переписки між людьми, близькими до президента Зеленського, і Парнасом свідчить, що в Зе-команді ілюзій щодо реального місця бізнесмена в оточенні Трампа не було. Немає й зараз: показово, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко прямо заявляє, що не вірить словам Парнаса, який "намагається врятувати себе".

З іншого боку, за інформацією "Апострофу", таке ставлення людей з оточення нинішнього президента також могло бути спричинено іншим важливим моментом: ще весною, до того як Зеленський переміг на виборах, деякі українські діячі порадили йому не йти на контакт з Парнасом та його партнером Ігорем Фруманом. Зокрема, серед інших називають прізвище Коломойського, який з самого початку намагався заблокувати будь-які перемовини Банкової з контактерами від Джуліані. Також в даній історії фігурувало прізвище підприємця Олександра Левіна, який є головою єврейської релігійної громади Києва, і начебто ще весною критично оцінював діяльність Парнаса та його компаньйона Ігоря Фрумана.

Як не дивно, але така поведінка українських еліт в даному конкретному випадку може зіграти в плюс нашій країні. Експерти не виключають, що опублікована переписка може стати неочікуваним зовнішньополітичним активом України.

"У разі, якщо Трамп переможе на виборах-2020, будь-які контакти з Парнасом не матимуть значення. А от в разі перемоги демократів опублікована переписка буде доказом, що в жодних махінаціях оточення Трампа Україна участі не брала. А це стане добрим політичним активом в українсько-американських відносинах", - вважає Сергій Галака.

У будь-якому разі, історія ще далека від завершення. Наразі ми отримали доступ лише до частини наданих Парнасом документів та свідчень. І цілком можливо, що невдовзі слідчі опублікують інші документи, які якщо не перевернуть справу з ніг на голову, то проллють світло та "темні справи", які представники як чинної, так і колишньої влади в Україні провертали з американцями.

Що ж стосуються імпічменту, то поки що події розвиваються досить динамічно. Але Сенат, схоже, залишиться за Трампом. Інша справа, що сторони політичного протистояння в США збирають докази та аргументи проти одного вже не стільки для засідань в Сенаті, скільки для виборчої кампанії, яка обіцяє бути надзвичайно гарячою...

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні