RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Українське питання" дасть Трампу точку опори на президентських виборах - Грант Ріхер

Протистояння Трампа і Байдена обіцяє бути гарячим

Протистояння Трампа і Байдена обіцяє бути гарячим Дональд Трамп Фото: Getty images

Скандал із компанією "Бурісма" може стати головною інформаційною зброєю Дональда Трампа у разі перемоги Джо Байдена на праймеріз. Натомість лише Байден здатен об'єднати американське суспільство, а якщо вибори виграє Трамп, то суспільство стане більш поляризованим. Про різні перипетії американських виборів в інтерв'ю "Апострофу" розповів професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті (США) ҐРАНТ РІХЕР.

- Байден святкував перемогу у "супер-вівторок". Чи означає це що він стовідсотково перемагає і виходить один на один з Трампом?

- Не на 100%, але він має найкращі шанси для цього. Байден і Сандерс перебувають дуже близько один до одного за кількістю делегатів. Але медіа подають все так, що у Байдена шанси зростають, а у Сандерса падають, і це може вплинути на людей, які ще сумніваються. Важко дати точну оцінку, але я б ризикнув оцінити шанс Байдена стати кандидатом від демократів у 75%. Здається, наступні кілька штатів, де пройдуть праймеріз, віддадуть перевагу йому. Але те, чого навчив нас 2016 рік (попередні президентські вибори у США, - "Апостроф") – може статися будь-що.

- Які шанси стати президентом у фаворитів – Сандерса, Байдена і Трампа? Які козирі у кого є?

- Є два великих фактори, які впливають на кожного з них, хоч і в різний спосіб, - це стан економіки за кілька місяців до виборів і розвиток ситуації із коронавірусом. Чим краще йтимуть справи, тим краще для чинного президента Трампа. Обоє його конкурентів – і Байден, і Сандерс – отримають додаткову перевагу, якщо економіка опиниться у важкому становищі, почнеться рецесія, і складеться враження, що адміністрація Трампа не впоралася зі спалахом хвороби.

Якщо говорити у більш вузькому сенсі, то Байдена краще сприйматиме вузький прошарок виборців середньої частини політичного спектру. Сандерс може "зарядити" більшу публіку, зокрема й молодь (хоча молоді люди історично не голосують так активно, як старше покоління). Козир Трампа полягає у тому, що він може атакувати як Байдена, так і Сандерса.

Читайте: Мільярдери проти Трампа: хто допоможе Байдену і як розіграють українську карту

- Чув, до речі, що проти Трампа можуть знову почати процедуру імпічменту. На вашу думку, це можливо?

- Я думаю, що це фактично неможливий сценарій на даний момент. Треба буде знову провести розслідування у Палаті представників, потім слухання у Сенаті, там має бути щось абсолютно нове і більш значиме, ніж заморожування допомоги Україні. Публіка не буде у захваті від ще одного раунду цього дійства.

- Двоє кандидатів – Піт Буттіджич і Емі Клобушар – заявили про підтримку Байдена ще напередодні "супер-вівторка", а мільярдер і медіамагнат Майкл Блумберг – після. Як ви вважаєте, чи допоможе це Байдену перемогти?

- Так, при чому всі троє приведуть до Байдена різні категорії виборців. Також їх присутність допоможе посилити медійний наратив, який почався після "супер-вівторка", - що Байден ефективно вибудовує коаліцію зі своїх прихильників.

Джо БайденФото: Getty images

Крім того, Блумберг говорив, що вкладатиме ще більше грошей у представника демократів, ким би той не був, і я думаю, він дотримається обіцянки. Він уже витратив понад півмільярда доларів на саму рекламу. І має звідки взяти ще більше.

- Як щодо Сандерса? Соціалістка Елізабет Воррен збирається припинити перегони. Чи допоможе це Сандерсу?

- Вона ще поки не оголосила про свою підтримку Сандерсу. Ідеологічно він є єдиним кандидатом, якого вона дійсно могла б підтримати. Але не можна гарантувати, що це точно станеться, бо вона надто критикувала Сандерса і його кампанію. Вона потрібна Сандерсу! Її рішення є важливим для його життєздатності. Але судячи з її виступів напередодні моя інтуїція підказує, що вона запропонує Сандерсу доволі прохолодну підтримку, яка зрештою підірве його кампанію.

- А ви помітили, що усім трьом фаворитам перегонів – Сандерсу, Байдену і Трампу – за 70 років? Чому так відбувається? Молоді політики не здатні взяти участь у кампанії і виграти?

- Можна згадати ще Воррен і Блумберга. Це дійсно дивно, і я не маю короткої і чіткої відповіді. Ситуація може просто відображати розвиток нашого суспільства – люди працюють довше і виходять на пенсію пізніше, і певно, політики – не виключення. Вік не працював проти жодного кандидата із тих, хто вибув, окрім Буттіджича. Його вважали надто молодим, хоча знайшлися люди, яким подобалося, що йому дещо за 30 (насправді йому – 38 років). Найкращий час для того, щоб піти у президенти – 40-60 років. А те, що будь-хто з переможців матиме за 70, може бути просто особливістю цієї кампанії.

- Якщо Трамп і Байден вийдуть на фінішну пряму президентської кампанії, чи розіграють вони "українську карту"?

- Байден здебільшого намагатиметься уникати цієї теми. Обговорюючи її, він буде фокусуватися на тому, що називає неправдивими і безпідставними заявами Трампа про нього і Байдена-молодшого. Він позиціонуватиме Трампа як президента, який влаштовує кампанії із поливання інших брудом.

Трамп навпаки, буде намагатися винести це питання наперед і спрямувати якомога більше уваги на Хантера Байдена. Він буде говорити, що це був прояв кронізму (корупційна практика, відома в Україні як "кумівство" і "договорняки" – призначення людини на певну посаду в обмін на особисту відданість, - "Апостроф"), а може вигадає щось інше.

Хантер Байден, син Джо БайденаФото: Getty images

- У лютому ДБР відкрило справу через ймовірний тиск Байдена на колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна. Наскільки це матиме ефект на кампанію в США?

- Це не завдасть великої шкоди Байдену як такої, але дасть Трампу точку опори, аби нейтралізувати атаки Байдена у питаннях етики і корупції. Я думаю, більше вразливості завдають Байдену питання щодо його сина. Складно посперечатися, що його призначили в раду директорів компанії "Бурісма" з якоїсь іншої причини, окрім як завдяки тому, ким є його батько.

- Як ви би оцінили удар по іміджу України з боку Трампа, який звинуватив керівництво країни в корупції? Чи означає, що Україна стає "токсичною" державою для Вашингтону й американських політиків?

- Я не думаю, що це значною мірою змінило загальне ставлення американців до України. Американці вже звикли дивитися з підозрою на велику кількість нових урядів, створених у колишніх державах-членах Радянського Союзу. Ми знаємо, що там корупція і кронізм.

- В залежності від того, хто переможе – Байден чи Трамп – що відбуватиметься в США?

- Якщо виграє Байден, це задовольнить демократів. Якщо він спробує об'єднати країну, багато американців почуватимуться більш упевненими в уряді. Звісно, прихильники Трампа будуть сердитися. Але якщо виграє Трамп, демократи будуть і далі злоститися, і країна лишиться вкрай поляризованою.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною