RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Якщо Байден програє: чи допоможуть республіканці Україні перемогти Росію

Позиція республіканців дуже відрізняється від демократів, але має свої плюси

Позиція республіканців дуже відрізняється від демократів, але має свої плюси Байден vs Трамп / Десантіс Фото: ТСН

Не секрет, що від результатів президентських виборів в США багато в чому залежить майбутнє України у війні з російським окупантом. І за рік до виборів фаворитом перегонів є скандальний Дональд Трамп, до того ж, він збільшує відрив від свого суперника у рамках партії – губернатора Флориди Рона Десантіса. Як вважають самі американці, останні події навколо Трампа помітно додали йому відсотків до його політичного рейтингу. Історія з порнозіркою, незаконне зберігання таємних документів, вплив на вибори в Джорджії та підбурювання до штурму Капітолію – за Трампом багато чого тягнеться. Втім можливо, що довгий шлейф "пригод" не дасть Трампу шансу взагалі хоч якось притомно увійти у вир передвиборчих перегонів. Яка позиція у Республіканській партії щодо війни з Росією, чому частина республіканців йде від Трампа і шо буде з подальшою підтримкою України - своїми думками з "Апострофом" поділився адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT Юрій Ванетик.

Так, республіканці йдуть від Трампа. Вони не кажуть, що він якийсь не такий, не називають Трампа "клоуном" тощо, а кажуть, що самі будують свою кар’єру в політиці і що Трамп вже менш важливий, бо він не попереду. Але Трамп має якусь свою частину електорату, тож республіканці його не списують повністю, не нападають на нього, а просто йдуть своїм шляхом.

Читайте: Заручники інтриг: коли США виділять гроші Україні

В принципі, скоро їм потрібно буде в рамках конкурсу (а вибори – це той самий конкурс) говорити, що вони – кращі. Це як боксери перед боєм часто один одного ображають, показуючи таким чином, що вони – кращі й сильніші за суперника. Але все буде акуратно зроблено, бо ті, хто сильно зчепиться із Трампом, впадуть на його рівень. Тому для них краще або взагалі його ігнорувати, або просто не помічати. А він про багатьох говоритиме різне на якомусь "вуличному" рівні.

Чому ж в Україні так бояться, що якщо президентом США стане республіканець, то у Америки зміниться ставлення до війни, України, Європи, РФ? А бояться тому, бо не розуміють риторики.

Республіканці багато речей говорять тому, що вони не можуть брати таку саму позицію, яку й демократи. Якщо демократи в очах американського народу – ті, хто всіх рятують, обіймають, розуміють та хочуть допомогти, то республіканці – жорстко за відповідальність. Вони – пуритани й вважають, що людина сама створює свою реальність та має за неї відповідати. Вони хочуть йти за економічними й ринковими правилами, а не за щедрістю та емоціями. Це дуже важлива відмінність. Тут просто дві різні філософії. І республіканці так вважають не стільки тому, щоб себе якось виділяти, а тому, що хочуть бути правдивими у своїй філософії.

Якщо республіканці увійдуть у владу, то актуалізуються питання, пов’язані із розвитком військового сектору, домінацією над росією та будуть вже більш контрольовані й продумані постачання допомоги в Україну. Це не про те, що допомога зникне, просто вона буде іншого плану (щоб усунути питання, мовляв, "гроші можуть йти на корупцію" тощо). Можливо будуть інші контролі чи щось подібне. Але допомога продовжиться, бо республіканцям дуже важливо перемогти росію.

Це не означає, що грошей буде менше чи зброї буде менше. Навпаки, тому що США інвестуватимуть в інфраструктуру й відновлення України загалом. А зброї теж буде не менше, бо, знову ж таки, Америка хоче допомагати тим, хто обирає її орієнтиром, партнером. Плюс росія – більше ворог республіканців, аніж демократів. Це точно.

Ми маємо концепцію, яка звучить як "american exceptionalism" ("американська винятковість"). З одного боку, це й зрозуміло, адже для країни-лідера важливо мати патріотів, у цьому є сенс. Це навіть видно з нашого мислення і ставлення до багатьох речей. Це є у розмовах та позиціях. Така концепція – більше у мисленні республіканців.

Саме тому республіканці просто не можуть дати росії виграти. Якби росія виграла, тоді цілком зламалася би ця концепція. Плюс до цього, у світі почали би домінувати диктатури. Для республіканців дуже важливо, щоб такого не сталося. Тому, вони впевнені, що має бути сильний військовий сектор, який потрібно розвивати та зміцнювати. Вони вважають, що миру не буде, якщо США не будуть готові перемогти.

Є представники окремих крил Республіканської партії, які продовжують заявляти, мовляв, "це не наша війна, ми не хочемо брати участі в чужих війнах, навіщо нам фінансувати чи допомагати одній зі сторін" тощо... Ні, зараз наша війна!

Це війна з росією і, можливо, республіканці використовують зараз цю ситуацію задля того, щоб домінувати й перемогти. Тут бажання перемогти дуже точно потрапляє до концепції "американської винятковості". Тому для республіканців вкрай важливо – перемогти у будь-якому разі, незважаючи ні на що.

Читайте: В Конгресі США дозволили передачу Україні заморожених активів РФ: подробиці

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною