RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ракета КНДР над Японією: приватна розвідка США вказала на важливі моменти

У Stratfor розповіли про останнє випробування північнокорейської ракети

У Stratfor розповіли про останнє випробування північнокорейської ракети Вперше з 2009 року північнокорейська ракета пройшла над територією Японії Фото: EPA/UPG

Вранці у вівторок, 29 серпня, Північна Корея запустила балістичну ракету, яка пролетіла над північним японським островом Хоккайдо і приземлилася в Тихому океані. Вперше з 2009 року північнокорейська ракета пройшла над територією Японії. Втім, КНДР обмежена в напрямках у разі випробування далеких ракет на стандартній траєкторії – саме такі випробування потрібні Пхеньяну для відпрацювання ударів по США, йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Ракета, запущена КНДР, летіла близько 14 хвилин, досягнула висоти 550 км над землею і впала у воду на відстані приблизно 2700 км від точки запуску. Хоча ці цифри вказують на балістичну ракету з радіусом дії від 1000 до 3000 км, залишається ймовірність, що північнокорейці або випробували балістичну ракету середньої дальності (БРСД) до 5500 км з раннім відключенням двигуна, або експериментували з більш важкою боєголовкою. Аналітики Stratfor припускають, що ракета впала, не досягнувши своєї граничної дальності. Останній варіант підкріплений повідомленнями про те, що перед приводненням ракета розпалася на три частини.

Ймовірно, стартовий майданчик останнього ракетного запуску знаходиться недалеко від Сунана, де розташований міжнародний аеропорт Пхеньяна. Таким чином, Північна Корея продовжує тенденцію випробування своїх ракет з різних місць по всій країні. Це ускладнює прогнози щодо місця і часу наступного північнокорейського випробування зброї, а також ускладнить прицільні атаки по ракетному арсеналу Північної Кореї в разі військового конфлікту.

Північна Корея сильно обмежена географією випробування ракет дальньої дії. Практично немає такого напрямку, в якому Північна Корея могла б запустити БРСД або міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) на стандартній траєкторії або траєкторії мінімальної енергії без прольоту над територією іншої країни.

Раніше Пхеньян прагнув обійти це обмеження запуском ракет далекої дії за крутою траєкторією, що робить мінімальною дальність польоту від точки запуску і максимальним апогей (найвищу точку, - "Апостроф") траєкторії польоту ракети. Північна Корея вдавалася до цього під час останніх випробувань МБР і БРСД в цьому році. За такої траєкторії польоту більше уваги приділяється ракеті, але Пхеньян хоче випробувати свої дальні ракети на стандартній траєкторії, тому що на таку траєкторію він буде розраховувати у разі ракетних ударів по Гуаму, Гаваям або континентальним Сполученим Штатам.

Через географічні обмеження траєкторія польоту ракети під час останнього запуску є найменш провокаційною, яку Північна Корея могла б вибрати для стандартного випробування. Частина Японії, яку перелетіла ракета, малонаселена, і в разі випадкового падіння на японській території ризик руйнувань або жертв був найменший.

Раніше Японія підкреслювала свою готовність збити будь-яку північнокорейську ракету, яка може приземлитися на японській землі. Однак Токіо не уточнював, чи буде він перехоплювати північнокорейські балістичні ракети, що пролітають над його територією. Дуже ризиковано намагатися це зробити, оскільки промах може публічно підірвати довіру до протиракетної оборони країни.

Японія не хоче заохочувати Північну Корею до випробування ракет, які пролітають над її територією, хоча досі Пхеньян переважно обмежувався випробуваннями ракет за крутою траєкторією, які могли б впасти в Японському морі або у виключній економічній зоні Японії.

Провівши випробування ракети над японською територією – не замасковані під запуск супутника, як раніше – північнокорейці будуть почуватися сміливішими в продовженні балістичних випробувань над Японією.