RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Часу мало, нова ядерна бомба КНДР спантеличила США - приватна американська розвідка

США втрачають час для превентивного удару по КНДР

США втрачають час для превентивного удару по КНДР Фото: EPA/UPG

Влада КНДР продовжує ракетні випробування, незважаючи на обурення світової спільноти. 3 вересня в КНДР підірвали найпотужнішу ядерну бомбу в історії країни. Пхеньян офіційно підтвердив використання водневої бомби. А в США залишається мало часу для превентивного удару по Північній Кореї. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, що є в розпорядженні "Апострофа".

Північна Корея провела своє шосте ядерне випробування. Геологічна служба США і Китайське сейсмологічне управління зафіксували землетрус магнітудою 6,3 бали в результаті детонації, після чого стався землетрус силою 4,1 бали як наслідок ймовірного руйнування в результаті вибуху. Поки незрозуміло, скільки радіоактивних та інших радіонуклідів (нестабільних атомів, що вивільняються з надлишковою ядерною енергією) пішло в атмосферу, але американські і японські літаки, що спеціалізуються на відстеженні ядерної радіації, вже знаходяться в повітрі. Численні наземні станції моніторингу щодо виконання Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань також намагаються зібрати зразки даних для подальшої оцінки тесту.

Поки всі дані вказують на значно потужніший вибух, ніж будь-які попередні ядерні випробування КНДР. Ґрунтуючись на потужності вибуху, показник пристрою може легко перевершити рівень 100 кілотонн. Уряд КНДР, в свою чергу, заявив про успішне випробування водневої бомби.

Пхеньян стверджує, що бомба була розроблена для установки в міжконтинентальну балістичну ракету (МБР). Також в КНДР запевняють, що пристрій має регульовану потужність і може бути запрограмований для детонації при змінних рівнях вибухової потужності.

В такому випадку, пояснює Stratfor, Північна Корея може виробляти єдину конструкцію для безлічі функцій і могла б випробувати бомбу зі значно вищою потужністю. Ймовірно, північнокорейці свідомо не підірвали водневу бомбу з більш високим рівнем потужності, щоб уникнути побічної шкоди і викидів.

Що стосується США, то у Вашингтона все менше можливостей стримати КНДР, оскільки ризик провалу дуже високий. У США також можуть вирішити, що через ризик поширення ядерної зброї неприпустимо дозволити Пхеньяну розробити МБР. В такому випадку США вдадуться до превентивних військових дій з роззброєння Північної Кореї.

Але, згідно з даними Stratfor, у США практично немає часу для проведення превентивної атаки. Вашингтон стримують технологічні можливості ракет і боєголовок КНДР, які можуть завдати відчутної шкоди континентальній території США.

Небезпечно й те, що США не знають, скільки ракет в арсеналі у КНДР: першим ударом Вашингтон знищить, швидше за все, кілька ракет, а не великий арсенал.

Точних даних за обсягом північнокорейського арсеналу МБР у розвідслужб США немає, але аналітики Stratfor припускають, що до кінця 2018 року він буде надійним.

Якщо у Кім Чен Ина буде ще й потужна термоядерна боєголовка, то вікно для превентивних заходів США буде дуже малим, оскільки МБР не обов'язково повинна бути точною, щоб становити загрозу: руйнівна сила компенсує недоліки в інших аспектах.

Варто відзначити, що останнє випробування КНДР зменшить шанси на діалог з Пхеньяном, до якого закликали Пекін, Москва і Сеул. Так, Республіка Корея вже заявила, що буде виступати за введення ООН жорсткіших санкцій та ізоляції КНДР. У міністерстві фінансів США розповіли про плани ввести нові санкції, покликані повністю припинити торгівлю з Північною Кореєю. Водночас Пекін продовжить наполягати на обережності, яка повинна запобігти військовому конфлікту. Але в приватному порядку представники Китаю стверджують, що санкції не зупинять розвиток ядерної програми Пхеньяна, а лише зашкодять народу КНДР.

Крім того, це випробування лише збільшить розрив між Вашингтоном і Сеулом. Президент Республіки Корея Мун Чже Ін прагне до політики стримування і взаємодії з КНДР, а Донадьд Трамп після випробування розкритикував позицію Сеула. Ці розбіжності - на користь Північної Кореї.