RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Невдалий підйом з переворотом: чи зможе РФ перекрити Чорногорії шлях до НАТО

Чорногорія офіційно звинуватила Росію в причетності до невдалого путчу

Чорногорія офіційно звинуватила Росію в причетності до невдалого путчу Переворот міг би дестабілізувати Чорногорію і призупинити процес інтеграції в НАТО, але не скасувати його Фото: EPA/UPG

Прокуратура Чорногорії виступила з прямими звинуваченнями на адресу Росії в участі в спробі перевороту в цій країні в жовтні минулого року. Слідство вважає, що російські спецслужби доклали руку до невдалого путчу. У Чорногорії впевнені, що Росія таким чином сподівалася перешкодити вступу балканської країни в НАТО. Однак фахівці, з якими поспілкувався "Апостроф", назвали цей розрахунок, якщо він дійсно існував, вкрай наївним. Більш того, створювати Чорногорії бар'єри на шляху до Альянсу просто запізно.

Кібератаки на сайти чорногорських держустанов стали черговою передбачуваною спробою Росії вплинути на внутрішньополітичну ситуацію в Чорногорії. Уряд країни заявив про професійний характер операції і пообіцяв вжити заходів. В хакерських атаках, які були здійснені 16 жовтня минулого року на тлі виборів до парламенту країни, деякі ЗМІ звинувачували російських фахівців.

Прокуратура вказала на Росію

З'явилися і чергові свідчення того, що до невдалого жовтневого перевороту в Чорногорії з схвалення російського керівництва доклали руку спецслужби РФ. Британське видання The Sunday Times з посиланням на анонімного високопоставленого чиновника повідомило, що відповідні докази є у британських і американських спецслужб. Про те ж повідомляв і The Telegraph. В інтерв'ю виданню міністр оборони Чорногорії Предраг Бошкович заявив, що в причетності російської розвідки та фінансуванні операції Москвою "немає ніяких сумнівів".

Чорногорський спецпрокурор у справах оргзлочинності Миливойе Катніч на початку тижня заявив, що до підготовки перевороту причетні деякі держоргани РФ, зокрема спецслужби. За версією прокуратури, 16 жовтня, під час парламентських виборів у Чорногорії, мав відбутися замах на тодішнього прем'єр-міністра країни Міло Джукановіча і захоплення парламенту опозицією. При цьому на чолі злочинної групи був росіянин Едуард Шишмаков, що ховається за прізвищем Широков — за словами Катніча, "співробітник російських служб безпеки" і колись заступник військового аташе в Польщі, висланий звідти за шпигунство. Зараз він, як і його ймовірний компаньйон Володимир Попов, оголошений Інтерполом в міжнародний розшук.

Якщо раніше офіційна Подгориця уникала звинувачень на адресу Москви і лише вказувала на участь російських націоналістів (а також громадян Сербії), заява про роль спецслужб фактично є прямим звинуваченням. Влада Чорногорії зажадала від Москви пояснень. І Москва відповіла у своєму стилі: прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав звинувачення абсурдними і безвідповідальними, глава МЗС Сергій Лавров — голослівними.

Обвинувальний висновок прокуратура Чорногорії розраховує підготувати до середини квітня.

Переворот, опозиція і роль Росії

Слідство вважає, що іноземні путчисти повинні були допомогти потрапити до парламенту представникам відверто проросійської коаліції партій "Демократичний фронт" (ДФ), яка на останніх виборах посіла друге місце, але не увійшла в коаліцію. Їх лідерів Андрію Мандича та Мілана Кнежевича 15 лютого позбавили депутатської недоторканності, після чого кількість фігурантів справи зросла до 25 осіб. У прокуратурі заявили, що не збираються кидати Мандича та Кнежевича за ґрати, але тепер вони доступні для допиту у справі про невдалий путч. На початку місяця обидва в черговий раз відвідали Москву і зустрілися із заступником міністра закордонних справ Росії, хоча не займають ніякі офіційні посади.

Опозиція продовжує бойкотувати парламент країни і відмовляється брати участь у місцевих виборах у березні. Після голосування парламентаріїв за зняття недоторканності "Демократичний фронт" звинуватив Джукановіча, нині лише голову правлячої Демократичної партії соціалістів", в провокації громадянської війни. Але все обійшлося нечисленним мирним протестом прихильників опозиції. Проросійські опозиційні сили вважають, що спробу перевороту, як і позбавлення лідерів ДФ недоторканності, спланували за наказом самого Джукановіча. Очевидна мета — зміцнення влади.

Однак кореспондент "Радіо Свобода" на Балканах Юлія Петровська не вірить у такий сценарій: у чорногірського прем'єра, режим якого вже майже 30 років при владі, все ж не було потреби вигадувати такі складні ходи, щоб повністю дискредитувати російський вектор політики країни. "Це дуже складна і непотрібна конструкція", — сказала Петровська "Апострофу". Не в останню чергу тому, що в суспільстві зберігаються симпатії до РФ.

Не впевнена вона і в причетності Росії, оскільки не готовий обвинувальний висновок, і ніхто поки не чув розмови, не бачив листи, на яких ґрунтуються звинувачення прокурора Катніча. "Ми повинні розуміти, що мова йде про дуже складну справу, яка має серйозну політичну складову і по-різному сприймається в самому чорногорському суспільстві. У нас немає достатньої інформації та аргументів", — пояснила журналіст. Вона додала, що навряд чи коли-небудь буде точна інформація про організаторів невдалого путчу: "Навіть якщо чорногорське розслідування встановить чітку ієрархію цих російських громадян і їх зв'язок з російськими державними структурами, Росія просто ніколи офіційно не визнає, як це відбувається на Сході України".

Фахівець з Балкан, аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Віталій Мартинюк визнав, що поки не можна з упевненістю говорити про причетність російських держструктур. З іншого боку, він не знайшов іншого пояснення діям двох громадян РФ, які приїхали на Балкани брати участь у госперевороті, що вимагало багато грошей і часу. "Звичайно, просто так вони не приїхали цим займатися", — сказав він у коментарі нашому виданню.

Перешкодити вступу в НАТО

У прокуратурі вважають, що єдиною метою перевороту було перешкодити вступу цієї балканської країни в НАТО. Подгориця потребує ратифікації Протоколу про вступ парламентами чотирьох країн Північноатлантичного альянсу, в тому числі США. Частина опозиції, яка виступає проти членства Чорногорії в НАТО, наполягає на проведенні референдуму, який міг стати єдиним способом зупинити інтеграцію країни в Альянс. Опозиція хоче провести голосування 24 березня, в річницю бомбардування сербських і чорногорських земель (тоді — югославських) силами НАТО. Але і ця перспектива примарна, оскільки коаліція сформована з прихильників членства, і депутати навряд чи допустять проведення такого референдуму. Та й не всі опозиційні політсили в Чорногорії проти членства. Співрозмовники "Апострофа" висловили великі сумніви в тому, що референдум відбудеться. У будь-якому випадку останнє опитування показало підтримку вступу в НАТО серед чорногорців на рівні 45,9%, тоді як проти висловилися 38,4%.

Петровська вказує на крихкість правлячої коаліції, яка має незначну перевагу в парламенті. А те, що опозиція не визнає парламент, очевидним чином підриває легітимність його рішень, у тому числі про членство в НАТО. Тим не менш вона вважає вступ Чорногорії до НАТО незворотним: процес можна ускладнити або затягнути, але завадити йому не вдасться. "У Росії на цей момент немає можливості зупинити вступ Чорногорії до НАТО — це процес підійшов до кінця. Це пізно робити", — переконана журналіст. Кремль серйозно звернув свою увагу на цю країну і її прагнення стати частиною Альянсу лише після погіршення відносин Москви із західним світом в 2014 році.

"Росія не приховувала на всіх можливих рівнях зацікавленість, щоб до влади прийшли інші політичні сили", — продовжила Петровська. І якщо російський план повалити систему Джукановіча дійсно існував, за її словами, він був "вершиною наївності і непрофесіоналізму", оскільки в регіоні діють західні спецслужби.

З нею погоджується і Мартинюк: якби сценарій з переворотом спрацював, це могло дестабілізувати Чорногорію і призупинити процес інтеграції в НАТО, але зовсім скасувати його могла лише повна зміна влади в країні — "вкрай нереальний сценарій".

Незважаючи на це, і в майбутньому не варто виключати спроби Кремля підірвати внутрішньополітичну ситуацію в Чорногорії. "РФ все-таки намагається йти до кінця, навіть коли очевидно, що важко буде досягти цілей, — вважає балканіст. — Тому росіяни і не залишили осторонь спроби дестабілізувати Чорногорію — просто щоб, скажімо, покарати цю країну. Так що в майбутньому можуть бути акції протесту або щось інше. Можна чекати всього".

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде