RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори у Польщі: який результат влаштує Україну

13 жовтня поляки обиратимуть новий Сейм

13 жовтня поляки обиратимуть новий Сейм Фото: Getty Images

У неділю, 13 жовтня, в Польщі відбудуться парламентські вибори. Практична відсутність новин та скандалів, пов’язаних із ходом виборчої кампанії у нашого сусіда, є повною протилежністю того, наскільки наелектризованим та почасти екстремальним буває політичне життя в Україні. Втім, чесні та демократичні вибори завжди несуть в собі ймовірність несподіваних поворотів, а цивілізована політична боротьба не стає менш гострою. "Апостроф" проаналізував передвиборчі рейтинги польських політсил та їх агітаційних кампаній з метою дізнатися обриси політичного майбутнього Польщі та того, що воно принесе Україні.

Чи збере ПіС монобільшість

На перший погляд, рейтинги чинної правлячої польської партії "Право і справедливість" (PiS) забезпечують їй дуже впевнену позицію лідера. PiS готові підтримати 45% виборців, тоді як їх головних опозиціонерів - "Громадянську коаліцію" - лише близько 27%. Також до польського парламенту практично гарантовано потрапляє об’єднання лівих сил "Лівиця" з рейтингом у 14% та "Польська коаліція" - блок Селянської партії (яку в Польщі часто називають "кавун", бо колір партійної символіки зелений, але більшість учасників партії є колишніми комуністами) та популістичної партії Kukiz'15, заснованої рокером Павелом Кукізом - яка мають рейтинг підтримки в 7%. На межі подолання 5-відсоткового бар’єру також перебуває праворадикальна "Конфедерація" з рейтингом в 4,7%.

Чому ж значний рейтинг PiS не дає однозначної впевненості у їх розгромній перемозі на виборах? Справа у явці виборців. Як свідчить опитування IBRiS_PL, прихильники найбільш рейтингової політсили демонструють низьку готовність йти на виборчі дільниці в неділю - лише 64%. В той же ж час підтримати "Польську коаліцію" прийдуть 89% їх прихильників, а "Лівицю" - всі 100%. Втім, навіть при найбільш негативному варіанті для "Права і Справедливості", "Громадянській Платформі" та "Лівиці" не стане голосів для формування коаліції. А от до правлячої партії готові приєднатися "Польська коаліція" та "Конфедерація".

Таким чином, вибори в Польщі вирішать, чи матиме PiS сильну монобільшість, чи буде слабшою позиція члена коаліції.

"Після чотирьох років влади партії PiS - це дуже очікуваний результат. Тому найімовірніше, результат виборів не визначатиме, чи буде продовжуватися поточний політичний курс Польщі, а покаже, наскільки радикальним він буде", - охарактеризувала ситуацію Марія Скора, очільник програми дослідження міжнародних відносин Das Progressive Zentrum.

“Майже напевне можна сказати, що PiS матимуть за результатами виборів найбільшу фракцію, але далеко не ясно, чи збережуть вони загальну більшість. Якщо правляча партія забезпечить собі другий термін, вона закріпить та розвине свою програму реформ, тоді як будь-який альтернативний коаліційний уряд, ймовірно, буде слабким та нестабільним", - вважає Алекс Щебряк, професор політики та сучасних європейських студій Університету Сассекса.

Подарунки від Трампа та Зеленського

Сильні позиції PiS на майбутніх виборах багато в чому продиктовані потужним "соціальним пакетом": скасування підвищеного пенсійного віку і податку на прибуток для молоді, щорічна "тринадцята" пенсія. У своїй агітації PiS активно апелює до успішно виконаних соціально-економічних обіцянок кампанії 2019 року. Але не менш важливу, а то й провідну роль в успішній кампанії правлячої партії відіграють її успіхи на зовнішній арені. Тут колегам з PiS дуже "підсобив" Дональд Трамп двома своїми рішеннями - широко розтиражованим розширенням військового контингенту США в Польщі, яке раніше аналізував "Апостроф", та довгоочікуваним скасуванням віз для поляків.

Така щедрість американського президента не виникла на порожньому місці.

"В очах Трампа поляки є ідеальним союзником, котрий витрачає 2% ВВП на оборону та підтримує зовнішньополітичні ініціативи США. І тому йому не важко зробити дуже корисний подарунок для правлячої в Польщі партії "Право і Справедливість" перед виборами", - пояснив "Апострофу" заступник директора Інституту Світової Політики Микола Бєлєсков.

Також до певної міри підіграв PiS і українських президент Володимир Зеленський, анонсувавши довгоочікувану поступку на історичному фронті - скасування мораторію на ексгумацію польських поховань в Україні.

Зеленський анонсував довгоочікувану поступку в історичному фронті Фото: president.gov.ua

Довгоочікуваний прорив у дещо охололих взаєминах з Україною, підписання тристороннього меморандуму про енергетичну безпеку між Вашингтоном, Варшавою та Києвом та щедрі обіцянки економічних преференцій від США - підсумки масштабного відзначення 80-ї річниці початку Другої світової війни у Варшаві якнайкраще посприяли агітаційній кампанії "Права і Справедливості". В той час як правляча партія будувала кампанію навколо конкретних успіхів, їх опоненти з "Громадянської Платформи" апелювали до абстрактних речей ("загрози демократії"), що й мало за собою цілком очікувані наслідки.

Антиукраїнські голоси в списках прохідних партій

Для України результати виборів в Польщі ніяких особливих ризиків не несуть. З нині правлячою партією "Право і Справедливість" нова українська влада наче налагодила діалог. А головна опозиційна сила "Громадянська коаліція" вирізняється навіть більш м’якою та прихильною до України політикою, неодноразово критикувавши PiS за конфліктну позицію щодо "історичних протиріч" з Україною.

А от від менших політичних сил цілком можна очікувати неприємних сюрпризів. Якщо Селянська партія давно відома своєю ідеологічною аморфністю, то їх партнер по блоку Kukiz'15 відповідальний за скандальний закон про Польський Інститут Національної пам’яті, що прирівнював УПА до нацистського режиму, який, на щастя, заблокував Конституційний суд Польщі. А від представників "Конфедерації" дуже часто можна чути про "загрози українських біженців". Також існують свідчення про зв’язки Kukiz'15 та "Конфедерації" з особами, відповідальними за розпалювання польсько-української ворожнечі та, навіть, про підтримку з боку "руки Кремля".

Саме тому для нас був би оптимальним варіант, коли PiS матиме достатньо голосів для монопартійної більшості. Адже тоді вони не залежатимуть від подекуди антиукраїнських позицій "Польської коаліції", а "Конфедерація" з її погрозами взагалі залишиться за прохідним бар’єром.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде