RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий парламент для Британії: що тепер буде з Brexit та Шотландією

Вибори зміцнили владу Бориса Джонсона

Вибори зміцнили владу Бориса Джонсона Фото: Getty Images

У Великій Британії відбулися позачергові вибори до Парламенту. Британський уряд на чолі з Борисом Джонсоном був вимушений піти на вибори через неспроможність ухвалити угоду щодо Brexit (виходу Британії з Європейського Союзу). Як результат виборів вплине на Брексіт та майбутнє територіальної єдності Сполученого Королівства, - у матеріалі "Апострофа".

Хто переміг на виборах

Партія консерваторів на чолі з чинним прем’єром Борисом Джонсоном отримала більш ніж впевнену перемогу. Вони матимуть 361 місце в парламенті, в той час як для формування більшості необхідно всього 326 депутатів. Також успішним результат виборів можуть вважати шотландці, чия Національна партія наростила представництво в Парламенті до 48 депутатів, що на 13 більше, ніж в минулому скликанні.

А от лейбористська партія на чолі з одіозним "другом Путіна" та соціалістом Джеремі Корбіном втратила 59 місць і має всього 203 депутати. Також до парламенту пройшли Ліберально-демократична партія (11 депутатів) та партія "зелених" (1 мандат).

Що буде з Брексітом

Головною причиною дострокових виборів до парламенту Великої Британії стала неспроможність минулого скликання ратифікувати угоду між Британією та ЄС щодо Брексіту. Адже ситуативний союз як принципових противників Брексіту, так і прихильників його "жорсткого" варіанту неодноразово не давав провести через парламент хоч якусь компромісну угоду.

Тепер ситуація значно сприятливіша для прихильників компромісу з ЄС. Лейбористи втрачають вплив на ситуацію, а прихильники жорсткого виходу з ЄС з "Партії Брексіту" Найджела Фараджа узгодили виставлення кандидатів по округах з консерваторами, натомість не отримали жодного місця в парламенті.

Отже, за підсумками виборів Борис Джонсон отримує всі можливості, щоб добитися схвалення угоди про вихід з ЄС до встановленого Євросоюзом дедлайну в січні 2020 року.

Самостійність Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу

Напередодні виборів від першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен звучали заяви про необхідність повторного референдуму про незалежність Шотландії.

Також на порядок денний стали питання майбуття Північної Ірландії та Уельсу. Консерватори набагато більш схильні ігнорувати та відкидати претензії "національних окраїн" на самостійність, аніж лейбористи. До того ж, впевнена консервативна більшість знижує вплив Шотландської Національної партії на формування політики Об’єднаного Королівства.

Тож, питання відносин між суб’єктами Сполученого Королівства найімовірніше буде вирішуватися поза парламентом, в якому позиції національних партій, попри формальний електоральний успіх шотландців, дуже знизилися. Шотландцям доведеться боротися за право провести законний референдум, як і валлійцям. А проблема статусу Північної Ірландії, відповідно до угоди з ЄС, відкладається на 4-річний перехідний період.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде