RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Провал з наркотиками: кого принесе в жертву Путін

Дмитро Орєшкін вважає, що у справі Голунова не обійшлося без втручання Кремля

Дмитро Орєшкін вважає, що у справі Голунова не обійшлося без втручання Кремля Фото: meduza.io

12 червня - в День Росії - у Москві відбувся марш проти сфабрикованих силовиками справ. Акція була спрямована на підтримку жертв поліцейського свавілля - опозиційних журналістів або правозахисників. Поліція ж жорстко затримувала багатьох учасників маршу. Серед тих, хто опинився в автозаках - російський блогер і політик Олексій Навальний, журналісти видань "Медуза", "Дождь", "Ехо Москви", Der Spiegel, а також працівники лояльних до російської влади "Комерсанта" і "Лента.ру". Всього затримали понад 400 осіб.

Акція відбулась після затримання кореспондента "Медузи" Івана Голунова, якому поліцейські підкинули 5 грам кокаїну і звинувачували у замаху на збут наркотиків. Але 11 червня справу Голунова було закрито за недоведеністю злочину. На думку російського політолога Дмитра Орєшкіна, ситуація склалася так, тому що вертикаль влади в Росії пронизана мафією, яка має контроль над силовиками. Але епізод з Іваном похитнув ситуацію, що склалася, заявив Орєшкін "Апострофу".

Те, що сталося з Іваном - це якась мафіозна структура "середньої руки" доручила справу своїм ручним "ментам". Іван знайшов на них занадто багато небезпечного матеріалу. Ситуація зав'язана на людях з мерії. Для заняття похоронним бізнесом великого розуму не треба (Іван Голунов готував матеріал про ринок ритуальних послуг у Москві, - "Апостроф"). Важливо "віджати" конкурентів, взяти все під монопольний контроль. А адже повз кладовища люди не пройдуть - вони кожен день когось ховають. Ну і далі починаєш стригти купони. Це справа бандитів середнього рівня, які взаємодіють з чиновниками середнього рівня. І цих чиновників буде вигідно здати, щоб продемонструвати боротьбу з корупцією.

Дивіться: Фото дня: як "пакують" бабусь в Росії

Те, що відбулося з Іваном Голуновим, свідчить, що є вертикаль, яка зацікавлена у знищенні критиків. І є методи, якими ця вертикаль діє. Буквально днями в Чечні звільнили правозахисника Оюба Тітієва, якого теж посадили за підкинуті йому наркотики.

Але, по-перше, ситуація з Іваном сталася в Москві - це не Чечня, і тут є ресурси для опору. По-друге, ситуація сталася як ніколи нахабно і відкрито - людині просто підкинули наркотики, навіть не подбавши про якусь більш-менш правдоподібну легенду. І це теж всіх обурило. По-третє, Москва виявилася здатною протидіяти таким методам, на відміну від Чечні.

Медики, які обстежили Івана, зафіксували на ньому удари, подряпини, хоча силовики давали ясно зрозуміти, що ці удари фіксувати не треба. Друге - експерти, які досліджували змиви з рук і відбитки пальців, не знайшли в організмі Івана і на його руках слідів наркотиків, а на пакетиках з наркотиками не знайшли відбитків його пальців. Це теж випадає із системи вертикального дії, де тобі скажуть, що треба знайти - і ти підпишеш протокол.

Більш того, у Москві знайшлася система цехової журналістської солідарності. Багато видань, не обов'язково дружні до "Медузи", виступили проти. По-перше, вони зрозуміли, що сьогодні Іван, а завтра буде Петро. А по-друге, господарі цих видань - олігархи - розуміють, що путінські силовики беруть на себе занадто багато. І якщо не чинити їм опір, то вони тиснутимуть й надалі. І почалася реакція протидії, при чому досить організована: три найбільших газети вийшли з протестним заголовком - Комерсант, РБК і "Ведомости" - "Я/Ми Іван Голунов". Мені здається очевидним, що три великих видання, не погодивши свою позицію з власниками, не ризикнули б. Це означає, що три олігархи були в курсі. Вони акуратно зважили ризики - акуратно зв'язалися з ключовими персонами в Кремлі, які дали їм відмашку. І вже це означає, що мафію середнього рівня, яка дозволила собі робити не по чину, покарають.

meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1
meduza.io
1 / 1

Новизна, мабуть, у тому, що система вперше зустріла більш-менш скоординований опір. І нагорі виникла певне розгубленість, тому що з Москвою сваритися не хочеться, але й дозволити їй вести себе занадто незалежно теж не хочеться. Зараз поліцейське управління південно-західного округу перебуває в паніці, тому що їх почали перевіряти свої ж начальники. Просто грубо спрацювали - звикли, що їм все сходить з рук, а не зійшло. І Кремль намагається вирішити цю ситуацію.

Напевно, принесуть в жертву кілька генералів - і на цьому все. Хоча це цікаво - якщо підкинули наркотики, значить вони звідкись взялися. Це можна пояснювати якоюсь провокаційною грою з наркодилером. Тоді повинні залишитися документи, де і хто їх взяв, щоб підкинути. Якщо документів немає, значить вони були в кишені поліцейських. Значить, у поліції є невраховані запаси наркотиків. І ті, хто почав цю справу, абсолютно не раді, тому що пішов такий шум по Москві і по Росії, що доведеться когось звільняти. Посадити - не посадять, щоб не склалася думка, що від влади можна чогось домогтися. Але на гальмах не спускатимуть. І це робиться, звичайно, з подачі Кремля - інакше олігархи сиділи б як зайчики і не поворухнулися б.

Івана відпустили, тому що нагорі дали відмашку. У Росії правозахисна система за своєю ініціативою так просто нікого не відпустить. Тобто переміг розумний початок вертикалі. Вирішили випустити і не створювати на порожньому місці тусовку. Тепер важливо, чи надійде сигнал спускати ситуацію на гальмах, розслідувати, звідки з'явилися наркотики, хто це зробив. Але рішення не свідчить про слабкість Кремля. Звичайно, хотілося б думати, що Кремль ослаб. Це свідчить про те, що локальна сутичка силовиків і раціональних менеджерів закінчилася перемогою останніх. Це означає, що Володимир Путін вирішив, що силовики занадто посилилися і треба підтримати їх ворогів. Тобто система стримувань і противаг продовжує працювати. "Ментів", які настільки знахабніли, що шиють справу без всяких підстав, покарають - але нічого не зміниться.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію