RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін проводить кардинальні зміни в Росії: що сталося

Президент РФ вирішив всіх здивувати

Президент РФ вирішив всіх здивувати Фото: Getty images

Від рядового звернення Путіна до Федеральних Зборів ніхто не чекав нічого особливого. Але президент РФ вирішив всіх здивувати, анонсувавши цілий ворох змін до російської конституції. Не встигли після виступу Путіна вимкнути мікрофон, як російський уряд на чолі з Дмитром Мєдвєдєвим подав у відставку. "Апостроф" спробував приборкати вал новин з РФ з метою розібратися, що ж відбулося насправді.

Нова конституція для Росії

Поки увесь світ чекає на омріяний "транзит-2024", Путін вирішив не тягнути і перехопити ініціативу. Російський президент в промові анонсував низку змін до головного закону, основна ідея яких — обмеження повноважень президента на користь Держдуми.

Якщо зміни приймуть на референдумі (а їх приймуть), то президентом тепер можна буде бути лише дві каденції. Крім того, для висування кандидатом необхідно буде проживати в Росії не менше 25 років (зараз 10), а також не мати навіть в минулому громадянства чи дозволу на проживання у інших державах.

Володимир Путін і Дмитро МєдвєдєвФото: Getty images

Також Путін у своєму посланні запропонував наділити Держдуму правом призначати прем'єр-міністра і, за його пропозицією, членів уряду. Президент, на думку Путіна, не зможе відхиляти кандидатури, але в разі чого - зможе звільняти очільника уряду із займаної посади. Глава держави залишиться верховним головнокомандувачем і керівником Збройних Сил. Але для призначення керівників силового блоку потрібні будуть консультації з Радою Федерації по керівникам армії і силового блоку. Сенатори отримають право прибирати з посади суддів Конституційного і Верховного судів за поданням президента. На всіх вищих чиновників будуть діяти такі ж вимоги відсутності другого громадянства, як і для президента. Крім того, суттєво зростуть повноваження губернаторів.

А ще Путін висловив вкрай одіозну вимогу - Конституція РФ повинна превалювати над вимогами міжнародного права.

Відповідно до конституційного проекту Путіна, низку повноважень отримає і Рада Федерації, ставши повноцінним конституційним органом, а Конституційний Суд нарешті зможе хоч на щось впливати.

Мєдвєдєва і Кадирова у відставку

Виступ Путіна із закликом до змін отримав негайну реакцію з боку уряду РФ. Прем’єр Мєдвєдєв припустив, що найкращою зміною буде зміна уряду, і навіть не попередивши міністрів, оголосив, що увесь уряд йде у відставку. Тим не менш, втрачати такого цінного "кадра" Путін не схотів, а тому після зустрічі великодушно запропонував Мєдвєдєву посаду заступника голови Ради безпеки. Але це справа недалекого майбутнього — допоки не буде сформований новий уряд, чинний буде діяти в статусі "виконувачів обов’язків".

Рамзан Кадиров пішов у відставку... тимчасовоФото: unian

Таку, без перебільшення, блискавичну відставку, яка вже встигла обвалити курс рубля, Мєдвєдєв обґрунтував якраз оголошеними змінами до конституції, які, за його словами, "внесуть суттєві зміни не тільки в низку статей конституції, а й в цілому в баланс влади".

І буквально за годину після заяви Мєдвєдєва стало відомо ім'я нового прем'єр-міністра РФ. Ним стане глава Федеральної податкової системи РФ Михайло Мішустін. Його кандидатуру запропонував... звичайно, Путін.

Рішення Мєдвєдєва стало не єдиною резонансною відставкою цього дні. Випадково чи ні, але також сьогодні стало відомо про "тимчасове" складання повноважень одіозним очільником Чечні Рамзаном Кадировим. Що характерно, написана його заява ще 13 січня, але до сьогодні про неї не було відомо.

Транзит від Путіна до Путіна

Хвиля конституційних "ініціатив" Путіна та відставки топ-чиновників РФ свідчать про одне — процес "транзиту" влади в Росії розпочався. І відбудеться цей транзит від Путіна до Путіна. Адже обмеження повноважень президента на користь уряду, парламенту та Ради Федерації, а також унеможливлення доступу до цієї посади всім, у кого є друге громадянство — а це левова частка російських еліт - може свідчити лише про одне. Президент стане символічною фігурою, а влада і далі залишатиметься в руках Путіна, який займатиме чи то пост прем’єра, як це було з 2008 по 2012 рік, чи то ще якусь створену спеціально під нього посаду.

Без п'яти хвилин новий прем'єр-міністр Росії Михайло МішустінФото: Getty images

Поки ж у РФ розпочалася справжня політична буря, і розвиток ситуації покаже, чи вдасться Путіну провести всі свої політичні маніпуляції без втрат.

Читайте також

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови

На роздоріжжі: чи вдасться Вірменії вислизнути з російських обіймів

У Єревані публічно говорять про європейські перспективи, проте поки що далі слів справа не пішла