RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ядерний Лукашенко: кому погрожує білоруський диктатор

Через Лукашенка Путін передає привіт своєму східному товаришу

Через Лукашенка Путін передає привіт своєму східному товаришу Лукашенко вже заговорив про застосування ядерної зброї Фото: cpd.gov.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що віддасть наказ про негайне застосування ядерної зброї у разі агресії проти Білорусі. І хоча самої зброї Білорусь ще не отримала, погрози з вуст Лукашенка вже лунають. Що означають заяви білоруського диктатора і кому вони спрямовані - своїми думками в етері Апостроф TV поділився політолог Олег Саакян.

Є підозра, що пан Лукашенко хоче завершення війни якомога швидше і саме тому долучився до трясіння ядерною боєголовкою. Цим самим він хоче допомогти Україні отримати ракети ATACMS якомога швидше. Бо розміщення "атакамсів" по периметру білоруського кордону дає змогу знищити будь-який ядерний потенціал, який може бути розміщений на території Білорусі. У випадку, якщо вони захочуть його застосувати, то навіть не встигнуть. Тому що ядерна зброя відслідковується завжди і весь час.

Читайте: Коли Росія почне розміщення ядерної зброї в Білорусі: Путін назвав термін

Лукашенко чудово розуміє, що погрожувати ядерною зброєю - це одне, а застосувати її - абсолютно інше. І поки він телефонуватиме путіну з проханням застосувати ядерну зброю, то спостерігатиме як її буде знищено на території Білорусі. Тому зараз це намагання підіграти путіну і відіграти свою партію у какофонії під назвою "полякати всіх ядерною боєголовкою". Але треба розуміти, що після підриву росіянами Каховської ГЕС страшність і гучність цієї какофонії значно знизилась. Тому що з одного боку, єдині носії тактичної ядерної зброї, які рф вважала невразливими для України - Кинджали і Іскандери - виявилися дуже навіть вразливими для українських систем ППО, а з іншого, масштабна техногенна катастрофа не зломила дух українців і не похитнула коаліції щодо підтримки України на Заході.

Крім того, вустами Лукашенка підвищується шантаж Пекіна, оскільки росія зараз фактично і на пекінському напрямку піднімає ставки. Адже розміщення ядерної зброї на території Білорусі є кроком не в піку Заходу чи Україні. Це все гра проти Китаю. Зараз путін робить дражливий крок, піднімає ставки. Оскільки Китай не готовий системно допомагати росії і постачати Москві зброю, то путін намагається бути певною проблемою для Пекіну. Тим паче, що ціла низка публічних і непублічних проявів говорить про те, що Китай в цілому переглянув свою стратегію поведінки відносин з рф. Так, вони залишаються стратегічними партнерами у протистоянні з Заходом, але при цьому Китай навідріз відмовився від планів військово-політичного співробіництва і насамперед військового союзу з росією. Проаналізувавши можливості і воєнні потуги росії, Китай швидко згорнув всі інтеграційні процеси. Тобто на сьогоднішній день Китай дистанціюється від росії в усьому, де можуть бути додаткові ризики і відповідальність для Китаю. Водночас Пекін буде намагатися максимально використовувати росію для того, щоб отримати вигоди. Путіну це не подобається, тому він і піднімає ставки, намагаючись торгуватися з Пекіном.

Читайте: Скільки боєприпасів Росія отримала від Білорусі: названо неймовірну цифру

Ще один аспект розмов про ядерну зброю - це контрнаступ України. Так, з одного боку промова Лукашенка апелює і до ситуації на фронті. Але ж розмови про це ведуться не один місяць. Та й щодо подій на фронті - результат ми побачимо щонайменше за місяць-два. Коли буде зрозуміло, наскільки розвинувся чи не розвинувся наш наступ.

Тому поки що зарано говорити, наслідок це нашої операції чи ні. Але це точно крок відчаю. Щоправда, якщо спочатку шантажування ядерною зброєю викликало жах у світі, то сьогодні вже просто викликає роздратування. І це вчергове показує, що росія не здатна воювати конвенційною зброєю, тобто вони розуміють, що програють війну, не застосовуючи ядерну зброю. Бо навіть якщо ми говоримо про зброю масового враження, то росія вже її застосовувала, наприклад, ті ж заборонені фосфорні снаряди.

Читайте: ЗСУ знають, де скринька зі смертю Кощія: астролог назвав подію, яка вб’є Путіна

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію