RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна в Ізраїлі: як Росія руками Ірану добиває світову безпеку

Іран та Росія розхитують Близький Схід

Іран та Росія розхитують Близький Схід Сили оборони Ізраїлю ведуть бої проти терористів ХАМАС Фото: Times of Israel

У суботу, 7 жовтня, коли в Ізраїлі проводився Шміні Ацерет, окреме одноденне свято, яке йде одразу після семиденного свята Суккот - країну жорстоко атакували терористи ХАМАС з Сектору Гази. За офіційними даними, станом на 11 ранку 8 жовтня кількість загиблих зросла до понад 350 осіб, а поранених - майже 2000 людей. Терористи розстрілювали мирних жителів, як це робили московити у лютому 2022 року під Києвом, грабували будинки, також багато людей взято у заручники. Опівдні суботи ізраїльський прем'єр Нетаньягу заявив, що країна у стані війни, яку буде завершено тоді, коли на території Ізраїлю не залишиться жодного живого терориста, а Сектор Газа дорого заплатить за ці жахливі злочини. Чому саме 7 жовтня почалася ця війна, яка роль в ній Ірану та Росії та які її наслідки для України - в етері Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи", кандидат політичних наук, член Громадської ради при МЗС України Тарас Жовтенко.

Російський слід

Те, що ми побачили насправді, хоч ці паралелі не є очевидними, але це є прямі наслідки російської збройної агресії проти України і того, що ця агресія триває вже другий рік. Бо навіть суто з тих картин, які ми побачили під час суботньої атаки ХАМАСу на Ізраїль - можна було побачити чіткі паралелі з 24 лютого 2022 року. Це точно та сама тактика. Це просто просто калька російського підходу, того гібридного масованого, полномасштабного нападу, до якого росія вдалася на початку повномасштабного вторгнення на Україну.

Дивіться: "Хезболла" відкрила другий фронт: фото, відео та нові подробиці війни Ізраїлю з ХАМАС

Це ті самі масовані ракетні обстріли з ураженням ключових цілей інфраструктурних, військових об'єктів. І, водночас це відволікаючий удар, щоб дозволити чисельним, але високомобільним, скажімо так, легкоозброєним піхотним підрозділам просунутися вглиб території країни.

Фактично це те саме, що ми побачили на початку російської збройної агресії проти України - ту саму тактику застосував ХАМАС проти Ізраїлю.

Враховуючи те, що за ХАМАСом стоїть Іран як стратегічний союзник цього руху, який водночас, є стратегічним союзником нинішньої російської диктатури, яка розв'язала війну проти України - абсолютно чітко можна припустити, що російський досвід зацікавив іранських генералів. Іран досить детально вивчив те, як починалася російська агресія проти України. І в тій чи іншій формі Іран просто не міг не використати той досвід тут вже просто руками своїх союзників - ХАМАСу.

І інший момент, який теж важливо відмітити, це те, що ХАМАС та його іранські союзники дуже вдало обрали час для того, щоб можна було розпочати і здійснити таку операцію. Насправді, впродовж останніх тижнів і, навіть, місяців Ізраїль, на жаль, практично повністю був поглинений внутрішньою кризою, яка була пов'язана із певними діями уряду Беньяміна Нетаньягу. І, на превеликий жаль, в це внутрішнє протистояння всередині Ізраїлю було втягнуте не тільки суспільство, яке було розколоте фактично, але й, зокрема, і ізраїльські правоохоронні органи, спецслужби і військові - Сили оборони Ізраїлю. Тобто фактично, весь безпековий апарат Ізраїлю був паралізований через цю кризу.

Дивіться: Одна з цілей - будівля МВС: кадри нічних ударів ізраїльської армії по Газі

І, зрозуміло, що ХАМАС і його іранські союзники просто не могли не скористатися цією внутрішньою слабкістю і використали по максимуму той російський досвід, який був доступний іранському військовому керівництву. І, зрештою, ми побачили те, що сталося. І це теж прямий наслідок того, що російська агресія проти України триває, а путінський режим не був покараний максимально жорстко і швидко.

Зрештою, це дає і іншим диктатурам, по-перше, час для того, щоб підготувати власні агресивні плани. По-друге, дає досвід, здобутий росіянами на полі бою - що треба робити, чого не треба робити, що буде мати успіх, що ні. По-третє, - це переконує і інші диктатури в тому, що відповідь колективного Заходу буде такою ж довготривалою і це не може не впливати на плани цих агресивний диктатур. І от перший дзвіночок - це агресія ХАМАСу, за яким стоїть Іран, проти Ізраїлю.

Чи дотична до цих подій росія, чи вигідно їй це? Безумовно, так. Бо ж путінський режим декларує, що насправді війна росіян проти українців, це в розумінні кремлівських еліт - перехід до нового "світопорядку" і, відповідно, це має бути глобальний процес. І для того, що показати глобальність цього процесу, таких конфліктів і воєн має бути більше. І тому з кожною новою агресією, яку розв'язує диктатура, вона так чи інакше пов'язана з рф. Відповідно росіяни отримують додаткове підтвердження того, що це не одні вони настільки агресивні і неадекватні, а, як вони кажуть, початок переходу від старого світового порядку до нового світового порядку. І російський фюрер от виступав на Валдаї днями, і він саме про це говорив, що "мы с вами строители нового мира", звертаючись до своєї аудиторії. Тобто фактично, ми чудово розуміємо, що стратегічно це входить в сферу інтересів рф.

Полігон для Ірану

Розуміючи двосторонні зв'язки з Іраном, абсолютно можна було розраховувати. що Москва буде підштовхувати Тегеран до таких речей. І зрештою ми бачили, що Іран до певної мірі готувався до цих моментів, використовуючи співпрацю з росією. Наприклад, Іран почав поступово переносити підприємства - частину свого ВПК - на територію рф. Коли там була досягнута домовленість про те, що частина виробничих ліній із крупногабаритного збирання "шахедів" буде перенесена на територію росії, це фактично була для Ірану страховка того, що ці підприємства будуть захищені від ударів ізраїльської авіації. Тому, що дуже важко собі уявити, що ізраїльські ВПС наносили удари по території рф. Тепер ці підприємства будуть працювати в росії і на російські інтереси - на російську армію, і на іранські інтереси - так само для того, щоб озброювати і іранські армію і той же ХАМАС.

Дивіться: "Ваша сестра в пеклі": з'явилося моторошне відео з ізраїльською сім'єю, узятою ХАМАС у заручники

Так само, мосоване використання терористами ХАМАС балістичних ракет, очевидно іранського виробництва - це тест для самого Ірану, наскільки ці ракети працюють чи не працюють проти такої системи, як "Залізний купол" в Ізраїлі. І так само це наступний крок до тіснішої співпраці з рф. Тому що після такої апробації і іранцям, і росіянам стане більш зрозуміло, чи треба налагоджувати поставку цих ракет з Ірану в росію, і який ефект вони мають на полі бою.

Реакція Заходу

Якщо говорити про реакцію Вашингтону - вона насамперед продиктована тим, що Ізраїль, з одного боку, має статус основного союзника США поза межами НАТО і відповідно в цьому статусі він має право претендувати на на таку специфічну і особливу безпекову допомогу з боку Сполучених Штатів.

З іншого боку, ми розуміємо, що двосторонні, особливо безпекові відносини між Ізраїлем та США ґрунтуються на дуже багатьох спільних історичних моментах того, як американська зброя в багатьох ситуаціях допомагала ізраїльтянам від нападу своїх агресивних сусідів.

І, зрештою, як американська зброя допомогла ізраїльському ВПК налагодити спільні виробництва. Насправді, той самий "Залізний купол" - це спільна розробка ізраїльтян з американцями. І власне заяви із Вашингтону в дусі стратегічного безпекового партнерства між США та Ізраїлем.

Читайте: Армія розслабилась: в Ізраїлі пояснили, чому прогавили підготовку ХАМАС до нападу

Тобто у Вашингтоні, очевидно, немає сумнівів у тому, що Сили оборони Ізраїлю мають достатньо ресурсів для того, щоб відбити цей напад.

Інший момент, що внутрішня готовність і стабільність Ізраїлю були підірвані в силу особливих процесів, про які ми вже згадували. І до певної мірі Ізраїль потребує підтримки Сполучених Штатів, тому що дуже багато ізраїльських збройних систем є продуктом спільного виробництва з США. На прикладі того ж "Залізного купола" - всі ракети-перехоплювачі, які Ізраїль використовує в цій системі, виробляються за американські гроші і, відповідно, Ізраїль не тратить жодного цента на їх виробництво. Фактично всі ці витрати покривають США. Тому заява міністра оборони США Остіна звучить у цьому ключі.

Зрештою, європейці чудово розуміють, що Ізраїль - це насамперед стратегічний союзник США. І це відповідальність американців - підтримати свого союзника.

Вплив на Україну

Тут дуже цікава ситуація. З одного боку, якогось безпосереднього і критичного впливу з точки зори ресурсів для допомоги Ізраїлю та Україні - насправді немає. Тому якщо говорити про лінію допомоги з боку Вашингтона Ізраїлю, то то скоріше за все буде йтися про боєприпаси - ракети, снаряди інші види боєприпасів - які стоять на озброєнні у Армії оборони Ізраїлю.

А от з Україною трошки інша історія. Адже ми потребуємо і боєприпасів, і додаткової західної техніки, зокрема систем американського виробництва з запчастинами і дуже багатьма супутніми матеріалами, які будуть дозволяти нам експлуатувати цю техніку в бойових умовах. Це питання іншого порядку.

Насправді, ми бачимо те .що США будуть змушені якусь певну частину ресурсу витратити на підтримку своїх союзників в Ізраїлі - але це не матиме критичного впливу на ту підтримку, яку Сполучені Штати надають нам або європейським союзникам.

Тобто, це інший трек. І він ще більше полегшується тим, що Ізраїль в дуже багатьох моментах покладається на власні військові розробки. Той же "Залізний купол". танки "Меркава". Фактично Ізраїль забезпечений власним ресурсом, який просто потребує додаткової підтримки - розхідних матеріалів з боку США.

Читайте: "Смерть Ізраїлю і Америці": в Ірані зробили скандальну заяву про війну

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС