RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи виявили на підлозі будинку "слід з минулого", якому 1,5 тис. років: фото

У Туреччині археологи виявили будинок, якому за попередніми оцінками близько 1500 років. Стіни прикрашені розписами, а на теракотовій плитці було виявлено відбиток лапи щеняти.

Про це повідомляє Dailymail.

Вчені припускають, що будинок належав людям, які так чи інакше були пов'язані з військовою справою. Під час презентації знахідки, колишній куратор Гарвардського художнього музею Галлар Маркес, розповів, що на плитках були виявлені не тільки відбитки лап щеняти, але і в одному місці знайшли слід від копита козла.

Швидше за все тварини пройшли по плитах в момент, коли вони сушилися. Тому що крім цих відбитків, був знайдений ще й малюнок курчати або каченяти.

"Вони були намальовані пальцем ще до випалу плитки", - зазначає Маркес.

Але не дивлячись на досить прості, а може навіть легковажні, візерунки на підлозі і стінах, в будинку явно жили не прості роботяги. Тому що в житлі виявлені п'ять мечів, які зазвичай використовували стародавні римляни. Довжина клинка більше 50 см.

Крім того, були знайдені пряжки з малюнком на військову тематику, а також унікальна свинцева печатка, які в ті часи використовували для запевнення офіційних документів. Дослідники зробили висновок, що знахідки всередині будинку і саме його розташування в центрі стародавнього міста Сарди, говорить про те, що в ньому жили представники військової або цивільної влади.

Будинком користувалися понад 200 років, а на початку 7-го століття його сильно зруйнував землетрус.

Як писав "Апостроф" раніше, у Франції археологи розкопали вражаючі місця вогнищ доісторичних часів і старовинний похоронний комплекс, де знайшли рідкісні артефакти.