RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Обовʼязок місцевої влади: Зеленський зробив жорстку заяву через трагічні події в Києві

Президент України Володимир Зеленський заявив, що всі причетні до трагічних подій у Києві, де люди загинули від російських ракет, бо не змогли потрапити до укриття, мають понести справедливе покарання.

Це у своєму традиційному вечірньому зверненні констатував президент України Володимир Зеленський, який висловив співчуття рідним і близьким тих, чиї життя забрали російські удари.

"Ми робимо максимум, щоб захистити людей. Не було такої міжнародної зустрічі, не було таких міжнародних переговорів, на яких не піднімалося б питання ППО для України. Але захист людей – це захист на всіх рівнях. Укриття мають бути доступними. Ніколи більше не має повторитися ситуація, як цієї ночі в Києві, коли люди прийшли в укриття, а укриття зачинене", - зазначив він.

Читайте: Київська влада ухвалила нове рішення про роботу укриттів: як працюватимуть бомбосховища

"Це обовʼязок представників місцевої влади – дуже конкретний обовʼязок – забезпечити наявність і доступність укриттів цілодобово. Боляче бачити недбале ставлення до цього обовʼязку. Боляче бачити втрати. І якщо обовʼязок на місцях не виконується, це прямий обовʼязок правоохоронців – притягати до відповідальності", - заявив президент.

Глава держави наголосив, що 1 червня в Україні, як і в багатьох інших країнах, відзначається День захисту дітей, але саме сьогодні держава-терорист забрала життя української дитини, обстрілювала наші міста, від Харкова до Херсона, від Києва до Донбасу.

"Але… і цей день ми використали по максимуму, щоб наблизити поразку терористів. І цей день став часом, коли ми наближаємо відповідальність Росії – кожного вбивці, кожного терориста", - пообіцяв Зеленський.

Також у Молдові на саміті Європейської політичної спільноти були дуже важливі переговори. "Президентка Молдови та Президент Франції, Премʼєр Великої Британії та Президентка Єврокомісії, Президент Румунії та Премʼєр Португалії, Премʼєр Албанії та Премʼєр Північної Македонії, Премʼєр Італії, Премʼєр Іспанії, Президент Швейцарії, Премʼєр Чехії, Президент Азербайджану, канцлер Німеччини", - перерахував Зеленський.

Відбувся й розширений формат із представниками Нідерландів, Данії, Швеції, Британії, Польщі, Бельгії, додав глава держави.

Він зазначив, що наразі готуються нові оборонні рішення для України, які стосуються ППО, авіації та просування ЗСУ на землі. "Готуємо реальний політичний зміст для саміту НАТО у Вільнюсі. Готуємо пакет гарантій безпеки для нашої держави на шляху в Альянс. Робимо все, щоб наблизити політичне рішення Євросоюзу щодо членства для України. Готуємо саміт миру на основі української формули миру", - розповів президент, подякувавши всім лідерам та країнам, які підтримують Київ за цими пунктами, адже це також підтримка реальної безпеки для всієї Європи.

"Окремо я хочу подякувати пані Урсулі фон дер Ляєн, Президентці Єврокомісії, за підтримку наших ініціатив щодо захисту наших дітей, щодо пошуку й повернення тих маленьких українців і українок, які були депортовані в Росію. Маємо їх усіх повернути, маємо зробити все можливе й неможливе, щоб дати захист усім нашим людям – по максимуму – від будь-яких російських загроз. Впевнений, що це можливо", - висловив переконання глава держави.

Окремо Зеленский подякував Президенту Мішелю, Президенту Європейської ради, який провів спеціальну безпекову сесію в межах саміту та Роберті Мецолі, голові Європейського парламенту, за ухвалене рішення щодо боєприпасів для України – за підтримку виділення додаткових 500 мільйонів євро для цього.

"Дякую всім нашим воїнам! Дякую всім, хто тренує наших воїнів! Хто допомагає нам зброєю! Хто лікує наших героїв після поранень! Дякую всім рятувальникам, усім нашим працівникам ДСНС та інших служб, які ліквідовують наслідки російських ударів! Дякую всім волонтерам, які допомагають нашим воїнам, нашим людям, нашій державі", - заявив Володимир Зеленський.

Раніше ми писали про те, що Зеленський анонсував початок просування ЗСУ.

  • Вас може зацікавити:

Смертельний удар по Києву: чому люди не мали доступу до укриття в поліклініці

Удар 1 червня по Києву: фото наслідків і заява Кличка щодо роботи укриттів

В Києві під час вибухів охорона ТРЦ не впустила людей в метро