RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

День Святого Духа: що не можна робити в перший день після Трійці

На наступний день після великого церковного свята - Трійці, 5 травня, православні українці відзначають День Святого Духа або Духів день. Воно присвячено Третій Іпостасі Триєдиного Бога.

"Апостроф" розповідає про це свято, його традиції та заборони.

Читайте також: Трійця 2023: святкові молитви, які допоможуть впоратися з труднощами

У Сіонській світлиці Єрусалиму на П'ятидесятницю, 50-й день після Великодня, зійшов на апостолів Ісуса Христа Святий Дух у формі вогняних язиків. Після цієї події апостоли почали лікувати хворих, говорити різними мовами, а також пророкувати для того, аби ходити по різним країнам та нести Слово Боже.

Традиції свята

У цей день шанують землю, дерева, трави та все зелене у природі. Також шанували русалок, водних, лугових і лісових духів, адже з цього дня починався Русальний тиждень. Русалок задобрювали, аби вони не нашкодили людям. Зокрема, залишали на березі річок, звідки виходили ці створіння, одяг, рушники та тканину.

У цей день вірили, що трави наділяються особливою силою, яка може вилікувати різні хвороби. Тому йшли компаніями збирати їх у лісах та на лугах, під час чого веселилися.

Також проводили освячення води в колодязях, які теж мали у цей період лікувальні якості. Вранці треба було вмиватися цією водою, щоб відвести хвороби та проблеми.

Крім того, існує традиція приносити у це свято до церкви березову гілочку, освячувати та вішали вдома. Вона може захистити від злих сил.

Заборони на Духів день

У цей день не можна ходити працювати у поле або город, щоб не нашкодити майбутній рослині. Також не варто шити, прати та прибирати.

Раніше ми публікували рецепти смачних страв для святкового столу на Трійцю.

  • Вас також може зацікавити:

Не можна купатися і працювати на городі: головні заборони і прикмети на Трійцю

Нехай Дух святий береже: вітання з Трійцею в картинках та віршах

З Трійцею! Гарні листівки і короткі привітання зі святом