RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

Всі новини

Лише на двох тендерах "Агенція закупівель у сфері оборони" Жумаділова "накрутила" 1,5 млрд

ДП "Агенція закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу") на чолі з Арсеном Жумаділовим, який публічно обіцяв не "закуповувати яйця по 17 грн" і збудувати "абсолютно інші закупівельні стратегії", провела два тендери на постачання харчів для ЗСУ і збільшила вартість приготування їжі на 30%. Таким чином постачальники вже за підсумками двох тендерів отримали на 1,5 млрд грн більше.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Нові закупівельні стратегії Жумаділова можуть бути націлені не на реформу системи держзакупівель, а на заробляння грошей для Агенції та обраним постачальникам.

"Не економія, як обіцяли, а подорожчання. Не конкуренція, а просування конкретних постачальників. Не прозорість, а відвертий схематоз. Звісно, що під гаслами боротьби з мафією", - заявив колишній редактор "Економічної правди" Сергій Лямець, який проаналізував нововведення.

Попри те, що Жумаділов обіцяв прозорі і рівні умови для всіх, в нових умовах до харчових тендерів сказано, що учасники повинні мати не менше 25 складських приміщень в одному кластері. Це означає, що постачальник, який відповідає всім вимогам, але не має 25 приміщень у близькості від військових та польових частин (бо не було жодних підстав їх мати), не може брати участі у конкурсі. Наявність 25 об'єктів в "кластері" може дозволити собі лише дуже великий гравець ринку.

Колишній народний депутат Борислав Береза вважає, що таку вимогу може виконати лише "коло обраних" - виключно великі роздрібні торговельні мережі, і ніхто інший - все прописано під них.

Згідно з новими умовами, зростає заробіток майбутнього постачальника, проаналізував політолог та викладач Євген Магда. За його словами, якщо раніше "послуга з організації харчування одного військовослужбовця" коштувала 107 грн, то тепер – 137 грн. Це теж може спеціально робитися під нових переможців.

Додаткова дельта обійдеться бюджету на день у 30 млн, на місяць – у 900 млн, на рік – майже 11 млрд грн. Плюс ціна доставки, яку тепер теж має сплачувати держава. А раніше це був обов’язок постачальника, нагадує зі свого боку, Береза.

У матеріалі стверджується, що в результаті "накрутка" тільки на двох нещодавніх тендерах (на суму 3,76 млрд та 3,06 млрд грн) сягнула 1,5 млрд грн.

Завищення цін може бути пояснено тим, що на самому початку створення "Агенції закупівель у сфері оборони" був закладений бізнесовий механізм її фінансування. З кожного контракту це державне підприємство отримує на свої потреби 0,4%. Якщо тендеряться контракти на декілька мільярдів – чиновникам "відстібаються" десятки і сотні мільйонів гривень. Чим вищі ціни лотів – тим більше мільйонів йде у бюджет працівників Агенції, яка мала б реформувати закупівлі для ЗСУ.