RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Повільно, але надійно: як санкції Заходу душать Росію

Санкції країн Заходу проти країни-терориста Росії уже мають негативний вплив на її економіку, спричиняючи дефіцит товарів першої необхідності та швидке зростання цін. Однак, нинішніх санкцій недостатньо для того, щоб РФ вивела свої війська з України.

Про це розповів заступник голови ради Національного банку України Василь Фурман в ефірі Апостроф TV.

Єдиний спосіб остаточно підірвати російську економіку - це запровадити ембарго на російську нафту та газ, оскільки продаж енергоресурсів становить 40% надходжень до бюджету країни-агресора.

"Вже зараз багато західних компаній самі відмовляються від кривавих російських вуглеводнів. Наприклад, у європейських портах не хочуть заправляти танкери з російською нафтою, тому навіть ті, хто продовжує її купувати, отримають її швидше за все нескоро", - повідомив Фурман.

Водночас унаслідок пертурбацій (раптові зміни) на світовому ринку нафти ціни на сировину зростають, проте це не допомагає Москві - російська нафта продається з рекордними дисконтами. До прикладу, якщо сьогодні барель марки Brent коштує близько 100 доларів, то російській Urals продасть її приблизно за 65 доларів.

"І, швидше за все, російська нафта лише дешевшатиме — навіть якщо котирування не знизяться. Адже найближчим часом у неї майже не залишиться покупців, за винятком Китаю. Який, ставши чи не ексклюзивним клієнтом, добиватиметься найбільш прийнятних для себе умов", - наголосив заступник глави ради Нацбанку.

Навіть зважаючи на це, КНР поводиться обережно: китайські державні компанії бояться потрапити під санкції Заходу та не укладають нових на купівлю російської нафти, попри її дешевизну.

Окрім цього, після оприлюднення жахливих кадрів злочинів російської окупаційної армії на Київщині, у Європі ще наполегливіше лунають заклики до введення санкцій на російські нафту та газ. Наприклад, Литва, Латвія та Естонія вже відмовились від газу РФ, а Італія, що традиційно була терпима до Кремля, заявила про підтримку нафтогазового ембарго, якщо таке рішення буде ухвалюватися.

Читайте матеріал "Апострофа": Менше їстимуть: як зробити санкції небезпечними для Росії. Звірства росіян змушують Захід посилювати обмеження.