RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Тарифи за доставку газу 2023 року розраховують по-новому: що змінилося

В Україні тарифи за доставку природного газу з 1 січня 2023 року почали розраховувати по-новому.

Про це повідомляє Gazpravda.

Читайте також: На це є одразу кілька факторів: українцям анонсували зростання тарифів на воду

Тепер щомісячну плату за доставку "блакитного палива" розраховують на основі уже на нових даних споживання - за попередній газовий рік. Газовий рік - це період з 1 жовтня одного року до 30 вересня наступного.

Для розрахунку щомісячного платежу за розподіл природного газу на цей рік взято кількість спожитих кубічних метрів газу з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022-го.

Раніше діяла формула: тариф облгазу * (кубометри за період з 1 жовтня 2020-го по 30 вересня 2021-го)/12.

Зараз формула враховує інші дані споживання палива: тариф облгазу * (кубометри за період з 1 жовтня 2021-го по 30 вересня 2022-го)/12.

Ті споживачі, які за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022-го скоротили споживання газу проти попереднього газового року, зараз платитимуть за розподіл менше. Хто використовував більше, то отримають у платіжках більші суми.

Тариф на розподіл на час війни залишається незмінним. Чинні тарифи будуть актуальні до завершення війни.

При цьому в різних облгазів тарифи різні. Вони залежать від факторів: регіону, кількості споживачів, розміру витрат для функціонування мережі. Зокрема, найдешевша доставка у киян - вони платять тільки 38 копійок за куб.м. Найдорожча - у споживачів Вінницької області - 2,95 грн за куб. м.

Примітно, що навіть, якщо споживач не користувався "блакитним паливом" весь рік, але був підключений до труби, йому все одно потрібно платити за послугу доставки. Обов’язковий мінімальний обсяг газу залежить від переліку газового обладнання в оселі:

  • 39 куб. м. за рік - для об’єкта побутових споживачів, де газ використовується для приготування їжі;
  • 126 куб. м. за рік - для об’єкта побутових споживачів, де газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м. за рік - для об’єкта побутових споживачів, де газ використовують комплексно: для опалення, чи об’єкта, що не є побутовим.
  • Таким чином, за доставку не платять ті, кого від’єднали від труби (для цього має бути відповідний акт).

Раніше "Апостроф" розповідав, як зростатимуть тарифи на електроенергію в Україні в 2023 році.